Pitkän vierasputken jälkeen Slovan palasi kotikaukaloonsa, ja onhan muutamalla Jokerien nykyisistä ja entisistä pelaajista ja taustahenkilöistä kultaisia muistoja kaupungista. Vielä kun eurot käyvät, etäisyys on inhimillinen ja slovakialaiset ovat lähtökohtaisesti kiekkokansaa, on kaupunki varmasti yksi sarjan mukavimmista kaupungeista. Ei ehkä mieluisin tai helpoin, mutta kuitenkin kärkipäästä. Vielä kun yleisöäkin oli KHL:ään epätyypillisesti täysi mökillinen, niin kaiken piti olla valmiina hyvälle kiekkoillalle. Mukavaa iltaa tästä ei lopulta kyllä tullut.

Ottelun ensimmäisen maali oli varsin erikoinen. Jokerit starttasi otteluun vahvasti, mutta se ei riitä. Kun erää oli 8:14 jäljellä, kiersi Cheechoo kaatuneen Genowayn. Tilanteessa Kuldan maila nousi kasvoihin hyökkääjän kasvoihin, ja slovakialaisten Radek Smolenak niittasi kiekon verkkoon. Tuomarit näyttivät ensi alkuun jäähyä korkeasta mailasta, mutta päätyivät pitämään erittäin pitkän nuotiopiirin. Lopulta tilanne vihellettiinkin Slovanin maaliksi. Vihellystä en tosin lähde kritisoimaan, tällaiset tilanteet pitää mielestäni joka kerta tuomita maaliksi.

Seuraava jäähy sitten vihellettiin ja Jokerien pelaaja pääsi jopa jäähyaitioon asti. Hyvän tilanteen päätteeksi Joensuu puolivahingossa asui Slovanin pelaajaa ylävartaloon, päättäen hyvän tilanteen alivoimaan. Ylivoimaa ei kuitenkaan Slovan kauaa päässyt pelaamaan ennen seuraavaa tilastomerkintää. Slovanin tilanteen päätteeksi Jokerien nelikosta varsinkin Jensen, Anttila ja Lauridsen tarjosivat kunnolla voimaa, ja lopulta Jokereilta jäähylle joutuivat Jensen ja iso Late, Slovanilta taas Smolenak ja Cheechoo. Slovanin ylivoimalta olikin viety terävin kärki, siinä missä Jokerien puolustukselta ärhäkimmät maalineduspelaajat.

Ja kun pilli on suussa taskun sijaan, se myös soi. Vielä erän loppuun Jokerien Pekka Jormakalle vihellettiin äärimmäisen mystinen hyökkäysalueen jäähy. Omaan silmääni tilanne näytti pikemminkin siltä, että sääntökirjan mukaan jäähy vihellettiin, mutta lajikirjana toimi jääpallon, ringetten tai vastaavan lajin sääntökirja. Tiukka sääntötulkinta on mielestäni ihan OK, mutta näin tiukka linja harvoin kestää koko ottelun läpi tasapuolisena molemmille. Kuten se ei kestänyt lopulta tänäänkään.

Jokerien ensimmäinen erä tiivistyy sanoihin näennäinen, tehoton ja huolimaton. Jokerit pääsi hyvin maalisektoreille, mutta ei onnistunut tekemään näistä maalintekopaikkoja tarpeeksi kovalla prosentilla. Tekopaikan avautuessa puolestaan viimeistely tökki, kuten jo maalimäärästäkin voi päätellä. Tähän päälle Genowayn kaatuminen Slovanin maalissa, Joensuun jäähy ja muutama harhasyöttö, niin erä on periaatteessa summattu. Jokerit ei pystynyt konkretisoimaan sille avautuneita tilanteita, samalla mahdollistaen Slovanille paikan pysyä pelissä mukana ja päästä johtoon. Jos Jokerien viimeistely olisi ollut yhtä murhaavaa kuin tänään SKAlla oli Barysia vastaan, olisi ottelu taputeltu näillä tilanteilla ensimmäisen vitosen aikana.

Toiseen erään sitten asetelmat kääntyivät jopa lähes täysin päälalelleen. Slovan tuli erään hyvällä jalalla, osin Jormakan ensimmäisessä erässä saadun jäähyn takia. Tämän jälkeen Jokerit alkoi saada ohjaksia käsiinsä, aiheuttaen Slovanille muutaman jäähyn siinä samassa. Varsinkin Reginille avautui muutamia hyviä tontteja jatkaa maaliputkeaan. Ja jos ensimmäisessä erässä tuomarilinja oli äärimmäisen tiukka, toisessa erässä jäähyjä ei voi oikein kyseenalaistaa, ja ensimmäisen erän tuomarilinjalla kumpikin joukkue olisi istunut hurjan määrän jäähyllä.

Slovan sai erän toisen jäähynsä Cheechoon koukatessa Marjamäkeä. Ykkösylivoima ei vielä tuottanut tulosta, mutta kakkosylivoima hoiti homman kotiin ja pelin tasoihin. Jaakola nousu näppärästi viivasta, pelasi kiekon Pihlströmille ja lopulta kiekko ajautui Huhtalalle. Huhtala oli puolestaan jäänyt täysin vapaaksi, eikä epäonnistunut, kun puolimaalia oli tyhjänä.

