Vaikka ennakko jäi kirjoittamatta, voin huoletta sanoa Jokerien lähteneen peliin kahden teeman kautta: TsSKAta nähty hyvä pelitaso haluttiin pitää ja samalla jatkaa yksilötason onnistumisia. Viime ottelussa syvässä unessa alkukauden nuokkunut O’Neill teki hattuhempun, nyt vastaavia heräämisiä odotettiin muilta. Yksi tehojansa etsivä pelaava oli kuitenkin tänään pois kokoonpanosta, kun viime ottelussa itsensä telonut Hishon ei ollut pelikykyinen. Onneksi sentään hetken aikaa telakalla ollut Lauridsen palasi miesvahvuuteen.

Ottelu alkoi Jokerien kannalta valitettavan vauhdikkaasti, kun Roope Talaja taklasi itsensä suihkuun ajassa 2:47 ajatessaan Kudakoa selkään. Päivänselvä jäähy, eikä Talajakaan näyttänyt pahemmin purnaavan. Kun tilanteisiin mennään kovaa, joskus sattuu vahinkoja. Vaikka selvästi puolueellinen olenkin, näissä kohdin viisiminuuttinen on ainoa oikea tuomio ja mielestäni vihellettävä aina ja joka kerta, riippumatta taklaajasta. Viiden minuutin alivoiman Jokerit kuitenkin selvitti tyylikkäästi, ja kotisohvalla ainakin allekirjoittanut uskoi tämän luovan uskoa joukkueeseen. Severstal ei vaikuttanut todellakaan vahvalta joukkueelta.

Severstal ei kuitenkaan jäänyt harmittelemaan missattua ylivoimaa, vaan ajassa 9:16 Daniil Vovchenko laukoi kotijoukkueen johtoon. Helenius ei ollut täysin mukana Vovchenkon noustessa maalille, ja venäläispelaajalla olikin helppo työ pistää kiekko lähes tyhjään maaliin. Helenius ei kaiken rehellisyyden nimissä saanut paljonkaan apuja puolustajilta.

Kauaa ei Jokerien kuitenkaan tarvinnut tappioasemassa pelata, sillä viime ottelussa hattutempun laukonut O’Neill toi Jokerit takaisin peliin. Kun itseluottamusta löytyy, hyviä asioita tapahtuu. Nyt O’Neill uskalsi vielä tulla keskelle parempaan sektoriin, eikä epäonnistunut. Joensuun maski maalinedessä oli puolestaan juuri sitä, miksi Joensuuta on helppo rakastaa. Hän uskaltaa ottaa osumia, tehdä likaista työtä ja omaa tarvittavat fyysiset mitat hoitamaan hommansa.

Kun O’Neillin maali jäi ensimmäisen erän viimeiseksi, lähdettiin toiseen erään tasatilanteesta. Ensimmäisessä erässä Jokereilla oli omat hyvät hetkensä, mutta seitsemän minuuttia alivoimaa on aivan liikaa. Vaikka Severstal ei ylivoimamaaleja tehnytkään, noin suuri alivoimamäärä sotkee jo tasakentällistenkin peliä. Varsinkin kuormitus tietyille pelaajille ja toisten jatkuva istuminen penkin päällä sotkevat peliä vielä jäähyn päättymisen jälkeenkin.

Toisen erän sykähdyttävin hetki nähtiin Yezhovin taklattua Reginiä päähän, ja O’Neillin tultua hätiin. Lopulta Sizov vei hanskattoman ottelun yhdysvaltalaista vastaan, mutta ei se mitään. O’Neillin asenne on ihailtavaa, ja tällaiset omien puolustamiset yhdistettynä maaleihin nostavat O’Neillin asemaa sekä joukkueen sisällä että fanien keskuudessa. Kapteenia, varsinkaan aivotärähdyksestä kärsinyttä, ei taklata päähän edes vahingossa.

Ottelu ei kuitenkaan rauhoittunut tähän kahinaan, vaan muutama minuutti tämän jälkeen Genoway oli kahakan keskipisteessä. Jäähyt tilanteessa menivät tasan, eikä tuomaristo pahemmin noteerannut vaihtopenkiltä käsin tilanteeseen osallistuneita Severstalin pelaajia. Kauaa ei tasavajaa kuitenkaan jatkunut, kun Severstalin Maksim Trunjov otti tyhmän kaksiminuuttisen huitomisesta. Jäähyt eivät tähän kuitenkaan loppuneet, vaan Joensuu sai puolestaan hetken päästä jäähyn. Selkeä filmaaminen maalivahtina pelanneelta Kovarilta meni läpi, ja Joensuu joutui aitioon.

Joensuun saama jäähy kostautuikin, kun Kagalitsky yllätti Heleniuksen. Viiksien kohdalla katse ja kroppa syöttövalmiina olleelta Kagalitskyltä ei Helenius varmasti odottanut laukausta, vaan venäläinen yllätti Heleniuksen hienolla laukauksellaan. Valitettava maali, varsinkin kun Joensuun saama jäähy oli filmaamisen seurauksena tullut ja siten peliin kuulumaton, eikä Heleniuskaan ollut hereillä. Näissä tilanteissa maalivahti ei voi liikaa olettaa.

3-1 maali sitten oli jo ”rehellisemmin” tehty maali. Severstal pääsi ylivoimahyökkäykseen, Jevsejenkov käänsi nätisti toisesta aallosta tulleelle Polakille, ja lopulta kiekko oli verkossa. Jokerit oli tekemässä Severstalin iltaa helpoksi tarjoamalla liikaa helppoja maaleja, ylivoimia ja tällaisia ylivoimahyökkäyksiä. Näihin ei ole varaa, vaikka vastassa ei olisikaan SKA tai TsSKA.

