Myöhäiseksi meni, mutta ei se mitään. Kauden toistaiseksi suurin ja puhutuin kotiottelu on huomenna, kun SKA saapuu Ilmalaan vierailulle. SKA on kaikilla mittareilla se joukkue, joka on Jokereille läheisin vihollinen. Maantieteellinen läheisyys ei ole ainoa lähentävä tekijä, vaan Jokerien lankoja tiukasti käsissään pitävä Roman Rotenberg on myös SKAn taustalla. Ja hänelle SKA on ykkösjuttu, eikä hän ole sitä edes yrittänyt peitellä.

2,5, 4,5 ja 1,6. Tuossa ovat lukemat, jotka SKA pystyy iskemään tiskiin. Järjestyksessä ne kuuluvat seuraavasti: kerättyjä pisteitä per ottelu, tehtyjä maaleja per ottelu ja päästettyjä maaleja per ottelu. Lukemat ovat aivan järkyttävän kovat. SKA on peräti 48 maalia edellä toiseksi eniten maaleja tehnyttä TsSKAta, joka on vieläpä pelannut kaksi ottelua vähemmän. Hyökkäysvoima ei ole kuitenkaan realisoitunut maaleiksi puolustuksen kustannuksella, vaan suurimman tehtyjen maalien määrän vastapainoksi SKA on myös päästänyt vähiten maaleja. Ja nyt, kun runkosarjaa on pelattu vain aavistuksen yli puolet, sen pistemäärä on enemmän kuin Avtomobilistilla oli viime vuonna ponnistaessaan pudotuspeleihin. Nykytahdilla SKA hätyyttelisi 150 pisteen rajaa kauden päätteeksi, mikä olisi sarjan ennätys.

Sportsfakt.ru listasi taannoin KHL:n kovapalkkaisimmat 30 pelaajaa. SKAn riveistä pelaavia nimiä löytyi vaatimattomasti 14 kappaletta tuolta listalta, ja esimerkiksi Steve Moses ei listalle päässyt. Venäjän verotus huomioiden SKA saattaakin olla hyvinkin korkealla suurimpien nettomaksajien listalla kaikkien maailman jääkiekkojoukkueiden osalta, NHL-mukaan lukien. Alla vielä listaus pelkkien SKAn pelaajien osalta.

1. Ilya Kovalchuk SKA 5 500 000 dollars / 330 million. Rubles
2. Pavel Datsyuk SKA 4 500 000 dollars / 270 million. Rubles
3. Vyacheslav Voinov SKA 4 500 000 dollars / 270 million. Rubles
7. Vadim Shipachev SKA 2000 0000 dollars / 120 million. Rubles
9. Anton Belov SKA 1 500 000 dollars / 90 million. Rubles
11. Andrei Zubarev SKA 1 500 000/90 mln. Rubles
14. Maxim Chudinov SKA 1 500 000 dollars / 90 million. Rubles
15. Egor Yakovlev SKA 1 500 000 dollars / 90 million. Rubles
16. Evgeny Dadonov SKA 1 400 000 dollars / 84 million. Rubles
18. Mikko Koskinen SKA 1 300 000 dollars / 78 million. Rubles
22. Viktor Tikhonov SKA 1 300 000 dollars / 78 million. Rubles
26. Sergey Plotnikov SKA 1 200 000 dollars / 72 million. Rubles
28. Alexander Khokhlachov SKA 1 200 000 dollars / 72mln. rubles
30. Nikolai Prokhorkin SKA 1 050 000 dollars / 63 million. Rubles

Nimistä voi päätellä paljon. SKA on vahva kentän jokaisella osa-alueella, ja sillä on käytännössä lyödä aina kentälle kentällinen, joka olisi missä tahansa muussa eurooppalaisessa joukkueessa ykkösketju. Ja kuten runkosarja on toistaiseksi osoittanut, SKA on saanut vastinetta rahalleen tulosten muodossa.

Yksittäisistä pelaajista kaksi on ylitse muiden. Pavel Datsjukin paluu Eurooppaan oli hieno asia KHL:lle. Hän on vieläkin äärimmäisen taitava ja tehokas pelaaja, joka kaiken lisäksi on kentällä äärimmäistä kunnioitusta osakseen saava herrasmies. Hän on yksi syy sille, miksi SKA on ollut näin murhaavan hyvä joukkue tällä kaudella. Hänen ollessa joukkueessa ei yksikään pelaaja valita roolistaan, kadehti toista tai kehtaa suoristaa selkäänsä. Esimerkiksi viime kaudella paljon kritiikkiä osakseen saanut Ilja Kovalchuk on ollut tällä kaudella niin urheilija olemukseltaan kuin hän vain ikinä voi olla.

