Sibir Novosibirsk tulee siis maanantaina vastaan kauden toisessa kotiottelussa. Ennakkoon Sibirin voi mieltää hyvin pitkälti Jokerien kanssa samassa korissa painivaksi joukkueeksi: hyvänä iltana voi kaataa kenet tahansa, pudotuspeleissä kotietu on realistinen tavoite ja silti ei voida puhua KHL:n suurseurasta. Illasta ei tule helppoa, vaikka ottelu Omskia vastaan varmasti nostatti itseluottamusta.

Kauden Sibir on aloittanut vaihtelevan vahvasti. Se on voittanut kuusi ottelua yhdeksästä, eli puhtaasti tuloksellisesti siperialaislauma on pärjännyt vähintäänkin hyvin. Toisaalta puhtaasti pelillistä puolta arvioidessa joukkue on Jokerien kaltaisessa tilanteessa: peli ei ole täysin valmista ja erot otteluiden välillä ovat olleet pieneen otantaan perustuen suuria. Jos Sibir saa oikean vaihteen silmään, on se yksi idän parhaista joukkueista. Jos se lähtee otteluun kuten Dinamo Riikaa vastaan, tulee rumaa jälkeä.

Novosibirsk kaupunkina sijaitsee hyvin pitkälti ”keskellä ei mitään”. Kaupunki on yli 3000 kilometrin päässä Moskovasta, mutta Vladivostokiinkin on reilu 3700 kilometriä. Novosibirsk on Siperian radan solmukohta, mutta muutoin sijainti on sellainen, että suomalaisia harvemmin alueelle eksyy. Paitsi jos ammattina on jääkiekko. Menneinä vuosina suomivärejä ovat menestyksekkäästi kaupungissa edustaneet muun muassa Jonas Enlund, Jori Lehterä ja Mikko Koskinen. Täksi kaudeksi suomalaisväriä on saatu Bostonista tulleen Joonas Kemppaisen ja Avtomobilistista tulleen Eero Elon muodossa. Kemppainen on aloittanut kauden vahvasti, yhdeksään otteluun kahdeksan pistettä on hyvä suoritus keneltä tahansa. Eero Elo puolestaan on kahdeksaan otteluun kasannut kolme pistettä.

Suomalaisittain suurin mielenkiinto saattaa kuitenkin kohdistua Jevgeni Artjuhiniin. Hänet on noteerattu Helsingissä pelatuissa KHL-otteluissa siinä määrin, että vihellyskonserttia on odotettavissa. Hän on niitä pelaajia, joiden on turha tulla Helsinkiin hakemaan ystäviä: hän ei niitä tule saamaan. Ja siinä piileekin hänen yksi suurimmista vahvuuksistaan, hän nimittäin on roolissaan ehkä sarjan paras. Harvoin myös muistetaan sitä, että hän ei ole mikään täysi puukäsi, vaan hän osaa pelata myös kiekon kanssa.

Maalivahtiosasto Sibirillä on alkukauden ollut varsin hyvällä tolalla. Sekä Krasikov että Salak ovat onnistuneet ja molempien onnistumiset näkyvät myös tilastoissa. Kun huomioidaan Jokerien tietty tehottomuus, ei yhdistelmä kuulosta kovinkaan hyvältä. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin se sanottava, että viimeinen ottelu Omskia vastaan lupasi jo hyvää. Jos paikkoja saadaan luotua vastaavalla tasolla, joskus kiekon on pompittava myös verkkoon.

Joensuun poissaolo on Jokereille paha pala. Tälle hullulle porilaiselle olisi varmasti käyttöä monessakin mielessä. Noin muutoin Jokerien terveystilanteen pitäisi olla melko hyvin kohdillaan. Mielenkiintoista olisi nähdä huomenna Mäki kokoonpanossa jo senkin takia, että hän on varsinkin Väänäsen ja Ritan urien päättymisen takia yksi viimeisistä ”narreista”. Kotiyleisö varmasti osaa antaa hänelle arvoa, jos vain valmennusjohto on valmis hänet pistämään kaukaloon ja hän on pelikunnossa.

Viime ottelussa Jokerin erikoistilannepelaaminen alkoi olemaan alivoiman osalta kunnossa, joten olisiko nyt aika saada myös ylivoima toimimaan? Viime ottelussa tuli jo paikkoja, mutta maalit jäivät välistä. Varsinkin Sakari Salmiselle tekisi hyvää saada kiekko verkkoon, luku nolla maalisarakkeessa ei kerro läheskään sitä, miten hyvin hän on päässyt paikoille. Ketsuppipullot ja gorillat alkavat varmasti kuulua mediassa ja fanien keskuudessa kohtapuolin.

Viime ottelun yleisömäärä jätti jonkin verran toivomisen varaa, vaikkakin lauantait ovat aina olleet vaikeita päiviä saada mökkiin tulijoita. Toivottavasti maanantaina saadaan kolmen kotiottelun viikko hyvin käyntiin niin pelillisesti kuin yleisömäärienkin osalta. KHL:ssa kotiputket ovat tuoneet omat haasteensa, mutta toisaalta myös näissä ”intensiiviviikoissa” on oma hohtonsa.

Kliseisesti voisi sanoa, että tämä on näitä otteluita, jotka voivat päättyä miten tahansa. Vaikka kyseessä on kulunut klisee ja bubimaisesti sanottuna jokainen ottelu voi päättyä miten tahansa, tällä kertaa en tuota lausahdusta kavahda käyttää. Kaksi tasaista joukkuetta ja molempien heittelevät tulokset ovat yksinkertaisesti niin selkeä kaava, että ainakin itse jätän vedonlyönnit väliin.