Eilinen ottelu SKAta vastaan oli varsin lupaava, kuten eilen puolen yön aikoihin kirjoitinkin. Takki on kuitenkin pidettävä huomenna kiinni, kun vastustaja löytyy sarjataulukon toisesta häntäpäästä. Jos SKA oli suvereeni sarjajohtaja, Dinamo Riika on lännen suvereeni jumbo ja koko sarjaa ajatellen vain Metallurg Novokuznetsk on saalistanut vähemmän pisteitä. Lähtökohtaisesti siis Jokerien torstain selkeän altavastaajan rooli muuttuu lauantaina selkeän ennakkosuosikin rooliksi.

Dinamo Riiasta olen kirjoittanut jo hieman seikkaperäisemmin syyskuun ennakossa. Näiltä osin isossa kuvassa pääpointit ovat samoja, joten en lähde toistamaan itseäni niiltä osin. Joukkue lähtee kuitenkin vaikeista asetelmista Jokereita vastaan, sillä joukkueen ykköspuolustaja ja tehokkain pistemies Guntis Galvins on kärsinyt loukkaantumisista, samoin kuin Colton Gillies ja Justin Shugg. Kun jo valmiiksi tehottoman joukkueen viidestä parhaasta pistemiehestä kolme on joko sivussa tai kärsinyt loukkaantumisista, ei se voi olla näkymättä joukkueen suorittamisessa.

Ykköstorjujan viittaa kantanut Jakub Sedlacek on pelannut tilastollisesti kohtuullisen kauden. 2,61 päästettyä maalia per ottelu ei ole huono suoritus, ja esimerkiksi Jokereille on kauden aikana tehty enemmän maaleja. Se ei kuitenkaan riitä, kun joukkue on tehnyt alle kaksi maalia per ottelu. 60 maalia onkin vähiten lännessä, mikä kuvastaa Dinamon tilannetta: se ei tee tarpeeksi maaleja voittaakseen pelejä, vaikka puolustuspeli onkin lähtökohtaisesti parempaa kuin sarjasijoitus antaisi olettaa. Toki hyökkäys ja puolustus eivät ole toisistaan irrallisia asioita, vaan osaltaan tiukka puolustus vaikuttaa yleensä negatiivisesti tehtyjen maalien määrään, siinä missä intopiukassa hyökkääminen kostautuu usein myös omassa päässä.

Vaikka Dinamo on lähtökohtaisesti lännen heikoin joukkue ja selkeästi Jokereita huonompi, ei Jokereilla ole varaa lähteä otteluun takki auki. 14.11 Dinamo muun muassa kukisti idän isoista Ak Bars Kazanin maalein 2-0. Tuossa ottelussa torjuntavuorossa ollut Janis Kalnins torjui yhteensä 24 laukausta, nollaten 96 maalia 36 otteluun tehneen hyökkäyksen. Jos Jokerit ei ole hereillä maalipaikoissa, voi illasta tulla pitkä.

Erikoiseksi ottelun tekee Jokerien roadtrip to Riga. Kyseessä on fanien matka Latvian pääkaupunkiin, ja todennäköisesti hallissa onkin yli tuhat vierasjoukkueen kannattajaa. Lukua arvioidessa on toki pidettävä mielessä se, että helppona matkakohteena osa Jokerien kannattajista saapuu paikalle omin neuvoin, toisin sanoen eivät näy virallisen fanitapahtuman luvuissa. Jos joku vielä on reissuun lähdössä tai miettii reissun käytäntöjä, suosittelen lukaisemaan tämän (suora linkki) artikkelini.

Kokonaisuudessaan Jokerien asetelmat ovat selvät. Peli on voitettava varsinaisella peliajalla ja faneille on annettava se, mitä he tulevat katsomaan. Vaikka katsomossa on kaiken järjen mukaan enemmän kotijoukkueen kannattajia, on tämä ottelu niin lähellä kotipeliä kuin se vain voi Jokereilla tämän kauden KHL:ssa olla. Tappio tai edes aneeminen esitys tulee syömään varmasti kiinnostusta tulevia kotipelejä ajatellen enemmän, kuin vastaava suorittaminen tekisi ”normaalissa” vierasottelussa. Vierasreissulle lähtevät fanit ovat niitä, jotka elävät ja hengittävät joukkuetta. Jos he pettyvät, näkyy se varmasti myös Ilmalassa.