Kokoonpanon osalta tänään Ladaa vastaan nähtiin yksi jo odotettukin muutos, kun Helenius luisteli maalille. Olin jo pidempään tätä toivonut, ja pelännyt samalla Heleniuksen pelituntuman puutetta. Tänään saatiin hyvä muistutus siitä, että Heleniuksen tyylinen kakkosveskari tarvitsee säännöllisemmin peliaikaa.

Parivuotisen jatkosopimuksen juuri saanut Marko Anttila varasti tänään ensimmäisessä erässä valokiilan. Ensin hän joutui omalla tavallaan turhaan jäähylle. Maila kun oikein ujuttautuu väärään paikkaan ja kaveri haistaa tilanteen, niin jäähyllehän siitä kovalla prosentilla joudutaan. Jäähyn aikana Lada osui lähimmillään putkeen, mutta ei onnistunut maalinteossa. Heti maalin jälkeen Anttila pääsikin tulemaan pujotellen kuin Palander konsanaan, laittoi ranteet lukkoon ja yllätti Jezhovin hyvällä laukauksellaan. Paljon paremmin ei jatkosopimuksesta voi kiittää. Lempäälän Moses näytti enemmän Mosesilta kuin alkuperäinen näytti viime torstaina, sen verran paljon tuttua oli nopeassa spurtissa ja verkkoon menevässä laukauksessa.

Toista jäähyä sitten ei enää jokerinippu kestänytkään. Ajassa 14:15 Joonas Jalvanti löi kiekontavoittelutilanteessa mailan pois Ladan pelaajan käsistä, ja joutui jäähylle. Vaikka ehkä maila tippui helponlaisesti kädestä, oli iskussa silti voimaa ja jäähy olisi ollut vältettävissä. Ylivoimalla Lada ei enää putkia kolistellut, vaan Semjon Valuiski pääsi iskemään Andrei Ivanovin syötöstä kiekon ohi haparoineen Heleniuksen.

Ja jos edellisessä ottelussa Jokereille tuli heikko hetki, niin sama nähtiin nyt. Vain 33 sekuntia Valuiskin maalista pääsi Vasili Streltsov iskemään Stanislav Bocharovin laukauksesta syntyneen irtokiekon verkkoon. Edellisen maalin jäähyaitiosta katsellut Jalvanti pääsi katsomaan tätä maalia aivan lähietäisyydeltä, vaikka kaikella rehellisyydellä Heleniuksen tarjoama irtokiekko oli liian helppo. Helenius oli koko erän ajan äärimmäisen haparoiva ja epävarma, ja tämä maali menee Heleniuksen piikkiin.

Ensimmäiseen erään maalit 2-1 vierasjoukkueelle kuvastavat hyvin erän menoa. Lada loi enemmän tekopaikkoja, ja Ladan elämä tehtiin turhan helpoksi varsinkin iskuetäisyydeltä maalista. Jos kahden tehdyn maalin lisäksi muutama kerta kiekko päätyy rautoihin, on erän kuva varsin selkeä. Altavastaaja ei luo sen vertaa paikkoja, että neljäkin maalia erään olisi ollut realismia. Lada tiedettiin hyväksi joukkueeksi tekemään maaleja, ja nyt se päästettiin liian helposti paikoille.

Toiseen erään Jokerit tuli hyvällä jalalla liikenteeseen, mutta jotain tuttua lauantain ottelusta oli nähtävillä. Alkuerä meni hyvin, kuten lauantainakin kolmannessa, mutta sen jälkeen kaveri iskee. Vasili Streltsov nousi kulmasta, löysi viivasta nousseen Taylor Aronsonin ja rystyn kautta kiekko ohi Heleniuksen. Varsinkin Salminen hukkasi pelaajansa Aronsonin varsin pahoin seurauksin, eikä Heleniuskaan ollut erityisen hyvin mukana tilanteessa. Tätä maalia en suoraan laske Heleniuksen piikkiin, mutta gamesavereita tarvittaisiin, eikä jokainen paikka voi päätyä joko putkeen tai maaliin.

Kavennuspaikkaa Jokereille tarjottiin ajassa 33:35, kun syöttöjen muodossa esillä ollut Vasili Streltsov sai koukkaamisesta kahden minuutin jäähyn. Jokerien linko oli huimaa, laukauksia tuli ja tasakentällisin Lada joutui vielä iskemään pitkän kiekon. Jokerien ruletin rajuudesta kertoo se, että tilanteessa Lada otti aikalisän saadakseen Jokerien momentumin rikki, samalla suoden lepoaikaa yli kaksi minuuttia hirveässä prässissä olleelle nelikolle. Ylivoima kuvastikin hyvin ottelun kuvaa: Jezhov torjui käytännössä kaiken mahdollisen, Helenius taas hädin tuskin mitään.

