Tänään ensimmäinen taisto Dinamoa vastaan alkoi hiljaisella hetkellä lentoturmassa menehtynyttä puna-armeijan kuoroa kunnioittaen. Vaikka kuinka KHL-joukkueet haluaisi nähdä kollektiivisena yhteen hiileen puhaltavana porukkana, johonkin vedän itse rajan. Vaikka varsinkaan kuoroa ei voi syyllistää tietyistä hirveyksistä, on melko ironista, että Helsingissä ottelussa latvialaisia vastaan vietetään hiljaista hetkeä Syyriaan matkalla olleen itänaapurin armeijan koneen pudottua. Vaikka historia on historiaa, puna-armeijan rooli molempien joukkueiden maissa ei ole ollut täynnä glooriaa.

Jokerit aloitti ottelun kohtuullisesti. Alkuun nelosketju sai luotua muutaman hyvän tekopaikan, jonka jälkeen alivoimanelikkö sai tapettua Dinamon ylivoiman. Muutama vaihto väliin, ja Pihlströmin johtama ketju niittasi Jokerit johtoon. Lähtö omista, kiekko Salmiselle ja Pihlström maalille on hyvä resepti, varsinkin kun Joensuu pystyy tekemään tilaa. Tällä kertaa Pihlström ei saanut ujutettua kiekkoa verkkoon, mutta Salminen räppäsi pelin Jokereille.

Heti perään Jokereille tarjottiin paikkaa lisätä johtoaan, kun kahden miehin ylivoimaa tarjottiin minuutin verran. Periaatteessa ylivoima näytti hyvältä, mutta käytännössä sitä voisi kuvailla surkeaksi. Varsinkin käytännössä koko ylivoiman pelannut pakkipari Lajunen-Jaakola oli luokaton. Laukaukset heiltä päätyivät kovalla prosentilla ensimmäiseen Dinamon pelaajaan, ja liikesuunta oli liikaa vain eteenpäin, tehden ensin kolmikon ja sen jälkeen nelikon pelin äärimmäisen helpoksi.

Jäähyjen jälkeen Dinamo sai otetta pelistä, laukoen kiekon muun muassa kahdesti maalin rautoihin. Kuitenkin, tästä huolimatta, Jokerit niittasi itsensä kahden maalin johtoon, kun erää oli jäljellä noin puolitoista minuuttia. Jokerit lähti omista nopeasti kolmea kaistaa käyttäen, ja Regin löysi O’Neillin oikealta laidaltaan. Pohjoisamerikkalainen ei turhia nöyristellyt, vaan rannelaukaus löysi tiensä takayläkulmaan.

Kokonaisuutena ensimmäisestä erästä jäi kaksinaiset fiilikset. Jokerit teki paljon hyviä asioita, ja muun muassa pystyi nopeasti kääntämänä pelin omalta alueelta. Toisaalta kaksi jäähyjä ja menetetty pitkä kahden miehen ylivoima eivät ole positiivisia asioita. Pienenä pelkona olikin, että kahdesta tehdystä maaleista huolimatta tehokkuus saattaisi vielä vaivata, ja peli saattaisi kaatua omaan tekemiseen. Jokerit oli hallitsevampi, mutta parannettavaa jäi.

Toiset erät ovat olleet Jokereille varsin sekavia, eikä tänäänkään tehty poikkeusta tuttuun kuvioon. Käytännössä kummankin joukkueen vauhti tippui pykälän verran, ajatus ei kulkenut samaa tahtia kuin ensimmäisessä ja se tietty nälkä tuntui puuttuvan Reginin ketjua lukuun ottamatta muilta. Ensimmäinen maali nähtiin vasta, kun erää oli kolmisen minuuttia jäljellä. Regin toi kiekon sisälle, pelasi toisessa aallossa tulleelle Huhtalalle, joka sai jollain keinolla ohjattua kiekon sisälle. Itse en televisiokuvasta pystynyt sanomaan menikö kiekko jalasta, oliko potkua tai oikeastaan mitään muutakaan, mutta videotarkastelun jälkeen tuomarit näyttivät keskiympyrää.

