Tänään siis Kauppalehdessä Emil Elo kirjoitti siitä, että muun muassa Kunlunin takana oleva kiinalaismiljardööri Ngok Yan Yu olisi kiinnostunut ostamaan Roman Rotenbergin ja Gennadi Timtšenkon osuudet sekä Jokereista että Hartwall Arenasta. Sibiriä vastaan käydyn matsin yhteydessä selostaja kertoilikin, että esisopimus saattaisi olla jo allekirjoitettuna. Hjallis Harkimo puolestaan on kiistänyt huhut, joten varmojen tietojen osalta olemme siis melkoisessa limbossa.

Jos mietitään tiedotuslinjaa puhtaasti eri leirien motiivit huomioiden, ei tilanne ole yllättävä. Vaikka neuvotteluja olisikin käyty, ei Hjalliksen intresseissä ole vuotaa tietoja mediaan. Hänellä ei ole moraalista vastuuta kertoa toisten omistajien kaupoista, eikä hän liikemiehenä varmasti halua uutisointia, joka asettaisi organisaation erikoiseen valoon. Kauppalehden intresseissä taas on saada lukijoita, ja se onnistuu tällaisella uutisoinnilla varmasti. Toisaalta jos näin mehukkaasta ja yleisöä kertovasta tarinasta kertoo, on kaksi asiaa selviä: jotain täytyy olla tapahtunut tai vaihtoehtoisesti Elo uhraa uransa. Eli näiltä osin voi vetää mielestäni yhden johtopäätöksen: jotain on jossain tapahtunut, mutta varmuus tulee aikajänteellä ”joskus”.

Jatkoajan palstalla uutisointi on herättänyt ristiriitaisia tunteita, ja erityisesti muiden seurojen fanit ovat aktivoituneet. Tämä ei sinänsä yllätä, uutinen on kuitenkin suuri, sen vaikutukset koskettavat koko suomalaista kiekkoa ja Jokerit yksinkertaisesti kiinnostaa yli seurarajojen. Vastaava, vaikkakin huomattavasti pienemmässä mittakaavassa, nähtiin KHL-siirron varmistuessa.

Tällä hetkellä Jokerien omistuksessa on kaksi valtavan mittakaavan ongelmaa. Ensimmäinen on puhtaasti taloudellinen, ja liittyy Rotenbergiin ja Timtšenkoon. Heidän leirinsä kuittaa Jokerien tappiot ja mahdollistaa pelaamisen KHL:ssa. Markkinarakenteisesti Jokerit ei pystyisi pelaamaan uskottavasti sarjaa, jossa kustannukset ovat huikeat ja jo pelkästään Suomen verotus asettaa haasteensa pelaajahankintoja ajatellen. Hurja matkustusmäärä tarkoittaa sitä, että lähtökohtaisesti pelaajalle on maksettava enemmän Liigaan nähden. Suurempi rasitus ja pidempi aika poissa perheiden parista tarkoittaa sitä, että kompensaatiolle on saatava parempi korvaus. Käytännössä siis yksikään rahasta välittävä pelaaja ei valitsisi Jokereita, jos vastaava tarjous tulisi Liigasta. Jos taas venäläinen joukkue rakentaa esimerkiksi viidellä miljoonalla edes jollain tavalla säädyllisen kokoonpanon, tarkoittaa se Jokereilla jotain aivan muuta verotuksen vuoksi. Kärjistäen Jokerien maksamasta palkkamiljoonasta verottaja vie (lähes) puolet, Venäjällä alle 15%.

