Tänään Jokerit aloitti vieraskiertueen Kazakstanissa Barysin vieraana, ja ennakkoon ottelu hieman hirvitti. Barys oli ollut Helsingissä vahvempi jatkoajan jälkeen, Jokerien peli on tuonkin jälkeen tökkinyt ja Barysin suurin vahvuus osuu juuri ylivoimalle, siis Jokerien kannalta pahimpaan mahdolliseen paikkaan. Helppoja pisteitä tuskin kukaan odotti, mutta pakkovoittoa jokainen varmasti toivoi.

Jokerit lähti otteluun varsin hyvällä ilmeellä, ja joukkue vaikutti edellisiä otteluita valmiimmalta ja keskittyneemmältä itse asiaan. Erityisesti pelaavaan kokoonpanoon nousseen Gymerin ennakkoluulottomat otteet herättivät ihastusta ainakin täällä suunnin, eikä hän vaikuttanut kriisijoukkueessa vähän pelanneelta junnulta sitten pätkääkään. Siinä missä moni kokeneempi pelaaja on vuodenvaihteen jälkeen puristanut mailaa, Gymer tuli pelaamaan omaa peliään.

Vauhdikkaasta alusta huolimatta Jokereille sattui ensimmäinen ”työtapaturma” jäähyn muodossa jo ottelun seitsemännellä minuutilla. Ennen ottelua pelkäsin Jokerien alivoiman ja Barysin ylivoiman välistä suhdetta, ja juuri jäähyjen määrä huoletti. Jokerit kuitenkin kesti Zapolskin johdolla alivoiman, ja ainakin oma nitrojen tarpeeni väheni heti huomattavasti: Jokerit oli sekä tullut pelaamaan, että tekemään myös voittoon vaadittavia asioita.

Kokonaisuutena ensimmäinen erä oli lupauksia herättävä. Jokerit ei hölmöillyt ihan sitä tahtia, mitä on viime aikoina nähty liian usein. Jokeri ei myöskään ollut askeltakaan Barysia jäljessä, ja pahin puristaminen sanan negatiivisemmassa merkityksessä puuttui. Tämän erän tapaan jos olisi pelattu koko kausi, ei tässä vaiheessa tarvitsisi pelätä ja pelata pudotuspelipaikan takia. Se olisi jo varmistettu.

Toinen erä alku kului hyvin pitkälti ensimmäisen tapaan. Zapolski hoiti Barysin lähentely-yritykset, Jokerit onnistui luomaan paikkoja ja mikä parasta, alivoimapeli pystyi nollaamaan kaksi tilannetta. Monesti olen sanonut alivoiman olevan pään sisältä kiinni, ja taas se nähtiin. Ei Jokerit tehnyt alivoimaansa mitään dramaattisia muutoksia, mutta teki kentällä pienet ja tarkkuutta vaativat asiat aiempaa huolellisemmin. Juuri tätä on nyt pitkään odotettu. Erän loppuun Jokereille vielä tarjottiin ylivoimaa, mutta Reginin hajonnut maila ja summeri pitivät pelin tasoissa.

Ottelun avausmaalia saatiin odottaa aina kolmannen erän alkuun, kun Joensuun vahvan maalineduspelin päätteeksi Pekka Jormakka sai lapioitua maalin edestä irtokiekon verkkoon. Erikoistilannepelaaminen olikin yksi ottelun kiintopisteistä, ja tässä maalissa Jokerit toteuttikin juuri tätä. Kun maalilla on tarpeeksi trafiikkia, ei ensimmäisen pelaajan tarvitse onnistua. Riittää, kun joku pääsee vapaammin iskemään ja laittamaan kiekon verkkoon.

Toinen maali oli sitten paljon parjatun porilaisketjun tulosta. Heikosti viimeiset ~15 matsia pelannut Salminen sai taisteltua kiekon kulmasta Lajuselle, ja lopulta kentän hitaimpana miehenä mainetta niittänyt Niemi sai ohjattua laukauksen ohi Barysin maalivahdin. Tärkeän maalin lisäksi oli loppukautta ajatellen tärkeä nähdä, että Salminen sai edes hetkellisesti työhaalarien napit kiinni.

Barysin osalta lopun ajan merkit olivat ilmassa, kun ottelua oli alle kolme minuuttia jäljellä. Tyhmä jäähy väärästä vaihdosta käytännössä esti Barysin viimeisetkin mahdollisuudet käynnistää takaa-ajo, ja samalla varmistelu Jokerien voittoa. Ylivoiman Jokerit pelasikin erittäin viisaasti, pelaten kahdella puolustajalla ja keskittyen käytännössä pitämään kiekkoa yltiöpäisen hyökkäämisen sijaan. Kahden maalin johtoasemassa juuri näinkin täytyy toimia. Turha kahden maalin johtoasemassa on antaa vastustajalle mitään mahdollisuutta kaventaa, ja tässä vaiheessa 2-0 voitto ei eroa 3-0 voitosta.

Kokonaisuutena tänään nähtiin Jokereilta hyvä ottelu. Ottelu oli varsin kypsä suoritus kokonaisuudessaan, maalivahtipeli palasi vaadittavalle tasolle ja erikoistilannepelaaminen näytti taas pelaamiselta pellailun sijaan. Tästä on hyvä lähteä perjantaina Jugran vieraaksi syvälle Siperiaan yhteen KHL:n ankeimmista kaupungeista. Silloin suorittamisen on pysyttävä vastaavalla tasolla, ja vastaava pistepotti on raavittava kasaan väkisin.