Aina ei osu ennakko nappiin, kuten ei mennyt nytkään. Alkuun elin jokerit.comin uutisen varassa, jossa todettiin Pihlströmistä: ”Hän ei pelaa vielä tiistain vierasottelussa TsSKA Moskovaa vastaan”. Noh, pelasi sittenkin ja paluun teki myös Regin. Näiltä osin siis rosteri oli huomattavasti laadukkaampi, kuin mitä vielä ennakkoa kirjoittaessa oli tiedossa. Enkä valita, sekä Pihlströmin että Reginin saaminen kehiin oli Jokereille erittäin tärkeä asia.

Ottelu alkoi Jokerien osalta kaksijakoisesti. Heti alkuun Joensuu sai jäähyn, muta TsSKA oli ylivoimalla varsin hampaaton. Parhaan tilanteen sai jopa Jokerit, kun Niemi karvasi Da Costalta kiekon ja sai pelattua Pihlströmille tekopaikan. Viiden minuutin jälkeen TsSKA kuitenkin iski, kun Dimitri Kugryshev yllätti Heleniuksen tarkalla rannelaukauksella kilpikäden alakulmaan. Kugryshevin maalin jälkeen mielessä kävi ajatus siitä, että taasko tässä käy näin? TsSKA ei ollut parhaalla jalalla liikenteessä ottelun alussa, mutta silti se rankaisi jo viiden minuutin jälkeen.

Ensimmäinen erä meni Jokerien osalta hieman ristiriitaisissa tunnelmissa. Jokerit ei ollut vastaavassa rumputulessa kuin SKAta vastaan, mutta kokonaisuudessaan TsSKA vei peliä. Jokerit sai luotua vain muutaman hieman maalipaikalta haiskahtavan tontin, ja organisoituja hyökkäyksiä nähtiin äärimmäisen harvoin. Näiltä osin siis luvut olivat Jokerien kantilta siedettävät.

Toiseen erään Jokerit lähti kuitenkin hyvällä jalalla liikenteeseen. Lopulta hyvä tuo palkittiin, kun ylivoimalla aloitusvoiton jälkeen Genoway laukoi kiekon ohi Fasthin. Komea lyöntilaukaus ei jättänyt maalivahdille paljoakaan saumaa, eikä vähiten Anttilan tehtyä maskia koko parimetrisellä ruhollaan. Jalonen saisi kieltämättä antaa Genowaylle enemmän ylivoimavastuuta, tänäänkin Jaakolan ollessa pelikiellossa Jesper Jensen kantoi paljon vastuuta.

Tasoitusmaali ei kuitenkaan tuonut lohtua, vieläpä perinteiseen tyyliin. Jokerit hävisi aloituksen puolustusalueellaan, TsSKA toimitti kiekon maalille ja Heleniuksen torjuman irtokiekon toimitti Valeri Nichushkin verkon perukoille. Huippupaikalta maalia katseli Jensen. Maalineduspeli petti aivan tyystin, ja TsSKA pääsi toisen kerran ottelussa johtoon.

Onneksi kuitenkin Jokerit on joukkue, joka ei luovuta. Vain 17 sekuntia myöhemmin O’Neill väänsi laidalta keskelle, laukoi ja yllätti Fasthin yläkulmaan suuntautuneella laukauksella. Hyvää työtä teki maalinedustalla vääntänyt Joensuu, joka mahdollisti nousun keskelle. O’Neill on kauden aikana saanut paljon ansaittuakin kritiikkiä tehottomuutensa takia, mutta nyt maali tuli tärkeään paikkaan.

Ja kun vauhtiin päästään, niin miksi jarrutella? Ajassa 34.42 TsSKAn nuori Artjom Chmykov taklasi Wirtasta rumasti päähän, saaden ansaitusti jäähyn. Jäähyllä ei nuorukainen kuitenkaan saanut kauaa istuskella, vaan vain 5 sekuntia jäähyn jälkeen Jokerit oli ensimmäisen kerran pitkään aikaan johdossa. Jokerit voitti aloituksen hyökkäyspäässä, Jensen laukoi viivasta rateella ja O’Neill ohjasi kiekon taidokkaasti ilmasta verkkoon. Tämä oli myös liikaa Fasthille, jonka osalta loppupeli sujui vaihtopenkillä.

