Ennakossa pelkäsin sitä, että Jokerit ei pelaa ehjää 60 minuuttista. Siihen ei päästy tänäänkään, vaan vaihtelu jopa erien sisällä oli vieläkin liian suurta. Positiivisina asioina kuitenkin Kulda palasti kokoonpanoon, Joensuu jatkoi maaliputkeaan, O’Neill onnistui kahdesti ja pistepotti kasvoi. Negatiivista kuitenkin se, että Vityaz oli kolikonheitossa parempi ja Regin loukkaantui.

Jos sunnuntaina peli alkoi huonosti, oli tänään meno Vityaz-ottelun alussa aivan jotain muuta. Jokerit luisteli, vaikutti keskittyneeltä ja nälkäiseltä. Ottelu ehtikin vanhentua vain 3:38 Joensuun iskettyä Reginin ja Salmisen syötöistä limpun Säterin taakse. Regin heitti melkoisen no-look passin laidasta Joensuulle ja Joensuu upotti jäätävän rannelaukauksen yläputken kautta sisälle. Joensuu ei ole tällä hetkellä pelkästään Jokerien kuumin hyökkäjä, hän on myös Jokerien tärkein yksittäinen ihminen. Ei vain pelaaja, vaan myös ihminen. Kyllä, tunnustan. Musta on tullut Joensuun fani.

Ensimmäisen 10 minuuttisen jälkeen Vityaz kuitenkin pääsi yhä enemmän ja enemmän mukaan peliin, saaden myös vietyä parhaan terän Jokerien hyökkäyspelistä. Tasoitusmaalinsa Vityaz sai 14:33, kun Juri Koksharov sai iskettyä Stepanovin syötöstä kiekon ohi Heleniuksen. Tilanne avautui hieman varkain, ja Stepanov pääsi Joensuun estelystä levittämään kiekon keskellä. Keskustassa Jokerien takakarvaaja Wirtansen ja Kuldan kommunikaatio ei pelannut toivotulla tavalla, vaan Koksharov pääsi iskemään molempien puolustavien pelaajien keskeltä melko vapaasti kiekon verkkoon.

Ensimmäisen erän lopussa nähtiin taas vaihteeksi erittäin valitettava tapaturma. Jokerien kapteeni Peter Regin ajoin maalille ja kaatui yhdessä nuoren puolustajan Jegor Voronkovin kanssa. Voronkovin luistimen kanta osui Reginiä pahannäköisesti suun seutuville, ja tanskalainen jäikin jäähän hetkeksi aikaa. TV-kuvan perusteella viiltohaavaa ei näyttänyt tulevan, mutta kovan iskun seurauksena Reginin suusta näytti tulevan verta. Reginin ottelu jäikin onnettomuuden jälkeen lyhyeksi, enkä ainakaan itse näkisi aivotärähdystä mahdottomuutena. Kyseessä oli täysi vahinko, mutta sitäkin valitettavampi. Toivottavasti sairasloma ei veny pitkäksi, vaikka koppikäytäväpuheiden takia jatkotutkimuksiin lähtikin.

Toinen erä ei alkanut sitten Jokereilta ensimmäisen erän tapaan. Vityazin vastahyökkäyksen jälkeen Roman Horak laukoi, mutta kiekko pysähtyi Jokerien pelaajaan. Kiekko tippui kuitenkin suoraan Horakille, joka pääsi iskemään vapaasti kiekon verkkoon. Heleniuksella ei paljonkaan ollut saumoja enää reagoida. Jo ennen maalia Jokerit oli sekoillut oman maalin takana kiekollisena, ja heti maalin jälkeen Vityaz päästettiin puolittaiseen ylivoimahyökkäykseen. Jos Lokomotivia vastaan toinen erä alkoi huomattavasti ensimmäistä paremmin, tänään ei voi sanoa samaa.

Kolmannen maalinsa Vityaz iski kovan pyörityksen päätteeksi. Jokerit oli pitkään aivan purjeissa, kunnes kulmakierron jälkeen Vityazin puolustaja heitti keikon ranteella maalille, Helenius torjui kiekon eteensä ja Wirtanen ei pystynyt estämään Kempen maalia. Pientä flashbackia taas pukkasi, kun Jokerien maalinedestä saatiin lapioida kiekko verkkoon. Tilanne ei helpottanut ainakaan se, että Vityazin myllyttäessä Jokeriviisikon vaihto venyi venymistään, siinä missä Vityaz pystyi vaihtamaan lyhyen vaihtomatkan takia pelaajiaan.

Toisen erän loppua kahden myös Jokerit onnistui luomaan tekopaikkoja, myös ylivoimalla. Vityaz kuitenkin puolusti uhrautuvasti ja Säteri hoiti loput. Kunnes Kuldan laukaus viivasta tippui suoraan O’Neillin lapaan. Kiekon tippuessa filmi hidastui noin yhteen frameen per sekunti, ainakin mentaalisesti: O’Neill on tällä kaudella tsempannut hyvin, mutta tehotilaston 0+1 kertovat karua tarinaansa. O’Neill kuitenkin osui kiekkoon ja kavensi pelin. Jos jollekin pelaajalle maalin voisi olettaa tärkeä asia, se oli tälle pelaajalle.