Jos ensimmäisessä erässä Jokerit oli pelannut liikaa alivoimaa, oli toisessa erässä peli puolestaan aivan liian rikkonaista, taas kiitos jäähyjen. Nyt ei lähes puolta erää pelattu alivoimalla, mutta lukuisat Salomonin tuomiot rikkoivat balanssia tällä kertaa. Kun myös paikat jäivät vähiin ja kaveri viimeisteli huolella, oli peli 3-1 kahden erän jälkeen ja Jokerit telineissä.

Jos jäähyminuutit olivat sotkeneet kahta ensimmäistä erää, ei se Jokereita näyttänyt, sarkastisesti sanoen, haitanneen. Kolmatta erää oli kulunut vain muutama minuutti ennen kuin Sakari Salminen komennettiin jäähyaitioon. Toki jäähy oli käytännössä vain huonoa tuuria, nimittäin Salminen ei ainakaan televisiokuvan perusteella ollut edes rikkova pelaaja. Jäähy kuin jäähy, kuitenkin.

Kun jäähy oli kestetty, Jokerit tuli takaisin peliin. Ensin Reginin ketju pyöritti peliä iäisyydeltä vaikuttaneen ajan, valitettavasti vain ilman tulosta. Sen jälkeen Pihlströmin ketju näytti puolestaan vaarallisuutta, kun tuorein hankinta napautti kiekon verkkoon Lajusen loistavasta syötöstä. Vielä tätä kirjoittaessa Lajunen on merkittynä maalintekijäksi KHL:n sivuilla, mutta ilman hidastusta en mielipidettäni maalintekijästä muuta. Nimittäin sitä ei pahemmin ottelun aikana hommassaan täysin epäpätevä kameramies suostunut näyttämään. Taas kerran nähtiin se, että Jokerit on parempi joukkue kuin sarjataulukko tai pisteet kertovat.

Ja kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan. Vain vajaa kaksi minuuttia myöhemmin laidasta sisälle tullut Joensuu tarjoili nappisyötön Reginille, ja kapteenilla oli helppo työ nostaa kiekko puolityhjään maaliin. Jokerit oli tullut tasoihin ilman tuomarien avustusta tai Severstalin takin aukeamista, Jokerit oli tullut tasoihin pelaamalla yksinkertaisesti hyvin.

Eikä juna pysähtynyt vielä tasoitusmaaliin. Jokerit painui jatkuvalla syötöllä kohti hyökkäysaluetta, loi paikkoja ja dominoi peliä. Varsinkin Reginin johtama ykkösketju oli huimassa vedossa, vaikka varsinaisella peliajalla ei enää ketju kolmatta maalia värkännytkään. Lopulta kun maaleja ei nähty, edessä oli jatkoaika. Jokerit oli näyttänyt, että sillä on munaa.

Jatkoaika meni Jokereilta hyvin käytännössä aikaan 63:32 asti. Sillä hetkellä kuitenkin tapahtui jotain ottelutapahtumiin täysin kuulumatonta: Kagalitsky nousi laidalta, heitti löysän rystylaukauksen erittäin pienestä kulmasta ja yllätti Heleniuksen. Jos Reginin ketju pelasi Jokereille pisteen, Helenius puolestaan lahjoitti pisteen pois.

Jokereilta tänään meni käytännössä pari erää ohi jäähyjen takia. Kuitenkin kolmannessa erässä Jokerit näytti taas todellisen tasonsa: nousu tasoihin, ilmassa roikkunut voittomaali ja lopulta maalivahdin virheeseen ratkennut jatkoaikapeli kertovat omaa kieltään. Kolmannen erän ja jatkoajan pelillään Jokerit olisi ansainnut yhden tai kaksi pistettä enemmän, mutta Severstal teki sen ratkaisevan maalin.

Jokereilta suurimpia onnistujia tänään olivat Reginin ketju kokonaisuudessaan, Lajunen ja Genoway. Varsinkin O’Neill näytti tänään enemmän kuin pelimieheltä: tällaisia otteita jatkaessaan ei tarvitse kauden päätteeksi murehtia Kozunin lähtöä. Hän teki, loistavien ketjukaverien tuella, aivan jäätävän hyvää tulosta. Maali, tappelu ja tekopaikat eivät tulleet sattumalta, vaan hän teki oikeita asioita kentällä, pelasi suurella sydämellä ja näytti itseluottamuksensa löytäneeltä.

Valitettavasti vain Heleniukselle ei tänään sattunut parasta iltaa. Severstalin maaleista kaksi pistän itse suoraan Heleniuksen piikkiin, ja ensimmäisessäkin tarjoilen moraalisen syöttöpisteen. Hän hävisi maalivahtien taiston puhtaasti Kovarille, ja samalla edesauttoi voittomaalin syntymistä anteeksiantamattomalla tavalla.

Tästä on kuitenkin, tappiosta huolimatta, hyvä jatkaa. Jokerit näytti pystyvänsä pelaamaan hyvällä tasolla silloin, kun se ei sorru jäähyilyyn. Ykkösketju puolestaan toimii erittäin näyttävästi O’Neillin päästyä Reginin ja Joensuun rinnalle, saaden aikaan myös tulosta. Kokonaisuutena neljä pistettä on joukkueelta kova suoritus kahteen otteluun sen jälkeen, kun SKA nöyryytti jokereita. Tästä on hyvä jatkaa maanantaina kotona.