Neljä maalia erään on paljon, mutta erityisen hyvältä se tuntuu, kun neljästä peräti kolme oli Jokerien maaleja. TsSKA hölmöili ja Jokerit käytti paikkansa tehokkaasti, joten erä päättyi ansaitusti Jokerien johtoasemassa. TsSKA oli kuin varjo SKAsta, Jokerit oli ryhdistäytynyt viime ottelun teurastuksesta ja yksilöt olivat hereillä. Kun tehdään asioita oikein, hyviä asioita tapahtuu. Kun hyviä asioita tapahtuu, myös tulosta tulee. Niin yksinkertaista urheilu on.

Kolmanteen erään TsSKA tuli erittäin kovaa. Se loi paikkoja, sen asenne oli aivan toisella tasolla kuin aiemmissa erissä ja painoi kohti maalia. Mutta kun Jokerit on pelipäällä, ei edes TsSKA pysty aliarvioimaan vastustajaa. TsSKAn kovan paineen päätteeksi Mäen ja Anttilan syötöistä Wirtanen pääsee murtautumaan maalille, laukomaan ja kiekko lipuu ohi Sorokinin. Mikä 6-0? Kuka SKA? Jokerit oli näyttänyt, että TsSKAkaan ei pelota.

Lopulta O’Neill teki jotain sellaista, missä sekä Hitler että Napoleon epäonnistuivat. Hän valloitti sotajoukkoineen Moskovan. Ajassa 55:54 O’Neill vei Jokerit jo kolmen maalin johtoon, luonnollisesti ottelun kolmannellaan. Hattutemppu on aina kova sana, mutta varsinkin O’Neillille se oli tärkeä. Kun pelaaja tekee totaalisen floppimatsin jälkeen hattutempun TsSKAn maaliin voitto-ottelussa, voidaan monta tehotonta iltaa antaa anteeksi.

O’Neillin hattutempun sinetöinyt maali ei kuitenkaan jäänyt ottelun viimeiseksi. TsSKAn pelatessa kuudella sai Dmitri Kugryshev keskelle nappisyötön Igor Ozhiganovilta, ja ei epäröinyt. Onetimer painui vastustamattomasti ohi Heleniuksen, ja TsSKA oli taas mukana pelissä. Kun peliaikaa on lähes 2 minuuttia, vastustaja ehkä jo hengähtänyt turvallisen tuntuisen johtoaseman takia ja momentum kääntyy, on 2 minuuttia enemmän kuin tarpeeksi usean maalin tekemiseksi.

TsSKA ei kuitenkaan saanut kunnon kirivaihdetta päälle, vaan Jokerit kuittasi TsSKAn tasoituksen nopeasti. TsSKAn hakiessa toista maalia ilman maalivahtia Jokerit sai kiekon Pihlströmille, eikä uusi hankinta epäonnistunut. Pirteän avausottelun pelannut vantaalainen sai kunnian tappaa kotijoukkueen kirin ja saada kruunun hyvälle illalleen. TsSKA oli lyöty.

Ilman jobinpostia emme tästäkään ottelusta selvinneet. Pelitilanteessa kanadalainen Hishon hieman teloi oletettavasti olkapäätään, eikä enää palannut peliin. Vaikka Hishonin kausi on kokonaisuutena ollut pettymys ja väläytykset satunnaisia, ei hyökkäyskalusto kestä loukkaantumisia. Toivottavasti mies on pelikuntoinen jo torstaina, Jokerien kapea rosteri ei tällä hetkellä pysty antamaan edes Hishonin vertaa tasoitusta.

Jokerien surullinen ja paljon puhetta aiheuttanut loukkaantumistilanne on selvä ongelma isossa kuvassa. Yksittäisten pelaajien kohdalla se on myös ollut onnenpotku. Frank Gymer on pelaaja, jonka rooli on ollut pelata KHL:ssa vain ja ainoastaan silloin, kun ketään muuta ei yksinkertaisesti saada raavittua kokoonpanoon. Tänään hän pääsi kokoonpanoon, kun muitakaan ei ollut, ja kentälle hänet avitti Hishonin loukkaantuminen. Frankie-boy ei pelannut paljoa, mutta sitäkin vahvemmin: kun Wirtasta taklattiin törkeästi päähän, hän oli ensimmäisenä paikalla. Hän pystyi tekemään hyökkäysalueella oikeita asioita ja hoitamaan tonttinsa. Hän pelasi kuin KHL-ammattilainen, vaikka KHL:ssa hän on pelannut vain pakon edestä. Hän on täysi vastakohta Keräselle: Keränen on ollut flegu, jatkuvasti kokoonpanossa ja näyttänyt suorastaan amatööriltä.

