Tänään siis vastaan Hartwall Arenan jäälle luisteli Sotši, joka on kertaalleen tällä kaudella juottanut Jokereille karvasta kalkkia. Tänään oli paikka kuitata tuo tappio ja kuroa eroa kiinni runkosarjassa, mutta lopulta tilanne oli valitettava Jokereille. Kolmea pistettä tarjottiin, mutta kaksi pistettä lahjoitettiin täysin turhaan vierailijoille.

Tomi Mäki ei ole niitä pelaajia, joita ensimmäiseksi veikkaisi maalintekijäksi. Tänään kun ensimmäisen erän puoliväli oli mennyt rikki, Kulda laukoi suoraan syötöstä viivasta. Mäki oli valmiina maalinedessä, ja lapioi toisen maalinsa kahteen otteluun. Mäki oli valmis maksamaan hintaa, ja sai palkkioksi sen, mitä Jokerit tuohon paikkaan ottelua eniten tarvitsivatkin.

Mäen maalin lisäksi ensimmäinen erä ei paljoa kerrottavaa tarjonnut. Molemmat joukkueet pääsivät kertaalleen ylivoimalle, mutta yleisellä tasolla erä oli varsin varovainen. Sotši puolusti hyvin, hyökkäsi varovaisesti ja vältti virheitä. Ei näyttävää, mutta varsin perusteltua vieraskaukalossa hyvässä vedossa olevaa kotijoukkuetta vastaan. Sotši oli näiltä osin juuri niin epävenäläinen joukkue kuin olin ennakossa kirjoittanut. Jokerit oli kuitenkin hyvin pelissä mukana, etäisyydet olivat kohdillaan, kiekolliselle löytyi tukea ja otteluun tultiin myös taklaamaan. Vaikka erä päättyi vain 1-0, lupasi se hyvää.

Toisessa erässä Sotši rupesi tekemään kaikkensa sotkeakseen Jokerien peliä. Ensin Jensen pääsi kuin koira veräjästä selvän korkean mailan jälkeen, mutta Sotšin pelaaja kieltämättä teki kaikkensa filmatakseen joko isoa jäähyä tai varmistellakseen jäähyä. Ja kuten todettu, Jensen olisi ansainnut jäähyn, mutta ei sitä saanut. Lauridsen puolestaan sai hieman myöhemmin kaksiminuuttisen estämisestä, jossa sama kuvio toteutui. Jokereilta tuli rike, mutta kaikkensa Sotšin pelaaja teki varmistaakseen sen.

Tanskan Laten jäähy sitten kostautui, kuin Igor Levitskyn pomppu päätyi maaliin. Kaikin puolin siis tyystin raivostuttava maali. Lauridsenin tyhmä jäähy totta kai jurppii, mutta Sotšin pelaajan lento nostaa aina verenpainetta. Vielä kun kaveri pääsee irtokiekosta isketyn maalin avulla tasoihin, ei verenpaine ainakaan laske. Fanin ei ainakaan tarvitse Jokerien kanssa kärsiä liian matalasta verenpaineesta, se tuli taas vaihteeksi nähtyä.

Jäähyt tai Sotšin tasoitus eivät kuitenkaan hidastaneet Jokereita. Kun erää oli karvan yli neljä minuuttia jäljellä, kiskaisi Petteri Wirtanen Jokerit toisen kerran johtoon. Huikean esityön maaliin teki ajoittain parjattu Anttila. Anttilan maila oli pelattu irti kiekosta, mutta nätillä sisäsyrjäsyötöllä Anttila sai pelattua kiekon Wirtaselle tekopaikkaan. Varsinkin Anttila näytti tilanteessa huikeaa henkilökohtaista peliälyä, sen verran napakasti ja tarkasti syöttö jalalla lähti.

Kokonaisuutena toista erää sotki liikaa Jokerien jäähyt. Alivoiman ja siitä seuraavan yksipuolisen peluutuksen merkitystä ei sovi väheksyä joukkuepelissä, ja tänään toinen erä melkein menetettiin siinä. Liian paljon tasoitusta Jokerit antoi jäähyjen muodossa, mitattiin ne sitten menetettyinä ylivoimina tai kärsittyinä alivoimina. Toki mukana oli myös epäonnea.

Kolmannessa erässä Sotši pääsi toistamiseen tasoihin. Sotši oli tullut hyvällä jalalla erään, pisti painetta Jokereille ja Jokerit hieman olivat passivoituneet. Lopulta Levitsky pääsi iskemään pienestä kulmasta kiekon ohi Zapolskin pakkien katsellessa vieressä. Tässä vaiheessa alitajunta hoki sitä, että ei kai taas Sotši tulisi viimeisillä minuuteilla vielä ohi.

Sotšin tasoitusmaalin mukaan Jokerit aktivoitui jälleen. Jokerit loi maalipaikkoja, hallitsi kiekkoa ja pelasi organisoidusti, mutta maalit jäivät tekemättä ja tuhannen taalan maalipaikkoja ei lopulta montaakaan saatu. Harmittavasti toisen erän jäähyt ja kolmannen erän pieni passivoituminen päästivät Sotšin jatkoajalle viemään ensimmäisen pisteen.

Toisen pisteen Sotši sitten vei jatkoajalla, kun Denis Tolpenko sai ohjattua Oscar Fantenbergin viivavedon sisälle. Maali vielä tarkasteltiin videolta, mutta ainakin kotisohvalle periaatteessa turhaan: selvä maali se oli, eikä hidastus tilannetta muuttanutkaan. Kun et itse tee, kaveri tekee. Niin se klisee kuuluu, ja tänäänkin se piti paikkansa. Ei voi mitään, näitä sattuu.

Harmittava jatkoaikatappio. Tästä ottelusta tarjottiin kolmea pistettä, mutta lopulta vain yksi jäi käteen. Jokerit oli ajoittain erittäin hyvä, mutta yksittäiset virheet kostautuivat. Toivottavasti nämä kaksi Sotšia vastaan pelattua ottelua eivät kostaudu runkosarjan lopussa. Ensimmäisessä ottelussa ainakin yksi piste menetettiin Keräsen heikkoon hetkeen, tänään kaksi menetettiin passivoitumiseen. Jos Sotši on runkosarjan päätteeksi 4-6 pistettä meitä edellä, syy löytyy peilistä.

Otteluun palannut Jormakka ei tänään varsinaisesti loistanut, vaikkakaan hän ei ollut joukkueen heikon lenkki tai suora pettymys. Pitkän tauon jälkeen paluu on aina vaikea, ja tänään ei ihan pirteintä Jormakkaa nähty. Pihlström polki hyvin, mutta tehoja kaivattaisiin. Joensuun otteista pieni näkymys alkoi näkyä, ja ison miehen fysiikalle iso vastuu ja tiukka aikataulu ovat varmasti myrkkyä. Tänään liian moni pelaaja oli poissa parhaimmalta tasoltaan, tosin osittain ymmärrettävistäkin syistä.

Ottelun kolmannessa erässä nähtiin erittäin suuri yllätys. Mainoskatkolla ns. kisscam iski Mäkiseen ja AJ Niemeen. Hetken miehet ihmettelivät, mutta lopulta Niemi sai miehisen moiskautuksen poskelleen. Ikinä ennen en ole nähnyt suomalaisjoukkueen pelissä kisscamia televisiokuvassa, ja nyt kuvaaja käytti selvästi pelisilmää.

Nyt vituttaa. Kahden pisteen menetys tässä ottelussa kirpaisee, oli Sotši edellä runkosarjassa tai ei. Tämä olisi pitänyt hoitaa.