Jugra on yksi niistä joukkueista, jotka eivät vain allekirjoittanutta sytytä. Kuten joku saattoi huomata, ennakko jäi kokonaan kirjoittamatta, ja yhteenvetokin viipyi matkalla aimo tovin. Mutta ei sen niin väliä, minun motivaationi ei vaikuta lopputulokseen, siihen vaikuttaa vain Jokerien asenne. Ja toisaalta, afterworkien takia ottelu piti katsastaa parissa osassa ja heikoista tilanteista: ensimmäinen erä meni mobiililaitteelta sivusilmällä, toiset kaksi erää jälkilähetyksenä. Kertonee toki sekin omaa kieltään kiinnostuksestani. Jos vastassa olisi ollut SKA, olisi afterworkien sijaan iltapäivä mennyt tiiviisti ottelua seuraten.

Ottelu alkoi Jokerien näkökulmasta surullisesti. Vain reilu minuutin pelin jälkeen Belyayev vei vapaasta paikasta kotijoukkueen johtoon, ja maalista voi useampi vierasjoukkueen viisikosta nostaa käden pystyyn virheen merkiksi. Pitkän vaihdon päätteeksi Kulda ja Regin eivät voittaneet päätykiekkoa, ja Genowayn miehenä ollut Beljajev pääsi aivan vapaasta paikasta iskemään kiekon verkkoon.

Maalista Jokerit ei kuitenkaan häkeltynyt, vaan jatkoi omaa suorittamistaan. Yksittäisiä tilanteita lukuun ottamatta Jugra oli selkeä altavastaaja, ja Jokerit hallitsi peliä. Kiitos hyvästä työstä tulikin edellisessä ottelussa maalanneen Niemen toimesta. Kiekko pelattiin viivalle Kuldalle, ja Salminen ei osunut irtokiekkoon. Samassa nipussa ollut Niemi pääsi kuitenkin iskemään irtokiekon verkkoon, ja Jokerit oli taas mukana pelissä. Paljon parjatulle porilaisketjulle onnistumiset ovatkin elinehto, sillä käytännössä vain Joensuu voi olla varma pelaamisesta Jokereissa ensi kaudella: sekä Niemi että Salminen ovat olleet jatkuvasti puheissa niitä pelaajia, joiden sopimukset voidaan tarvittaessa purkaa.

Johtomaalia ei tarvinnut odottaa pitkään, vaan noin minuutti tasoituksesta Jokerit iski uudestaan. Koko kauden tasaisen varmasti pelannut Regin sai keskustaan syötön O’Neillilta, ja tarkka rannelaukaus löysi tiensä kotijoukkueen verkkoon. Juuri tällaisten asioiden takia Regin onkin tämän kauden tärkein pelaaja Jokereille: hän tekee kaukalossa hyvää työtä, takoo tulosta ja kantaa vastuuta. Ilman Reginiä tämä kausi olisi Jokerien osalta jo käsitelty.

Enempää maaleja ei ensimmäisessä erässä nähty. Kokonaisuutena erä oli Jokereilta juurikin sellainen, mitä Jugran tasoisia joukkueita vastaan täytyy esittää. Kliinistä, tehokasta ja tuloksellista, mutta ei kuitenkaan päätöntä koheltamista tai juhamattiaaltosmaista pellailua. Vain voitto merkitsee näissä otteluissa jotain, mutta tulevia koitoksia ajatellen nämä on pystyttävä pelaamaan mahdollisimman viisaasti. Siinä missä voitto Pietarissa vaatii täydellistä peliä, nämä ottelut on voitettava pienimmällä mahdollisella energiamäärällä. Ja se taso on vaikea saada kohdilleen, kuten monta kertaa tälläkin kaudella on nähty.

Toisen erän alku kuvasti hyvin Jokerien ongelmia tämän vuoden puolella. Alle minuutin pelin jälkeen syväjäässä ollut Salminen pääsi tyystin vapaasti läpi, mutta ei onnistunut. Jokerien suuri murhe tiivistyikin tähän tilanteeseen: syömähampaiksi hankitut pelaajat ovat epäonnistuneet, ja tulosta ei tule millään. Vaikka koko kautta tai edes yksittäistä ottelua ajatellen hukattu läpiajo on lähes aina (Jukka Hentunen ja HIFK:ta vastaan pelattu pudotuspelisarja ei unohdu) merkityksetön, Jokereista Hishon ja Salminen ovat niin jäässä, että edes vapaista paikoista ei uppoa.

