Tänään helähtää, kun Hartwallilla vihdoinkin pelataan kunnon kiekkoa. Pidemmän vierasputken päätteeksi tänään Helsinkiin saapuu yksi KHL:n suurista, Avangard Omsk. Helpolla ei siis tulla tänään pääsemään, vaan vauhti ottelussa tulee kaikkien todennäköisyyksien mukaan olemaan hirmuinen.

Vierasputkesta Jokerit sai tyydyttävän määrän pisteitä, ja pystyi voittamaan jopa täysin surkealla pelillä. Karu fakta kuitenkin on se, että Jokerien peli oli pahasti sekaisin. Isossa kuvassa Jokerien peli näytti tyystin keskeneräiseltä, ja maalivahtipeliä lukuun ottamatta kaikessa jäi rutkasti parannettavaa. Nyt lauantaina kotiavauksessa pelin onkin näytettävä huomattavasti valmiimmalta, jos tarkoituksena on vetää yleisöä tulevaisuudessakin.

Alisuorittaneita pelaajia Jokereita on ollut toistaiseksi aivan liikaa. Hishon, O’Neill ja Keränen ovat saaneet nyt kiitettävän paljon näytönpaikkoja, mutta ne todelliset sankariteot vielä puuttuvat. Kyseisen kolmikon kohdalla hiekka tiimalasissa alkaa käydä vähiin, ja tulosta on ruvettava saamaan aikaan. Jokerien tasoisella joukkueella ei yksinkertaisesti ole varaa siihen, että peräti kolme kärkiketjujen hyökkääjää suorittaa surkealla tasolla.

Omsk on suomalaisittain jopa hieman aliarvostettu joukkue. Nimet kuten Kuteikin, Burdasov ja Perezhogin saattavat olla osalle tuttuja, mutta harva pystyy sanomaan joukkueesta yhtä paljon kuin esimerkiksi voisi sanoa Kovalchukin ja Datsyukin SKAsta tai Mozyakinin Magnitkasta. Lounas-Siperiasta tuleva joukkue ei ehkä ole nimekkäin KHL:n suurseuroista, mutta perinteisesti Omsk on ollut erittäin hyvin organisoitunut ja tasaisen tappava vastustaja.

Omsk on KHL:n historian aikana ollut tasaisen varmasti KHL:n kärkikahinoissa mukana, mutta yhtään Gagarin Cupia seura ei ole onnistunut voittamaan. Lähimmäksi se pääsi kaudella 2011-12, kun Moskovan Dynamo oli lopulta parempi finaalien seitsemännessä ottelussa. Ottelusarjan tasaisuudesta kertoo jotain se, että kuusi ottelua päättyi yhden maalin eroon. Omsk onkin profiloitunut joukkueeksi, jolle ei liiemmin maaleja tehdä.  

Jos ennusmerkit pitävät paikkansa, tänään ei katsojia hellitä useilla maaleilla ja näyttävällä pelillä. Omsk tuskin lähtee hakemaan mitään näyttävää suoritusta, vaan tyytyy pelaamaan omaa peliään. Käytännössä se tarkoittaa nihilistisen varmaa puolustuspeliä ja viimeiseen asti hiottua viisikkopeliä. Jokerit puolestaan edustaa kolikon toista puolta, eikä viisikkopeli ole toiminut alkuunkaan. Kun yhdistetään Omskin vahvuudet, Jokerien heikkoudet ja ensimmäisen kotiottelun luomat paineet, kaava ottelulle on mielestäni varsin selkeä: ottelu tuskin tulee olemaan kiekkoilullista juhlaa.

Jokerien osalta tilanne on tällä hetkellä varsin tiukka. Toisaalta voittoja on otettava, tästä ei ole kahta sanaa. Jääkiekko on tulosurheilua ja Jokerit ei ole pelannut tuloksellisesti parasta mahdollista kiekkoa. Toisaalta kyseessä on kotiavaus ja lauantai vaikean vieraskiertueen jälkeen. Oletusarvoisesti tänään katsomosta löytyy paljon sellaisiakin, jotka harvemmin käyvät otteluissa. Kotiyleisö todennäköisesti tuleekin vaatimaan enemmän kuin vain tulosta: tulosta on tultava, mutta pelin on oltava myös viihdyttävää. Ei käy kateeksi Jalosta.