Edellisen ottelun pettymyksen jälkeen on vaikea ainakaan allekirjoittaneen latautua huomiseen otteluun. Jos ero taivaan ja helvetin, nerouden ja hulluuden tai mustan ja valkoisen välillä on hyvinkin pieni. Viime ottelussa ero oli maalitaululla kuitenkin kolmen maalin verran, ja näennäisesti hyvistä otteista huolimatta esitys oli kaukana siitä, mitä sarjatilanne antaisi olettaa. Huomenna 15:30 alkava vaikea matsi ei siis ole vielä pettymyksestä toipuvalle helpoin mahdollinen pala.

Barys Astana juuri kohdattiin, eikä niiltä osin asetelmat ole mainittavasti muuttuneet. Sen kärkipelaajat ovat vieläkin yhtä kovia kuin viime ennakossa, sen vaarallisuus nähtiin viime viikolla ja Jokerit tarvitsee yhä kipeämmin pisteitä. Näiltä osin siis lienee turha lähteä sen tarkemmin katsastamaan Barysin pelaajia tai viimeisten pelien tuloksia.

Edellisistä otteluista voidaan kuitenkin oppia jotain. Kuten Minskiä vastaan nähtiin, erikoistilannepelaaminen vaatii Jokereilta huomattavan paljon petraamista. Jos kuusi kertaa ylivoimaa on tarjolla, maaliton peli on surkea suoritus millä tahansa sarjatasolla miltä tahansa joukkueelta. Siinä vaiheessa on turha selitellä tehottomuutta paikoilla tai vastaavilla. Samoin kuten viime otteluissa, kuten Barysia vastaan, nähtiin, alivoimapeli on Jokereilta tällä hetkellä juuri niin heikkoa kuin tilastot näyttävät. Jokerit ei ole vajonnut alivoimatilaston hännille sattumalta tai vahingossa, vaan tilasto korreloi hyvin Jokerien tämän hetken tekemistä.

Barysia vastaan alivoima tulee olemaan äärimmäisen tärkeä osa-alue. Barysilta löytyy tulivoimaa ratkaisemaan ottelu, vaikka se ei saisi tasakentällisin yhtään laukausta maalia kohden. Tyhmät jäähyt on karsittava kokonaan pois, tuomarille ei saa antaa sijaa viheltää ja muut jäähyt on pystyttävä tappamaan huomattavasti edellisiä pelejä tehokkaammin. Tässä vaiheessa kautta alivoimapelin pitäisi olla kohdillaan ja ratkaiseva ero onnistumisen ja epäonnistumisen välillä on korvien välissä. Jos Jokerit jatkaa munatonta neppailua, tahti ei tule muuttumaan.

Jokerien kokoonpanosta itseäni kiinnostaa erityisesti neljän herran tilanne. Ensinnäkin maalivahdit ovat molemmat epäonnistuneet viime peleissä. Nykykunnon perusteella ei Heleniusta eikä Zapolskia huvittaisi maalilla nähdä, mutta vaihtoehtoja ei oikein ole. Itse lähtisin otteluun kuitenkin Zapolskilla, ja häneltä odotan selkeää tasonnostoa. Toisekseen, herrat Hishon ja Salminen ovat liipaisimella. Kummallakin on erittäin synkkä jakso menossa, ja kummankaan varaan ei voi laskea paljoa. Hishon on periaatteessa yrittänyt hyvin, mutta hänen epäonnistumisensa ovat näkyneet tulostaululla, onnistumiset eivät. Jäätävän huono pistesaldo 40 viimeisestä ottelusta kertoo karua kieltään. Salminenkin tuskailee tehottomuuden kanssa, mutta hän ei näytä enää edes yrittävän. Näyttöjen perusteella hänen ei tarvitsisi edes rehellisesti sanoen lähteä matkalle. Nykyroolissaan hänestä on joukkueelle ainoastaan haittaa, ja Jalosella on mielestäni tasan kaksi vaihtoehtoa. Antaa joko lopullinen katsomokomennus ja nostaa esimerkiksi Gymer vakiokokoonpanoon, tai vaihtoehtoisesti antaa Salmiselle viimeinen näytönpaikka Reginin rinnalla.

Jokerien näkökulmasta sarjatilanne ei tällä hetkellä ole kutkuttava, se on pelottava. Tätä kirjoittaessa Sotshi on kahden pisteen päässä ottelun vähemmän pelanneena, Slovan neljä pistettä perässä ja sama ottelumäärä vyöllään. Jokerit voi vielä luiskahtaa sijalle 10. runkosarjassa, eikä se nykyottein ole edes mahdoton ajatus. Pudotuspelipaikka on ehdoton minimivaatimus joukkueelta, joka vielä joulun tienoilla pystyi realistisesti pelaamaan kotiedusta ensimmäisellä kierroksella. Tätä taustaa vasten pisteitä on tultava, ja tappioihin ei ole varaa.