Ja tänään pelataan taas, kun joukkue lentää suurseura Metallurg Magnitogorskin vieraaksi. Jos Ufa lasketaan sarjan suurseuraksi, voi Magnitkaa hyvällä omatunnolla kutsua jättiläiseksi. Onhan kyseessä kuitenkin hallitseva mestari ja yksi niistä joukkueista, joille mestaruus on kauden ainoa tavoite kaudesta riippumatta.

Suomalaisittain kiinnostavin nimi Magnitkan riveissä on Oskar Osala. Isokokoinen hyökkääjä on suomalaisittain jopa aliarvostettu pelaaja kahdesta Gagarin Cupista huolimatta. Chris Lee puolestaan on osalle tuttu Liigasta. Lee on yksi sarjan parhaita kiekollisia puolustajia iästään huolimatta ja Jokerien onkin syytä olla hereillä tämän pelaajan kanssa. Muutoin ikäviä asioita voi seurata. Tähän mennessä Osala on tehoin 1+1 ehkä ollut aavistuksen pimennossa, siinä missä tehoin 1+4 Lee on joukkueensa toiseksi tehokkain pelaaja.

Ja se tehokkain pelaaja onkin sitten hurja mies. Sergei Mozyakin on ehkä paras NHL:n ulkopuolinen pelaaja vielä 35 vuoden iässäkin. Jotain miehestä kertonee luvut 76, 73, 54 ja 67. Kyseessä on viimeisen neljän kauden pisteet KHL:ssa. Koko uransa aikana Mozyakin on pelannut 434 ottelua KHL:ssa ja tehnyt tehot 239+280. Pistekeskiarvo on järkyttävän kova, 1,2 pistettä ottelua kohden. Kahdeksan KHL-kauden aikana Mozyakin on vienyt pistepörssin peräti viidesti, Radulovin ollessa kiinni kolmessa kiinnityksessä. Kaikki kunnia SKAn tähdille, mutta Mozyakin on vieläkin KHL:n paras pelaaja.

Mozyakinia voisi kehua vaikka aamusta iltaan, mutta se on käytännössä turhaa. Jokainen eurooppalaista kiekkoa seuraava tietää hänen taitonsa ja kykynsä, joko KHL:n tai maajoukkueturnausten kautta. Magnitka on kuitenkin kirkkaimmasta tähdestään huolimatta erittäin laadukas joukkue noin muutoinkin. Seuralla on heittää jäälle sellaisia nimiä kuin Kovar, Wolski, Biryukov, Semin ja Kaletnikov. Joukkue onkin juuri niin laadukas kuin sarjan jättiläiseltä on syytä odottaa.

Semin on mielenkiintoinen pelaaja Magnitkassa. 32 vuoden iässä pelaaja ei ole vielä aivan ikäloppu, mutta NHL:ssä Seminin aika on ohi 650 pelin 0,8 pisteen keskiarvosta huolimatta. Hänen viimeiseksi NHL-joukkueekseen jäi Montreal Canadiens, jonne hän siirtyi vapaana agenttina 1,1 miljoonan dollarin palkalla. Nopeassa ajassa NHL-sopimusten arvo oli hänen kohdallaan tullut alas, olihan hän Hurricanesin riveissä kaksi kautta keskimäärin 4,6 miljoonan ansiotuloilla ja Capitalsissa viimeinen sopimus oli peräti kuuden miljoonan arvoinen. Vaikka urakehitys on jyrkästi alaspäin, pitäisi Seminin olla vieläkin yksi Euroopan parhaista pelaajista. Ei Mozyakinin veroinen, mutta silti erittäin laadukas seppä.

