Ennakossa odotin Zapolskin ”tietenkin” pelaavan. Vaikka edellinen ottelu ei ollut paras mahdollinen ja kausi on vielä toivottavasti pitkä, päätyi valmennusjohto toiseen vaihtoehtoon kuin allekirjoittanut. Maalille nimittäin asetettiin viime aikoina pahasti haparoinut Helenius, mitä itse pidän kauden ajankohta huomioiden kohtuuttomana virheenä.

Jokerin startti otteluun ei ollut yhtä vauhdikas kuin tiistaina, mutta silti siedettävä. Jokerit hallitsi peliä, piti kiekkoa ja sai yksittäisiä paikkojakin. Ei nyt tuhannen taalan paikkoja, mutta kuitenkin. Ottelun ensimmäinen ylivoimakin vihellettiin Jokereille, kun Alexander Romanovin taklaus osui Mäkeä selkään. Heikko ja mielikuvitukseton ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Ottelun avausmaali merkittiin kuitenkin vierailevalle Avtomobilistille, kun Cajkovsky tulitti siniseltä limpun ohi Heleniuksen ajassa 12:58. Hyvän esityön maaliin teki Stanislav Chistov ja suoraan syötöstä isketty lämäri oli toki laadukas, mutta nämä pitäisi ottaa kiinni. Tilannetta edelsi vieläpä Jokerien varsin turha ja huolimaton pitkäkiekko.

Ensimmäinen erä ei tarjonnut enempää maaleja, joten tauolle mentiin vierailijoiden johdossa. Viasatin selostajien ja asiantuntijoiden mukaan Jokerien peli näytti pakotetulta, ja erätaukohaastattelussa Mika Niemi vaikutti olevan hyvin pitkälti samaa mieltä. Omaan silmääni Jokerien peli oli isossa kuvassa tahmeaa ja tahdotonta, sanalla sanoen kuraa. Tällä kaudella tuttuun tapaan Jokerit pelasi kuin virkamieslauma, joka oli ainoastaan töissä. Intohimo tuntui puuttuvan, ja se näkyi. Joukkueen erä ei vaikuttanut siltä, että joukkue tosissaan haluaisi pudotuspeleihin. Neljä minuuttia ylivoimaa, viisi laukausta ja nolla maalia kertovat karua faktaa Jokereista.

Toiseen erään Avtomobilist loi alkuun muutaman hyvän tekopaikan. Heti erän alussa Avtomobilist pääsi jopa kolmella yhtä vastaan, osittain Koukalin nerokkaan pelin ansiosta. Helenius kesti tämän kuitenkin kunnialla, ja vierailijoiden johto ei kasvanut. Muutama minuutti myöhemmin Avtomobilist osui jo takatolppaan, mutta Jokerien onneksi kiekko kimposi oikeaan suuntaan.

Joensuun ansiosta Jokerit pääsi erän parhaaseen tekopaikkaansa. Hullun porilaisen laukaus ja hyökkääjien meno maalille olivat aiheuttaa maalin, ja tiukka tilanne tarkistettiinkin videolta. Vaikka kiekko ei maalissa käynytkään, kelpaisi tuota tilannetta käyttää esimerkkinä. Ainoastaan vastaavalla taistelutahdolla voi otteluita voittaa, ja menemällä maalille saadaan luotua paikkoja.

Ironista kyllä, heti Joensuun ketjun paikan jälkeen verkko heilui väärässä päässä. Romanov sai kiekon viivaan, odotti ratkaisevan hetken ja laukoi ranteella kiekon maaliin. Varsin painostava liikkuva maski oli ratkaisevassa asemassa, ja Helenius ei varmasti nähnyt tilannetta ajoissa. Kaikella rehellisyydellä numerot vastasivat melko hyvin pelitilanteita: Jokerit piti kiekkoa, mutta pääsy paikoille oli kiven alla. Avtomobilist puolestaan iski vaarallisesti vastahyökkäyksistä, joita Jokerit vieläpä varsin avoimesti tarjoili.

Kolmannen maalinsa Avtomobilist teki ylivoimalla ajassa 33:12, kun ylivoimalla Nikolai Timashovin siniviivalämäri upposi ohi Heleniuksen. jo kolmas viivan tuntumasta tullut maali on yksinkertaisesti liikaa, oli maskia edessä tai ei. Nämä laukaukset pitää pystyä torjumaan ja blokkaamaan huomattavasti tehokkaammin. Samoin Kuldan ottama väkivaltaisuusjäähy oli tyystin turha ja tyhmä, eli Jokerit oli itse kaivamassa itselleen kuoppaa.