Toisen erän loppuun nähtiin vielä ilkeä tilanne Jokerien kannalta. Siirtorajan umpeutuessa ei uusia pelaajia tullut, joten jäljelle jääneet on syytä pitää pelikuntoisena. Kun erää oli hieman yli minuutti jäljellä, nuoremman Kuldan ja Jokerien Talajan kiekontavoittelutilanne päätyi Talajan kaatumiseen kohti laitaa. Talaja ei näyttänyt erityisen tuskaiselta, mutta jäähän hän jäi. Lopulta hän pääsi omin jaloin ylös ja ei suoraan suunnannut koppiin, joten pieni kivi tippui kuitenkin sydämeltä. Vaikka Talaja ei ole Jokerien tärkein pelaaja, on hän KHL-tasoinen pelaaja. Niitä ei Jokereilla ole liikaa.

Kolmanteen erään Jokerit pääsi siis turvallisessa johtoasemassa. Viimeksi Ilmalassa näiden joukkueiden kohtaamisessa ei 5-0 riittänyt johtoaseman pitämiseen, mutta vastaavia sulamisia sattuu ehkä kerran kymmenessä vuodessa yhtä joukkuetta kohden. Toisen erän esitys ei joukkuetasolla aiheuttanut liikaa hurraa-huutoja, mutta toisaalta joulun jälkeinen ottelu sarjajumboa vastaan ei edes liikaa kiekkopornoa lupaillutkaan. Kolmanteen erään lähdettäessä

Kolmas erä meni lopulta juuri niissä merkeissä, joita pystyi ennakoimaan tilanne huomioiden. Kun taululla on 3-0 ja seuraavan kerran joukkueet kohtaavat seuraavana päivänä, joko kavennuksen on tultava heti alkuun tai fokus siirtyy jo tulevaan otteluun. Jokerit puolusti hyvin erän alkuun, ja sen jälkeen ottelu enää piti vain pelailla loppuun.

Huomista ajatellen peli oli Jokereilta varsin tyydyttävä. Jokerit haki pisteet selkeällä marginaalilla, Dinamolle ei tarjottu onnistumisia ja kolmannessa erässä pystyttiin jopa hieman säästelemään energiaa. Jos Jokerit jatkaa huomenna samalla linjalla, pitäisi mukaan tarttua kolme pistettä. Ei kauniilla tavalla, mutta tarvittavalla tavalla.

Karu fakta kuitenkin on, että Jokereille jäi enemmän parannettavaa kuin Dinamolle. Jokerit ei pystynyt pitämään tasoaan aivan täyttä aikaa, vaan varsinkin toinen erä jätti paljon parannettavaa. Vaarallisimmat paikkansa Dinamo sai Jokerien nukahduksista, siinä missä Jokerit loi itse omat paikkansa.

Jos huomisen suurinta uhkakuvaa miettii, löytyy se kotijoukkueen pukukopista. Jokerit sai tänään verrattain vähällä vaivalla selvän voiton, mutta tilanne olisi voinut olla toinen, jos esimerkiksi toisen erän Dinamon yksi laukaus olisi mennyt raudasta sisään. Jos Jokerit huomenna lähtee otteluun helpot pisteet ja lyhyt tauko mielessään, on tiedossa pitkä ilta.

Erityisen lämmittävää oli nähdä Zapolskin uran ensimmäinen nollapeli KHL:ssa. Hän on pelannut tähän mennessä hyvän kauden, ja sai palkkioksi nollapelin tilastoihinsa. Tästä huolimatta lähtisin huomenna itse Heleniuksella peliin. En epäluottamuslauseena Zapolskille, vaan antaakseni Heleniukselle tuntumaa. Jos Helenius ei pelaa huomenna, tulee hänelle kuukauteen yksi peli ennen seuraavaa mahdollisuutta. Se nimittäin on varmaa, että tauon jälkeen ensimmäisessä pelissä vuoden 2017 puolella SKAta vastaan Zapolski pelaa.