On se maailma jännä. Muutaman tunnin sisään 18-vuotias Patrik Laine täräytti kuluvan kauden ja NHL-uransa toisen hattutempun ja Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen 45. presidentiksi. Kun itse painelin puolilta öin nukkumaan, en osannut odottaa kumpaakaan tapahtumaa, enkä varsinkaan molempia. Mutta maailma on ihmeellinen paikka, Laine on pelimies ja Trump demokraattisesti valituksi tullut presidentti. Arki jatkuu arkena, eikä Helsingissäkään tarvitse lepäillä laakereilla tai huuli pyöreänä ihmetellä tapahtumia.

Jokerien osalta paluu arkeen on huomenna, kun idän ihmeiden putken toinen ottelu käydään Admiral Vladivostokia vastaan. Edellisessä ottelussa Jokerit taas vaihteeksi oli melko kuutamolla ja menetti tärkeän pisteen idän häntäpään joukkueelle, joten ryhtiliikkeelle olisi tilausta. Vastuksen pitäisi olla astetta kovempi, eikä kahteen pisteeseen tiistaina oikeuttanut esitys ole pisteenkään arvoinen huomenna. Lahjamaaleihin, lepsuilulle tai muulle turhalle ei ole tilaa, vaan fokuksen on kestettävä alusta loppuun.

Edellisessä ottelussa Admiral vei puhtaalla 3-0 voitolla pisteet Minskistä, pelaten sitä ennen tasaisia otteluita Kunlunin, Amurin ja Traktorin kanssa. Ja aivan kuten Amurkin tiistaina, on Admiralilla etunaan sarjaohjelma: se on pystynyt totuttelemaan aikaeroon maajoukkuetauon ja pelaamalla tiistaina lännessä. Näiltä osin siis Jokerien kotietu ei ole aivan sitä luokkaa, mitä voisi olla lähes 10 000 kilometrin päästä tulevaa joukkuetta vastaan.

Vladivostokin ykköshyökkääjäksi on hieman yllättäen noussut 28-vuotias slovenialainen Robert Sabolic. Ennen tätä kautta hänen uransa on käytännössä keskittynyt Euroopan pienempiin sarjoihin, ja eniten hänellä on kokemusta EBEL-sarjasta, Tshekistä ja Slovenian omasta sarjasta. KHL:ssa hän on kuitenkin ainakin omaksi yllätyksekseni nakuttanut peräti 24 pistettä 25 otteluun, ollen joukkueensa tehokkain hyökkääjä. Kova lukema pelaajalle, joka kahtena edellisenä kautena teki Tshekin pääsarjan runkosarjassa 97 otteluun 63 pistettä.

Suomalaisia ei Vladivostokissa tällä kaudella pelaa, mutta aiemmin muun muassa joukkueen maalia ovat vartioineet Niko Hovinen ja Ari Ahonen, valmennuksessa taas on häärinyt Hannu Jortikka. Yleisesti ottaen Admiral on nitä joukkueita, joihin ulkomaalaispelaajat siirtyvät ilman mainittavia meriittejä KHL:sta tai NHL:stä. Jo pelkästään sen maantieteellinen sijainti on melkoinen karkote monelle länsimaissa pelanneelle, eikä vähiten järkyttävän pitkien vierasmatkojen takia.

Aivan kuten Amurilla, ei Admiralillakaan ole erityisen laaja rosteri. Tilanne ei helpota ainakaan se, että joukkueen ehdoton ykköspuolustaja Jonathon Blum on ollut loukkaantuneiden listalla. Kokonaisuutena Admiral ei ole ehkä sarjan tiukimmin puolustava joukkue, muttei myöskään täysin aseeton hyökkäyspäässä. Mikään yllätys ei olisikaan edellisottelua runsasmaalisempi ottelu, jopa ilman Jokerien puolustusalueen koomailuja.

Kokonaisuutena Admiral on ollut Kunlunin kanssa yksi sarjan suurimmista positiivista yllättäjistä. Edellisinä kausina Admiral on harvoissa kohtaamisissa pystynyt haastamaan Jokereita tosissaan ja kiusaamaan ottelujen loppuun asti. Jokereilla ei siis pitäisi olla yhtäkään tekosyytä heikolle valmistautumiselle tai asenteelle. Jos edes kotiyleisön edessä ei syty pelaamaan idän tämänhetkistä kuudetta sijaa hallussaan pitävää joukkuetta vastaan, ei pudotuspelejä varten tarvitse kausikortteja edes painattaa.

Vladivostok on kaupunkina varsin eksoottinen suomalaisnäkökulmasta. Aiemmin kaupunki on ollut osa Kiinaa, ja Euraasian mantereen lähes itäisimpänä kolkkana se on käytännössä juuri niin kaukana kuin mahdollista ilman merten ylittämistä. Kuvaavaa maan sijainnista on se, että Pohjois-Korean kolmanneksi suurin kaupunki Ch’ŏngjin on vain noin 225 kilometrin päässä Vladivostokista. Esimerkiksi Google Maps ilmoittaa Rauman olevan kauempana Helsingistä kuin Ch’ŏngjin on Vladivostokista. Etäisyys suoraan rajalle onkin samaa luokkaa kuin Helsingistä Turkuun. Helsingin ja Vladivostokin välimatka on puolestaan lähes 10 000km, eli esimerkiksi Colorado Avalanche olisi maantieteellisesti läheisempi (tai vähemmän kaukainen) vastustaja.