Jokerileiristä ilo ei kuitenkaan jäänyt pitkäksi, vaan alle minuutti Huhtalan tasoitusmaalista Oliver Lauridsen sai kaksi minuuttia estämisestä. Slovanin Kopecky oli selvästi luopunut kiekosta Lauridsenin ajettua mieheen, ja näiltä osin jäähy oli selkeä. Tilanteen jälkeen jättimäinen tanskalainen kävi kuitenkin äärimmäisen kuumana, ja syystä. Heti luovuttuaan kiekosta Kopecky laski painopistettään huomattavasti, käytännössä kyykäten laidan edessä juuri ennen osuvaa taklausta. 190 senttinen slovakki näyttikin pelanneen tilanteen kuin Jarkko Ruudun 165 senttinen velipuoli.

Lopulta toisesta erästä tuli jäähyjen takia varsin rikkonainen. Kun toisensa kumoavat jäähyt lasketaan mukaan, yhteensä viimeisen 15 minuutin aikana vihellettiin peräti kahdeksan jäähyä. Näistä oikeastaan vain Cheechoon ajassa 38:20 saama estämisjäähy oli kyseenalainen, ja slovakialaisyleisö palkitsikin tuomariston vihellyssateella. Ironista, että ensimmäisen erän erittäin tiukan tuomarilinjan löystyessä jäähymäärät kasvoivat selvästi. Aineksia nimittäin olisi ollut viheltää molemmille joukkueille tätäkin enemmän kakkosija, ja mahdollisesti vielä muutama käytöskymppi päälle.

Kolmas erä alkoi taas vastaavalla vihellyskonsertilla heti tuomarien luistellessa jäälle. Kun vierasotteluissa ei studiota ole, niin nyt slovakialaisyleisö toimi hyvänä hälytyksenä kohta alkavasta erästä. Slovan kesti vielä Cheechoon jäähyn rippeet, mutta Kulda rankaisi silti. Kun Cheechoo oli ehtinyt olla jäällä kymmenisen sekuntia, O’Neill tarjoili syötön maalin takaa ja Kuldan vihainen lyöntilaukaus päätyi vastustamattomasti verkkoon. Lopulta maali kuitenkin hylättiin pitkän videotarkastuksen takia, mahdollisesti Slovanin haastettua tilanteen paitsiomaalina. Viasatin videolta paitsiota ei näy, mutta rehellisyyden nimissä hidastus ei todellakaan ollut oikeasta kohdasta. Melkoinen antikliimaksi silti, sillä jos kyseessä oli paitsio, oli tämä tapahtunut huomattavan paljon aiemmin.

Jokerit ei kuitenkaan tuomariratkaisusta häkeltynyt, vaan jatkoi omaa peliään. Slovan joutuikin hyvin pitkälti turvautumaan irtokiekkoihin ja vastahyökkäyksiin, luoden toki näiden avulla yksittäisiä tekopaikkoja. Hyvä tuo on yleensä silti palkittu, mutta ei nyt. Iso kiitos luokattomalle tuomaritoiminnalle. Harvoin vituttaa, mutta nyt vituttaa kuin pientä oravaa.

Jokerien maalin hylkäys oli kuulopuheiden perusteella hyvin kyseenalainen. Koska tilannetta en nähnyt, en lähde tätä sen kummemmin kommentoimaan. Erikoista kuitenkin, että Jokerien seuraavaa paikkaa ei lähdetty edes tarkistamaan videolta. Joensuu sai vapaan syötön maalin eteen, laukoi ja pubimaalivahtia muistuttava Brust kaatui kiekko mukanaan. Kaikkien fysiikan lakien mukaan kiekko oli maalissa, mutta tuomari oli täysin varma: ei maalia, ei tarvetta tarkastaa.

Ja kun kohtalon ivaa, Slovan pääsi helpohkosti ylivoimalle kahdesti. Ensin Mäen estämisjäähyssä olisi voinut kaiken rehellisyyden nimissä tuomiata Slovanin sukeltajalle samaan aikaan sukellusjäähyn. Ensimmäisen alivoiman Jokerit vielä kesti, mutta tämän jälkeen Kuldalle vihellettiin jäähy taklaustilanteesta. Kun Genoway vielä lensi suunsoitosta suihkuun, oli tarina valmis. Ylivoimalla kiekko lopulta päätyi Jokerien maaliin Wirtasen harottua ilmaa ja ohjattuaan kiekon omiin.

Vittu mitä paskaa. Tästä ottelusta olisi pitänyt saada kolme pistettä, mitattiin sitä sitten ottelutapahtumilla, sarjatilanteella tai jopa maaleilla. Jokereilta yksi maali hylättiin oletettavasti väärin perustein ja toista ei edes tarkistettu. Tämä tuomaritoiminta saattaa käydä sarjan loppuvaiheissa erittäin kalliiksi, olettaen että erot eivät repeä lännen ääripäitä lukuun ottamatta. Toivottavasti nämä tuomarit edes häpeävät, he pilasivat lupaavan ja hyvän kiekkoillan, eikä varmasti edes slovakialaisyleisö päästä näitä helvetin amatöörejä helpolla. Tällaiset viheltelijät voisi pistää esimerkiksi Hamletin rooliin Siperian kylmimmän kolkan harrastelijateatterissa, mutta jääkiekkokaukaloon ei näitä herroja pidä enää koskaan päästää.