Kolmen maalin takaa-ajoasema ei ole mahdoton kirittävä, kunhan vain halua on. Jokerien kannalta tärkeä kavennusmaali tulikin alle 1½ minuuttia Avtomobilistin kolmannesta, kun Ville Lajusen laukaus löysi tiensä verkkoon. Hyvän esityön teki Jensen, jonka hyvän viivapelin ansiosta tilanne ei mennyt Jokereilta ohi. Erityisen tärkeää olikin tehdä maali heti Avtomobilistin kolmannen jälkeen.

Maali tuntuikin hetkellisesti herättelevän Jokereita. Heti perään Jokerit sai luotua paikkoja, ja erityisesti Jalvannin tolppaan päätynyt siniviivalaukaus kuvasti Jokerien herännyttä ilmettä: ei kaunista, mutta edes hieman yritystä. Enempää maaleja ei kuitenkaan toiseen erään enää tehty, joten kolmanteen erään Jokerit lähti kahden maalin takaa-ajoasemasta. Kahden maalin takaa voi hyvin tulla tasoihin ja ohi, aivan kuten Barys teki tiistaina meitä vastaan.

Kolmanteen erään lähdettäessä ei Jokerit kuitenkaan vaikuttanut joukkueelta, joka olisi tullut tosissaan hakemaan pisteitä. Jokereilta se paras potku tuntui puuttuvan, eikä joukkueella näyttänyt olevan tarvittavaa nälkää. Samaan aikaan Avtomobilist puolusti tarkasti, eikä näyttänyt passivoituvan kuten kotijoukkue on vastaavissa tilanteissa liian usein tehnyt.

Kavennus tuli kuitenkin, hieman puskista tosin. Ensin Petr Koukalin helpohko koukkaamisjäähy toi Jokerit ylivoimalle. Ykkösylivoima hieroikin kiekkoa yli minuutin, luoden muutaman tuhannen taalan paikalta. Lopulta takakolmion avulla Regin pääsi laukomaan suoraan Jensenin syötöstä, ja kurottavaa oli enää maalin verran.

Kauaa ei kuitenkaan ehditty nauttia. Heti maalia seuraavassa vaihdossa Kuldalle vihellettiin illan toinen jäähy, ja vierasjoukkue ei antanut armoa. Pienen tilanteen jälkeen Vasilevsky laukoi kovan lämärin viivasta, ja taas vaihteeksi kiekko oli maalissa. Neljäs maali kauempaa ja kolmas viivalaukaus kertovat karua kieltään Jokerien blokkipelistä.

Neljänteen maaliin katkesi Jokerien selkäranka. Heti perään Golyshev sai lähietäisyydeltä iskeä kiekon jo viidennen kerran Heleniuksen taakse, ja peli oli siltä osin ohi. Jos peli olisi kiinnostanut, ei tilannetta olisi näin lepsusti pelattukaan. Peli oli näiltä osin taputeltu, vaikka maaliero itsessään olisikin ollut vielä tavoitettavissa. Kuvaavaa oli, että maalin jälkeen fanikatsomo yltyi äänekkääseen ”Kiitos Jokerit” huutoon, eikä varmasti ilman ivallista sävyä. Maksavalle yleisölle tällainen konttaaminen on aivan liikaa.

Kuudes maali tyhjiin oli täysin merkityksetön ottelun kannalta. Aleksei Mikhnov sai siniviivalla Jokerien syöttöyrityksen poikki, Artjom Garejev pääsi irtokiekkoon ja ei erehtynyt. Edelliskausilla Westerlund sai noottia siitä, että ei reagoinut pelien aikana. Jalonen reagoi, mutta täysin turhaan. Jokerien tämän illan peli-ilmeellä on aivan turha vetää maalivahtia pois maalilta, kun peliaikaa on alle minuutti ja tasapelikin vaatisi kolmea maalia.

Tänään pelattu ottelu oli kaikin puolin järkyttävä. Kolme pistettä oli pakko saada, mutta se ei edes ollut lähellä. Nyt kauden tärkeimpinä hetkinä pitäisi pystyä raapimaan pisteitä, mutta Jokerit menettää niitä ennätysmäiseen tahtiin. Sekoilevaa peliä kuvastaa myös valmennusjohdon toimet. Tiistaina joukkueen tärkein puolustaja huilasi tähdistöottelun ja sen mukana tulleen rasituksen takia. Tänään maalilla surkeasti edellisissä otteluissaan esiintynyt Helenius oli komennettuna verkolle, ja päästi viisi maalia taakseen. Tässä tilanteessa ei yksinkertaisesti voi peluuttaa pelaajia lepo mielessä. Jokereilla tulee tällä menolla nimittäin pitkä lepohetki, kun monen pelaajan kausi päättyy helmikuun 16. päivä. Näillä otteilla ei monenkaan tarvitse myöskään MM-kisoissa rehkiä, sen verran surullista toiminta on.