Salmisen tilanteen jälkeen nähtiinkin tilastomerkintä Jokereille, kun Petteri Wirtanen komennettiin jäähylle. Ylivoimasta tuli lopulta varsin musta. Ensin Marko Anttila loukkasi nähtävästi nilkkansa blokattuaan laukauksen, ja jälkitilanteessa Jokerit oli käytännössä kolmen miehen alivoimalla, kun Kulda menetti mailansa. Jugra käytti lyhyen ”ekstraylivoimansa”, lyöden kiekon verkkoon. Aluksi tuomaristo näytti hylättyä maalia, ja kävivät tilanteen nopeasti videolta. Erikoista kyllä, Jugra vielä haastoi maalin tämän jälkeen. Tälläkään kertaa maalia ei hyväksytty, mutta haasto itsessään oli jo outo veto Jugralta. Jo kertaalleen videolta hylättyä maalia tuskin ihan heti videoilta heti perään hyväksytään. Vaikka vielä Huhtalalle vihellettiin jäähy, jotain hyvääkin oli: Anttila pystyi jatkamaan peliään.

Lopulta toinen erä jäi maalittomaksi. Kokonaisuudessaan toinen erä oli Jokereille äärimmäisen vaikea. Tilannetta ei helpottanut se, että Jokerit joutui kestämään kolmen jäähyn verran alivoimaa. Tasakentällisin joukkueet pelasivat varsin tasaista kiekkoa, mutta koko erän näkökulmasta näin monta jäähyä on kestämätön yhtälö: momentumin kääntäminen on vaikeaa ja energiaa kulutetaan vääriin asioihin.

Jos Jokerien meno heikkeni ensimmäisestä erästä toiseen, ei se ainakaan parantunut toisesta kolmanteen mentäessä. Varsinkin ensimmäinen kymppi meni käytännössä tyystin Jugran komennossa, ja kotijoukkueelle avautuikin parhaimmat paikat niin ylivoimalla kuin tasakentällisinkin. Jokerit pääsi yksittäisiin vastahyökkäyksiin, mutta ei pystynyt luomaan organisoituja hyökkäyksiä tai säätelemään pelin vauhtia tai kulkua.

Kun peliä oli 5:22 jäljellä, Jugra lopulta tasoitti ottelun. Jokerit näytti jo saavan taas pelistä kiinni, mutta lopulta kotijoukkue rankaisi. Lapenkov heitti kiekon maaliviivan takaa maalille, ja Zapolskin kautta kiekko päätyi vapaana olleelle Roman Ljudchinille. Tasoituista ei voi pitää varsinkaan ottelun ensimmäisen erän jälkeisiin tapahtumiin peilaten vääränä, mutta varsin harmittavana toki.

Jokerit ei kuitenkaan antanut ikävän tasoituksen tai jaloissa virtaavien maitohappojen haitata. Kun peliä oli kolmisen minuuttia jäljellä, Topi Jaakola ampui ranteella kohti maalia. Jugran maalivahti torjui vielä Jaakolan yrityksen, mutta irtokiekosta pääsi Anttila iskemään kauden seitsemännen maalinsa tärkeään paikkaan. Jos kauden alla olisi pitänyt pistää veikkauksia sisään, olisin voinut veikata Jaakolan esityön johtavan johtomaaliin kolmannen erän viimeisillä minuuteilla. Sen sijaan olisin todennäköisemmin veikannut Anttilan saavan potkut ennen joulua, kuin iskevän tällaiseen paikkaan maalin helmikuussa. Toki kauden avausotteluiden jälkeen tilanne muuttui näiltä osin selkeästi, sitä en kiellä.

Lopulta Anttilan maali jäi myös ottelun voittomaaliksi, kun Jugra sai ottelun loppuun kahden minuutin jäähyn Huhtalan kampituksesta. Vaikka Jokerit ei ottanut kaunista voittoa, se otti kolme pistettä. Voitto ei tullut helpoimman kautta, mutta se on tällä hetkellä aivan se ja sama.

Kuten ottelu Helsingissä osoitti, Jugra voi olla vaikea joukkue voittaa. Tänään Jokerit pelasi yhden hyvän erän, ja ase yhdistettynä Anttilan maaliin riitti kolmeen pisteeseen. Erityisesti Zapolskin otteet olivat tänään hyviä, ja hetken kateissa ollut vire näyttäisi taas löytyneen. Juuri sillä hetkellä, kun sille oli suurin tilaus. Pudotuspelipaikan osalta kolme pistettä tuli tarpeeseen, ja tason tippumisesta ottelun edetessä ei mielestäni nyt tarvitse huolestua. Koko kauden mittakaavassa tuo tasonlasku ei vaikuta mitään, ja tässä ottelussa kolme pistettä laskevalla trendillä oli arvokkaampi, kuin 60 minuutin tasainen suoritus ja alle kolme pistettä. Nyt ei haeta mitään yksittäisiä hyviä hetkiä tai onnistumisia, eikä myöskään valeta uskoa pelikirjaan. Nyt haetaan pisteitä.

Ottelut jatkuvat sunnuntaina, ja tuolloin vastaan tulee kotijäällään pelaava Avtomobilist. Vastuksen pitäisi tuolloin koventua, ja Jokerien otteiden pitäisi kestää yhtä erää kauemmin. Pisteiden tarvetta ei tämän päivän voitto vähentänyt, mutta ainakaan tilanne ei muuttunut entistä epätoivoisemmaksi. Tästä on hyvä jatkaa.