Lopulta toinen erä meni vierailijoille 1-0, ja kolmanteen erään lähdettiin kahden maalin takaa-ajoasemasta. Jokerit oli kenttätapahtumien osalta hallitsevampi osapuoli, mutta maalivahtipeli meni täysin Ladalle. Jezhov otti karmealla varmuudella kaiken mahdollisen, siinä missä Heleniukselle upposi erän ainoa paikka sisälle. Kuuma maalivahti ja tuskainen maalinteko ovat paha yhdistelmä, samoin kuin taitava hyökkäys ja pelituntuman puutteesta kärsivä Helenius.

Kolmanteen erään Jokerit, taas, heräsi. Erän alkuun jäi lyhyt pätkä ylivoimaa, ja sehän riitti. Ensin O’Neill ja Regin saivat painittua kiekon laidasta Jensenille, joka latasi lämärin kohti maalia. Laidasta keskustaa kohti leikannut O’Neill sai ilmasta ohjattua limpun verkkoon, ja peli olikin taas maalin peli. Kolmas erä ehti vanheta vain 17 sekuntia, kun Jezhov oli yllätetty toistamiseen.

Tasoihin Jokerit tuli ajassa 45:27, kun Jensen löysi pitkällä syötöllä läpiajoon karanneen Huhtalan. Tilannetta edelsi Ladan puolustajan lipuminen vaihtoaitioon hajonneen mailan takia. Tämäkin maali merkittiin ylivoimamaaliksi, ja tällä kertaa jäähy oli seurausta vastustajan heikota pelinluvusta, ei niinkään komeasta ylivoimamyllystä. Kakkossyöttö maaliin merkittiin Heleniukselle, joka tarjoili helpon syötön Jensenille. Ja jos Heleniukselta gamesavereita odotettiin kaksi erää, niin tämän ylivoiman aikana sellainenkin nähtiin. Hän sai torjuttua (logoon tulleen) laukauksen 2-1 hyökkäyksen osalta, ja sai hoidettua myös (maalipaikalle tippuneen) irtokiekon.

Viimeistään Jokerien kolmannen maalin jälkeen ottelun kuva oli selkeä. Ladasta oli bensa loppunut, ja vierasjoukkue oli käytännössä täysin puolustusasetelmissa yksittäisiä vastahyökkäyksiä lukuun ottamatta. Jokerien tarjoama kova paine, loukkaantumiset ja Ladan uhrautuva peli ensimmäisissä erissä alkoi näkyä, ja Jokerien lisättyä vauhtia ero korostui.

Jokerien osalta kuitenkin hieman ehkä aika ja nälkä loppuivat kesken. Kun peli oli tasoitettu, se suurin palo silmistä katosi. Lähimmäs maalia Jokereista pääsi Salminen, joka ottelun 49. minuutilla sai vielä missattua puolityhjän verkon. Lopulta Lada pääsi iskemään maalin, kun erää oli 0:47 jäljellä. Maali kuitenkin hylättiin nopean videotarkastuksen jälkeen potkuna, eikä tuomiosta oikein jäänyt epäselvyyttä. sen verran selkeä potkuliike tapahtui, että edes välittömästi hylkyä näyttäneen tuomarin päätös ei horjunut.

Kolmella kolmea vastaan pelattava jatkoaika siis oli edessä, taas vaihteeksi. Tällä konseptilla pelattava jatkoaika onkin melkoista nitrojen syömistä, nimittäin tilanteet vaihtuvat nopealla tahdilla ja käytännössä jokainen hyökkäys on vaarallinen. Tällä kertaa molemmat pääsivät paikoille, mutta maaleja ei lopulta nähty. Oli siis aika ratkaista pisteiden kohtalo vähiten miellyttävällä tavalla, josta allekirjoittanut ei pidä ollenkaan.