Kun toiseen erään ei enää lisää maaleja tullut, lähdettiin kolmanteen erään Vityazin yhden maalin johtoasemassa. Tilanne oli kuitenkin siinä mielessä herkullinen, että huonon alun jälkeen Jokerien toinen erä oli kuitenkin nousujohteinen. O’Neillin maali varmasti myös loi uskoa lähteä kolmanteen erään. Yhden maalin takaa-ajo ei ole kiekossa mahdoton etumatka saavutettavaksi.

Kolmanteen erään Jokerit lähti kaasu jalalla, samalla kun Vityaz hieman laski karvaustaan. Jokerit väänsi kuitenkin hirveällä tahdolla ja taas, taas kerran, Joensuu oli ratkaisevassa asemassa. Ensin kovaa taklauspeliä ja rouhintaa, sen jälkeen vielä kovan maalineduspelin jälkeen kiekko oli maalissa. O’Neillille merkittiin illan toinen, mutta Joensuu teki huikean pohjatyön aivan järkyttävällä taistelullaan. Pitkä videotarkastus ei muuttanut tilannetta, vaan Jokerit oli tullut tasoihin O’Neillin toisella.

Jokerien tasoituksen jälkeen Vityaz taas aktivoitui, mutta Jokerien jyrä jatkoi jyräämistään. Varsinkin viimeisellä 10 minuutilla Jokerit painoi lähes kuin ylivoimalla. Ainoa ero ylivoimapeliin oli siinä, että vastustajan muurissa oli yksi pelaaja enemmän ja purkukiekkoja Vityaz voinut iskeä huoletta päätyyn. Kova paine ei kuitenkaan enää tuottanut tulosta, vaan jatkoajalle oli pakko suunnata.

Jatkoajalla Jokerit jatkoi painamistaan, käytännössä ainoastaan kaksikko Aaltonen-Kempie ja yksinään Afrinogenov saivat jotain aikaan hyökkäyssuuntaan. Valitettavasti Jokerien ottelun ainoa maali tuli 45 sekuntia ennen summerin soimista Jaakosen osuttua Aaltosta päähän mailallaan. Ratkaisua ei Vityazin ylivoimapelin aikana nähty, mutta ainakin se esti Jokerien viimehetkien pyörityksen. Kun ratkaisua ei tullut, päädyttiinkin kolikonheit…. Voittolaukauskilpailuihin. Mielipiteeni näistä on lukijoille tuttu, mutta vielä kertaukseksi: en pidä tästä tavasta ratkaista otteluita, en ollenkaan.

Rankkareissa Jokerien ensimmäinen laukoja Salminen epäonnistui omassaan. Rightin kaverina hän yritti viedä oikealle ja nostaa sisälle, mutta epäonnistui. Vityazin ensimmäisenä laukonut, Aaltonen yllätti puolestaan Heleniuksen laukomalla ylös. Jokerien toisena laukonut tulikuuma Joensuu yritti taas oikealta ohi, mutta rystylaukaus ei löytänyt tietään verkkoon. Vyglazov Vityazilta puolestaan päätti ottelun laukomalla Heleniuksen hanskakäden alakulmaan. Maalit 2-0 Vityazille ja Jokereille rankkaritappio.

Jokereiden osalta onnistujia on tällä kertaa helppo löytää. O’Neill pelasi ehkä parhaan pelinsä, mutta ehdottomasti tehokkaimman. Tästä voi seurata paljon hyvää, jos itseluottamus löytyy. Joensuu oli taas kerran erittäin dominoiva pelaaja, joka vaikka yksin kääntää ottelun kulun. Helenius nappasi tukun hyviä tukkuja, ei vähiten Niemen ja Jaakolan kummankin tötöiltyä omalla toiminnallaan. Lajunen oli yllättävän varma ja erittäin vaarallinen. Kulda puolestaan pelasi pirteän ottelun yhdestä Wirtasen kanssa käydystä kommunikaatiovirheestä huolimatta. Genoway puolestaan oli tänään tehoton, mutta sitäkin juonikkaampi. Häntä tekisi mieli nähdä isommalla YV-vastuulla.

Jokereille suuri miinus tulee toisesta erästä. Jokerit on hyvä joukkue, mutta ei niin hyvä, että voisi antaa kokonaisten erien verran tasoitusta vastustajille. Tänään se heikko erä maksoi kaksi pistettä. Onneksi kuitenkin tämä joukkue on osoittanut sen verran selkärankaa, että se pystyy nousemaan heikkojen vaiheiden jälkeen tasoihin ja jopa ohi. Ei nätisti, mutta silti.