Magnitkan rosteria voisi hehkuttaa vaikka huomiseen asti, mutta mennään kotijoukkueen puoleen. Jokerit on tänäänkin selkeä altavastaaja, eikä asia muuksi muutu, vaikka mistä kuvakulmasta asiaa katselisikin. Tänään ennakkoasetelma onkin se, että Jokerien pitää pystyä hoitamaan puolustuspeli kunnialla, maalivahdin pitää olla kovassa vedossa ja vastahyökkäyksien on tuotettava tulosta. Magnitka on mahdollista kaataa, mutta se vaatii täydellistä onnistumista. Peli todennäköisesti tuleekin olemaan samankaltainen kuin Ufaa vastaan: Jokerit pääsee harvoin paikoille ja vastustaja pitää kiekkoa valtaosan ajasta.

Jokerien maalilla aloittava Ryan Zapolski on tänään paljon vartijana. Jos pisteistä halutaan pelata, on hänen yksinkertaisesti pakko olla vastaavassa jumalmoodissa kuin viimeisessä ottelussaan. Heikkoon peliin ei vain ole varaa, vaan hänen on otettava kiekkoja kiinni yli-inhimillisellä tehokkuudella, jos voitosta halutaan pelata. Hyvistä otteista huolimatta Zapolskia voi pitää pienenä kysymysmerkkinä tänään, kohtaahan hän ensimmäistä kertaa KHL-uransa aikana näin selkeän mestarikandidaatin. Jos vedonlyöntiä harrastaa esimerkiksi kaveriporukassa, voi tänään tienata yläkulmamaalilla pienen summan. Pienikokoinen Zapolski on uransa aikana ollut vaikeuksissa ylös suuntautuvien laukausten kanssa ja Magnitka osaa kiekon toimittaa ylös.

Nelosketju on tänään Kerälän sairastumisen, Salmisen loukkaantumisen ja muiden poissaolijoiden takia muodossa (Miro) Mäkinen – Wirtanen – Jensen. Todennäköisesti Jokerit pelaakin tänään hyvin pitkälti kolmella hyökkäysketjulla, kun nelosketjuun on tarjolla juniori ja puolustaja. Magnitkan rumputulessa ei yksinkertaisesti ole varaa siihen, että toinen laituri pelaa väärässä sarjassa ja toinen väärällä pelipaikalla. Jokerit antaakin poissaolijoiden takia kohtuuttoman paljon tasoitusta vastustajalle, joka olisi parhaillakin kokoonpanoilla pelatessa pari askelta edellä. Tuntuukin käsittämättömältä, että muun muassa Unibet tarjoaa Magnitkan voitolle yli kahden kerrointa.

Viime ottelussa kahdesti onnistunut Huhtala on tänään ykkösketjussa Reginin ja O’Neillin kanssa. Maaleistaan huolimatta Huhtala ei ole tällä kaudella vielä vakuuttanut ja O’Neill on ollut toistaiseksi tehoton pettymys. Nyt ykkösketjulta odotetaankin tehoja, Magnitkaa vastaan ei yksinkertaisesti ole paikkoja tuhlattavaksi asti tiedossa. Myös kakkosessa hyökkäävän Hishonin olisi aika ruveta lunastamaan odotuksia, nyt tarjolla on sekä sankarien viittaa että kylmää kyytiä.

Puolustuspelin osalta ottelu on varsin mielenkiintoinen. Jokerit marssittaa jäälle neljä pakkiparia ja Jensenin vielä osana hyökkäysketjua. Yhdeksän puolustajan peluuttaminen on kuitenkin pakon sanelema, poissaolijat kun ovat lähtökohtaisesti hyökkääjiä. Optimitilanteessa jättäisin itse hasardialttiin Lajusen kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle ja peluuttaisin Rautasta pienessä roolissa, mutta nyt Jalosella ei ole oikein vaihtoehtoja. Täyden kokoonpanon saaminen kasaan vaatii kompromisseja ja nyt kompromisseja on tehty useitakin.

Vaikka aina on varaa olla positiivinen, tänään on lähtökohtaisesti asetelmat varsin selkeät. Jokerit tulee olemaan altavastaaja läpi ottelun ja yhdenkin pisteen saaminen vaatii täydellistä onnistumista. Magnitka on yksi sarjan parhaista joukkueista ja poissaolijoiden muodossa annettu tasoitus on yksinkertaisesti liikaa.