Kolikonheiton suuri ystävä en ole, joten sen tarkemmin en tähän halua takertua. Jokereilta ensin ampunut O’Neill ampui Jezhovin räpylään, Ladalta Streltsov taas laukoi ohi. Toisessa parissa Jokereilta laukaisuvuoroon tuli Joey ”jäämies” Hishon, ja reisillehän se meni. Ladan tasoittavalla vuorolla Bocharov puolestaan ampui samalta puolelta ohi kuin Streltsov, ja neljän laukojan jälkeen oltiin nollissa. Jokereilta kolmantena laukonut Jormakka epäonnistui viidentenä, ja Belousov pääsi paineettomassa tilanteessa lipsauttamaan kiekon lavastaan. Seitsemäs laukoja Semon Valuiski sai vietyä puolestaan Heleniuksen sivuun, mutta niin vain hän osui Heleniusta jalkaan. Kahdeksantena laukojana keskiympyrään komennettiin Jesper Jensen, mutta kolmannen erän kaksi syöttöpistettä eivät enää kantaneet hedelmää. Yhdeksäs laukoja Anton Shenfelt puolestaan kopautti kiekon Heleniuksen patjoihin, eikä Salminenkaan saanut kiekkoa sisälle. Toisen kerran tänä iltana maalia yrittämään päässyt Valiski epäonnistui toistamiseen, ja illan kahdestoista laukoja Peter Regin täräytti suoraan Jezhovia räpylään. Kolmantenatoista laukojana komennettu Komarov epäonnistui hänkin, ja Joensuukaan ei saanut peliä poikki. Ivanovin epäonnistumista seurasi puolestaan Huhtalan epäonnistuminen, ja jo peräti 16 rangaistuslaukausta putkeen oli epäonnistunut. Yhdeksännen kierroksen aloittanut Belousov yllätti Heleniuksen napakalla rannelaukauksella, ja tasoittava paikka avautui Hishonille. Ja kun on jäässä, niin on jäässä. Heleniuksen kahdeksan torjuttua rangaistuslaukausta eivät auttaneet, kun yhdeksän omaa epäonnistui.

Kahden maalin takaa-ajoasemasta kolmannessa erässä tasoihin on aina hyvä suoritus. Valitettavasti vain näitä nousuja ei tarvitsisi jatkuvasti tehdä, eikä menettää pisteitä, jos erän tai parin verran ei jatkuvasti annettaisi tasoitusta. Tänään Lada oli äärimmäisen työteliäs, ja toisena iltana ja paremmalla terveystilanteella varustettuna se olisi vienyt pisteet. Rangaistuslaukaukset olivat jo puolestaan varsin puuduttavaa katsottavaa. Hyvinkin kuvaavaa, miksi tämä on huono tapa ratkaista ottelu.

Maalivahtipeli oli tänään hyvin ratkaiseva. Jos laukaukset maalia kohden menevät 45-20, ei tilanne voi olla 3-3 varsinaisen peliajan jälkeen. Jos torjuntaprosentit maalivahtien välillä ovat 85% ja yli 93%, ei ratkaisevia palikoita tarvitse kaukaa hakea. Jezhov otti tukun tärkeitä torjuntoja, Helenius taas otti käytännössä vain yhden tärkeän torjunnan, senkin laukojan suosiollisella avustuksella. Ei auta, Heleniukselle pelejä tarvittiin, ja tänään maksettiin hintaa liian suuresta tauosta. Helenius ei tule tällä kaudella pelaamaan tärkeissä peleissä, olettaen ettei Zapolski hajoa, mutta ajoittain hänen täytyy pystyä antamaan lepoa. Ja jo pudotuspelejäkin varten olisi tärkeää, että toinen maalivahti on aina valmis pelaamaan.

Seuraavat ottelut ovatkin sitten mielenkiintoisia. Kaukoidän otteluiden yhteenvedoista en suoraan sanoen osaa sanoa juuta tai jaata vielä. Haastavat alkamisajankohdat ja kalenterin muut merkinnät saattavat takaavat sen, että ainakaan helppoa ei tule. Noista otteluista on pakko saada pisteitä, ja toivottavasti reissujen rasitus ei syö tehoja tulevista koitoksista. NHL-pelaajat ovat valitelleet, että kausien aloitukset Euroopassa ovat syöneet tehoja vielä jonkin aikaa otteluiden jälkeenkin. Jokerien matkustus on samaa luokkaa kuin näillä NHL-joukkueilla on ollut Eurooppaan, mutta Jokerit ei pysty lähtemään esimerkiksi Kiinaan sen verran ajoissa, että tuo ottelu voitaisiin aloittaa tuorein jaloin. Raskasta tulee.