Jokerien venäläisleiri linkittyy tähän ongelmaan kiinteästi. Ilman ulkopuolista omistajilta tulevaa rahaa Jokerit ei saisi millään tasolla uskottavaa joukkuetta kasaan. Ongelma vain on se, että tällä hetkellä Jokerit ei pystyisi edes teoriassa nauttimaan omistajien rahoista. Sekä Rotenberg että Timtšenko ovat OFAC-sanktioituja tahoja, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että sekä molempien bisneksiin että rahoihin suhtaudutaan länsimaissa suurella varovaisuudella. Sanktioiden alaisena oleminen ei itsessään ole laitonta, eikä Yhdysvaltojen pakotelista varsinaisesti pakota eurooppalaisia rahoituslaitoksia. Se kuitenkin pakottaa niitä, jotka haluavat toimia millään tasolla Yhdysvalloissa: jos esimerkiksi pankki ei noudata kyseisiä pakotteita, ei pankin suunnilta raha liiku Yhdysvaltojen välillä tai Yhdysvaltojen dollareihin ole pääsyä. Eli, EU:n sisällä Jokerien venäläisomistajien rahoihin suhtaudutaan äärimmäisellä varovaisuudella. Käytännössä tämä on näkynyt esimerkiksi Nordean haluttomuutena toimia Jokerien pankkina ja Jokerien maksuliikenneongelmina. Jopa pakotteiden ulkopuolisen rahan liikkeissä on ongelmia, kun rahoituslaitosten täytyy varmistua alkuperästä.

Toinen suuri ongelma on Rotenbergin kaksoisrooli Pietarissa ja Helsingissä, ja hänen kyvyttömyytensä toimia neutraalisti. Vaikka Jokerit pystyisi vastaanottamaan täysin ongelmitta omistajansa rahoja, rahojen käyttö ja saanti olisivat silti ongelmallisia. Rotenberg on jokaista pienintä yksityiskohtaa myöten osoittanut marssijärjestyksen, ja siinä järjestyksessä Jokerit ovat kaukana kärjestä. SKA on Rotenbergin lempilapsi, ja pelaa vielä samassa konferenssissa ja divisioonassa. Jokainen Jokereihin sijoitettu miljoona on riski pietarilaisille, eikä Rotenbergin arvojärjestyksessä ole mitään sijaa sille, että Jokerit voisi pelata ikinä uskottavasti mestaruudesta. Tämä ei vaadi edes foliohattua tai salaliittoja, vaan jo pelkästään avoimet silmät riittävät. Rotenberg pumppaa SKAn taskuihin niin paljon rahaa, että SKA saattaa olla jopa maailman suurimpia nettopalkkoja maksava jääkiekkoseura tällä hetkellä. Joukkueiden keskinäisissä otteluissa hän on tuuletuksia, kravatteja ja jopa vierasjoukkueen pukukopin maaleja myöten SKAn leirissä. Jokerit on Rotenbergille pakollinen paha, eikä hän tule ikinä hyväksymään asetelmaa, jossa Jokerit voisi olla tasavertainen kilpailija pietarilaisille.

Toistaiseksi Jokerien omistajuuden kannalta Hartwall Arena on ollut melkoinen riippakivi. Jokerit pystyisi pyörittämään uskottavaa ja jopa kannattavaa liiketoimintaa Helsingissä vähintäänkin Liigassa. HIFK on osoittanut, että Liigassa on mahdollista pyörittää plusmerkkistä liiketoimintaa ja samalla rakentaa menestyvä joukkue. Kaikki riippuu taustahenkilöistä, ja esimerkiksi Pentti Matikainen oli ajaa Suomen perinteikkäimmän seuran (pahoittelut Ilves) konkurssiin, siinä missä Valtasen porukka on tehnyt vuosien saatossa konkurssikypsästä (lähteenä Markus Ånäs – HIFK, ikuisesti sinun) seurasta kannattavan liikeyrityksen.