Selvä asia on se, että Jokerit ei ole KHL:n kiinnostavin joukkue venäläisjoukkueiden näkökulmasta. Jokerit ei omaa historiallisia suhteita käytännössä yhteenkään venäläisjoukkueeseen, joukkue on venäläisittäin lähes tyystin anonyymi, taitoa kentällä edustaa yleensä vain kotijoukkue ja Jokerit on tällä kaudella pelannut varsin surkeasti. Jos Hjallis joskus höpisi tiistaisten SaiPa-otteluiden turhuudesta, voisi moni venäläisjoukkue puhua samaa, korvaten toki SaiPan Jokereilla. Siltikin, ottelun yleisömäärä oli suorastaan säälittävä. Eritysesti ensimmäisessä erässä tuolit loistivat tyhjyyttään kuin Espoo Unitedin otteluissa konsanaan. Moskovan kuuluisat ruuhkat selittävät osan tästä, mutta hallille ei tosiaan silti vaivautunut erityisen vakuuttavaa yleisömäärää. Vaikka toiseen erään televisiokuvassa näkyvät paikat oli jo paremmin miehitetty, yleisömääräksi ilmoitettiin KHL:n sivuilla vain ja ainoastaan 2700. Herääkin kysymys, onko tässä mitään järkeä? TsSKA on yksi sarjan kovimmista joukkueista ja kaupunki on suurin Euroopan puolella täysin sijaitseva kaupunki. Vaikka kilpailevia kohteita ajanvietteelle on, ruuhkat ajavat väkeä poispäin hallilta ja Jokerit ei ole sarjan kiinnostavin joukkue, pitäisi vain 5600 katsojaa vetävän hallin olla täynnä aina.

Ennakossani olin vähäsanainen, mutta tasaisen varmasti väärässä. Pihlströmin pelaamisen voin pistää Jokerien sivuilla annetun virheellisen tiedon piikkiin ja Reginin läsnäolo taisi olla yllätys monelle. Kun kuitenkin pistin TsSKAn täysin ylivertaiseksi joukkueeksi, en olisi voinut olla yhtään enempää väärässä. Jokerit oli tänään helvetin hyvä ja pistepotti kasvoi kolmella. Ansaitusti. Mielelläni olen näissä kohdin väärässä.

Pisteet, varsinkin hieman ”budjetoidun ulkopuolelta” tulevat, ovat Jokereille tällä hetkellä tärkeitä asioita. Siltikin, ehkä suurin asia oli jotain aivan muuta. Tämä ottelu oli Jokerien itseluottamukselle ja uskottavuudelle äärimmäisen tärkeä. Jokerit näytti taas sekä itselleen että epäilijöilleen, että joukkue on Pietarin reissua parempi.

Kolme pistettä, kuusi tehtyä maalia ja ansaittu voitto Moskovasta TsSKAn vieraana. Kuusi tehtyä maalia ja voitto Moskovasta voivat olla esimerkiksi Spartakia vastaan ymmärrettävä suoritus, samoin voitto Moskovassa TsSKAn vieraana. Mutta kuusi maalia TsSKAn verkkoon voitto-ottelussa Moskovassa on sellainen yhdistelmä, että se olisi panoksellisessa ottelussa aivan järkyttävän kova suoritus aivan jokaiselle seurajoukkueelle tällä planeetalla.

Tällaiset hetket ovat aivan saatanan hyviä. Edellisen ottelun nöyryytys oli aivan täydellinen, ja tähän otteluun oma uskoni oli täysin kadonnut. Only hope dies last. Toivo ei joukkueella kuitenkaan kuollut, ja tänään nähtiin taas Joukkue, iso alkukirjain tarkoituksella. Kiitos Jokerit.