Toinen seurattava pelaaja onkin juuri Kovalchuk. Tehot 21+25 33 peliin kertovat karua kieltään miehen nykytasosta. Hän on yksi mantereen parhaimmista pisteistä mitä tulee hyökkäysalueen tuloksen tekemiseen. Hyvä laukaus, ääretön röyhkeys, korkea itseluottamus, iso koko ja hyvät kädet ovat yhdistelmä, jolla tienaa useita miljoonia vuodessa. Helsingissä hän on ollut perinteisesti yleisön hampaissa, ja huomennakin on odotettavissa suuri buuausmyrsky. Edellisissä Helsingin kohtaamisissa hän on saanut aivan omaa kohteluaan kotiyleisöltä, eikä asetelma varmasti muutu huomennakaan. Hän voi olla kaukalon tehokkain pelaaja huomenna, mutta hän on myös kaupungin vihatuin mies huomenna. Ellei Roman Rotenberg päätä toisin.

Rotenbergin asema sekä SKAn että Jokerien taustajoukoissa on äärimmäisen julma Jokerien näkökulmasta. Käytännössä päärahoittaja ja suuri omistaja ei ole jäävännyt itseään edes joukkueiden keskinäisissä otteluissa, vaan on aivan avoimesti tukenut Ilmalassa SKAta. Hyviin tapoihin kuuluisi edes neutraali suhtautumien näissä olosuhteissa, mutta hän on paikkansa valinnut. Koppivalinnat, solmiovalinnat, maalilaulut ja vastaavat ovat vahvoja symbolisia ilmaisukeinoja, jotka eivät ainakaan vähennä rahapolitiikkaan kohdistuvaa kritiikkiä. Rotenberg on fanien keskuudessa niin vihattu mies, että ainoastaan rauhallisessa pohjoismaassa hän pystyy esiintymään turvallisin mielin valotaululla tuulettamassa vierasjoukkueen maalia omaa joukkuettaan vastaan.

Mielenkiintoista on myös nähdä yleisön reaktio Steve Mosesia kohtaan, jos mies pääsee pelaavaan kokoonpanoon. Jokereissa hän nousi suureksi suosikiksi ja lopulta Jokereissa tehtyjen maalien ansiosta hän pääsi kiinni elämänsä ensimmäiseen miljoonasopimukseen. Lopulta ura NHL:ssä ei auennut, ja Rotenberg järjesteli miehen Pietariin. Jokainen voinee laskea yhteen 1+1 siirtokuviosta. Rotenberg oli käytännössä sitoutunut kuittaamaan Jokerien tappiot, eli käytännössä Jokerien saama siirtokorvaus olisi tullut muutenkin Rotenbergin suunnilta. Jokereille ei siis hyötyä tullut, mutta Moses saatiin Rotenbergin lippulaivaan. Pienellä rahalla hän tuskin kuitenkaan saapui, sillä hän purki Nashvillen kanssa miljoonan arvoisen sopimuksen päästäkseen AHL:sta Pietariin. Vaikka Mosesin toiminta oli täysin inhimillistä ja hän oli hyvin pitkälti vain pelinappula Rotenbergin pelissä, eivät kaikki ole antaneet hänelle anteeksi. Minä olen, ja olen jopa hänen surullinen hänen asemastaan Pietarissa. On surullista, että kaudella 2014-15 koko sarjaa dominoinut pelaaja pelaa pienessä roolissa ja säännöllisesti jää kokoonpanon ulkopuolelle. Kotiin voi aina palata, meillä hänelle olisi iso tontti tarjolla.

Ottelun yleisömäärä tullee olemaan jossain 12 000 kieppeillä. Lippujen hinnat on hilattu taivaisiin, pieni hohto ensimmäisistä vuosista on kadonnut ja Jokerien suoritukset varmasti syövät kiinnostusta. Lähtökohtaisesti Jokerit ei lähde taistelemaan voitosta, vaan kunniasta. Yksikin piste olisi kova saavutus joukkueiden ero huomioiden, eikä useammankaan maalin tappio välttämättä indikoisi huonoa peliä. SKA on yksinkertaisesti niin järjettömän vahva joukkue, että sitä vastaan ei pelkkä oma hyvä suoritus riitä yhdellekään joukkueelle KHL:ssa tällä hetkellä.

Henkilökohtaisesti olen huomenna taas suunnistamassa hallille. Yksi suurimmista syistä on nähdä Datsjuk, mutta myös yleisön reaktiot Kovalchukia kohtaan. Vaikka huomenna ei tarvitsisi voittoa tuuletella, tarjolla on varmasti laadukasta kiekkoa tai kiekkosirkusta. Parhaimmassa tapauksessa Jokerit haastaa tosissaan Euroopan tämänhetkisen valtiaan, huonoimmillaan taas voi lähietäisyydeltä katsella pelaajia, joista voisi koota uskottavan NHL-joukkueen niin tasollisesti kuin nettopalkankin osalta. Kauden aikana tulee niin monta kertaa petyttyä ja kirottua, että joskus on mukava lähteä otteluun ilman sen suurempia paineita.

Aikataulutuksellisista syistä huomisen ottelun yhteenveto saattaa valmistua huomenna, perjantaina tai lauantaina. Paljon riippuu siitä, kuinka paljon kirjoitettavaa tulee, miten perjantain suunnitelmat menevät ja millainen olotila on huomenna noin 21:30, kun kotiovi sulkeutuu.