Ongelma Hartwallissa on se, että Jokerit tarvitsee oman hallinsa ja suomalaista omistajaa sille tuskin löytyy. Downgrade Nordikselle olisi melkoinen imagotappio, ja kyseinen halli on vahvasti HIFK:n näpeissä. Gardenin jälkeen puolestaan pelaaminen Helsingin kolmoshallissa olisi jo niin suuri pikkuveliongelma, että viihdealalla rahoista kilpaillessa liiketoimintaa voisi olla vaikea pyörittää. Ilman hallikauppoja Jokerien on puolestaan mahdotonta jatkaa Ilmalassa.  Venäläisillä ei ole intressejä tarjota kannattavaa vuokrasopimusta heidät ”unohtaneelle” seuralle, eikä heillä ole syytäkään pitää Jokereita vuokralaisena ilman omistusosuutta Jokereista. Heille olisi jopa halvempi pitää Hartwall Arena pelkkänä toissijaisena keikkapaikkana Pietarin rikkaille kuin pyörittää sivussa KHL-seuraa.

Jokerien osalta siis olisi ensiarvoisen tärkeää, että omistajuus vaihtuisi venäläisten osalta ja vaihto sisältäisi myös Hartwall Arenan.  Tässä kohdin kiinalainen raha olisi siis melkoinen siunaus. Rahoittavaa tahoa ei ole sanktioitu, varallisuus riittää kestämään kustannukset, toisella seuralla (Kunlun) ei ole vastaavaa kilpailuasetelmaa toisesta konferenssista johtuen ja sanktioiden puutteen takia Jokerit voisi toimia päänavaajana länteen kiinalaisille liikemiehille.

Ngokin näkökulmasta Jokerit ja Arena voisivat olla jopa järkevä sijoitus. Monelle urheiluun sijoittaneelle seura on ensisijaisesti keino päästä sisälle ”piireihin” ja tappiollisen urheiluseuran tuloksen päälle isot rahat taotaan muualla. Muun muassa Harkimo on joskus tainnut todeta jotain sen suuntaista, että Jokerit itsessään ei ole tuottanut hänelle rahaa, mutta ilman Jokereita olisi moni kannattava diili jäänyt tekemättä. Ngokin näkökulmasta Jokerit voisi olla oiva keino päästä sisälle EU:n markkinoita, eikä hänellä ole vastaavia ongelmia (pakotteita) kuin Jokerien nykyisillä venäläisillä omistajilla.

Jokerien osalta Ngok olisikin taivaanlahja. Nykyisissä käsissä Jokerien tarina voi päättyä koska tahansa. Jokerien oston jälkeen ovat nykyiset omistajat päätyneet sanktioitujen tahojen listalle, Venäjän liiketoimet lännessä ovat hyvin pitkälti jäissä ja KHL:n laajeneminen Eurooppaan pysähtynyt. Muuttuneessa maailmassa muuttumisen toinen vaihtoehto on tuhoutuminen, ja nykyisellään Jokerien tarina uskottavana pääsarjajoukkueena voi päättyä, sarjasta riippumatta, koska tahansa.

Kiinalainen raha ei kuitenkaan ole Jokereille mikään ikuisesti autuaaksi tekevä asia. Pitkässä juoksussa Jokerien on pystyttävä kehittämään liiketoimintaansa siten, että kaudet voidaan vetää lähtökohtaisesti läpi ilman omistajien rahoitusta. Vain se takaa Jokerien jatkumisen vielä muutaman vuosikymmenen jälkeenkin. HIFK on nykyisen johdon aikana osoittanut sen, että pääsarjatasoinen kiekko voi olla kannattavaa Helsingissä, jos takana ovat oikeat henkilöt.

Oli sarja tulevina vuosikymmeninä mikä tahansa, oli se sitten Liiga, KHL, Mestis tai (toivottavasti) tuleva yleiseurooppalainen sarja, on kuitenkin pidettävä mielessä yksi asia. Jokerit on edelläkävijä, ja edelläkävijä kohtaa suurimmat haasteet. Ja toivottavasti se ei tapahdu Timtšenkon tai Rotenbergin rahoilla. Varsinkin Rotenberg on nähty, ja hänen paikkansa on Pietarissa. Jos Hjallis aikanaan pelasti Jokerit, on Rotenberg ajamassa Jokereita kohti tuhoa. Vaikka Hjallis ei ole Kristus, Rotenberg on käytännössä antikristus Jokereille.