Talviloma alkaa olla taputeltu, ja paluu arkeen on koittamassa. Parin ottelun ennakoiden tai yhteenvedon missaaminen tuskin ketään häiritsee, ja mikäs tässä onkaan. Talviloma, tärkeä ottelu, Avikaisen leipomon lihapiirakka lämmikkeenä ja elämä hymyilee.

Ottelu tänään oli Jokereille runkosarjan viimeinen, ja asetelma kuin järjestetty Jokereille: voitolla pudotuspelipaikka varmistuisi Sotshin otteista riippumatta, ja vastaan tuli vielä yksi KHL:n jättiläisistä. Jokerien kokoonpano ei tarjonnut mitään yllätyksiä. Jokainen terve ja pelikielloton pelasi, mikä käytännössä tarkoitti Hishonin korvaamista Joensuulla. Mukava nähdä myös, että Rautaseen ja Gymeriin uskottiin, ja heille annettiin vastuuta näyttöjensä, ei palkkojensa mukaisesti.

Jokerit lähti otteluun erittäin hyvällä jalalla. Jo ensimmäisessä vaihdossa Jalvanti osui tolppaan, ja Jokerit oli erityisesti ensimmäisellä vitosella parempi. Ensimmäistä maalia jouduttiin kuitenkin odottamaan noin kymmenen minuuttia, kunnes ylivoimalla Genowayn viivalaukaus löysi tiensä verkkoon. Hyvä osoitus taas Genowaylta valmennusjohdolle siitä, kenen kuuluisi heiluttaa tahtipuikkoa ylivoimassa.

Toisen ylivoiman aikana Jokereille tarjottiin jo suurempaa johtoa, mutta tällä kertaa ei tulostaulu kiittänyt. Tosin se ei sitä vaatinut, vaan samassa tilanteessa siirretyn rangaistuksen jälkeen Genoway löysi suorastaan nerokkaalla syötöllä O’Neillin tolpalta.

Maalin jälkeinen vaihto on kuitenkin klisee, ja tällä kertaa siinä taas piili oma viisautensa. Montaa sekuntia ei mennyt Jokerien johtomaalista, kun Denis Golubev pääsi ohjaamaan Vasili Tokranovin esityön verkkoon yhdellä kosketuksella. Nopeasti tulleessa tilanteessa Rautanen ei onnistunut pelaamaan Golubevin mailaa, ja peli oli nopeasti taas yhden maalin peli.

Kokonaisuutena ensimmäinen erä oli loistavaa viihdettä. Kaukalossa tapahtui ja pelaajat olivat tunteella mukana, Jokerit johti ja pieniä torikokouksia nähtiin. Myös meno hallilla vaikutti olevan kohdillaan. Tietyllä tapaa toki Kazanin otteista huokui panoksen puute, ja kaikki tekeminen ei ehkä ollut aivan priimaa. Heikolla jalalla tai huonolla asenteella Kazan ei ollut liikenteessä, mutta Jokerit näytti huomattavasti valmiimmalta joukkueelta.

Toinen erä alkoi Jokereilta ensimmäistä heikommin, ja Kazan loi tukun vaarallisia paikkoja. Rehellisyyden nimissä tasoitus oli lähempänä kuin Jokerien johdon kasvaminen. Mutta kuten Jokerit on tällä kaudella itsekin näyttänyt, paikkojen sijaan maalit lasketaan. Ja sen ensimmäisen maalin teki Jokerit.

Kazanin vaarallisen tilanteen jälkeen Jokerit pääsi vastahyökkäykseen, ja laidasta tullut Marjamäki olikin jo lähes puolittaisessa läpiajossa. Reitti maalille oli kuitenkin tukossa, ja Marjamäki kiersi maalin taakse. Kiekko maalille, Wirtanen hereillä ja peli olikin jo 3-1. Ja kuten ensimmäisessäkin erässä, kahden maalin johto ei kauaa kestänyt.

Vajaa puoliminuuttia Jokerien maalista Kazan sai hyökkäyspään aloituksen. Niemi hävisi oman kaksinkamppailunsa täysin pystyyn ja Batyrshin pääsi iskemään viivasta. Ilkeä liikkuva maski ja yläputken kautta tiensä verkkoon löytänyt kiekko yllättikin Zapolskin tyystin. Laukaus saattoi vielä muuttaa hieman suuntaa Salmisen mailasta,

Enempää maaleja ei toisessa erässä maaleja nähty. Erä itsessään oli hyvin pitkälti ensimmäisen erän kaltainen mitä viihteeseen tulee, mutta joukkueiden osalta roolit hieman vaihtuivat. Kazan oli lopulta toisessa erässä kuskin paikalla, ja onnistui luomaan enemmän tilanteita. Jokerit kuitenkin puolusti varsin aggressiivisesti, ja maalin edustalla tarjottiin niitä kaivattuja makuupaikkoja.

Kolmas erä alkoi Jokerien osalta murheellisesti. Erän alkuun Peter Regin sai jäähyn kampituksesta, ja ylivoimalla Tokranov pääsi viivasta iskemään pelin tasoihin. Jäähy itsessään oli puhdas vahinko, kun Kazanin pelaaja käytännössä astui hänen lapansa päälle. Maalissa puolestaan Jaakola teki ilkeän maskin Zapolskille.

Ja kun tälle linjalle lähdetään, niin Jokerithan kulkee sen tien loppuun. Ensin O’Neill otti hyökkäyspäässä estämisjäähyn taklattuaan kiekottomaksi tulkittua pelaajaa. Jäähy oli oman tulkintani mukaan vähän siinä ja siinä, eikä toinen tuomio ainakaan sen suurempi vääryys olisi ollut. Ylivoimalla sitten Kazanin viisikko syötteli Jokerien nelikon aivan rikki, ja esimerkiksi Marjamäki ei olisi enää löytänyt miestään edes Tinderin ja Napakympin avulla.

Jokerit tuli lopulta tasoihin, kun aloitusvoiton jälkeisessä tilanteessa Joensuu rynni maalille irtokiekkoon. Kiekko pomppi Joensuun rinnasta sisään, ja pieni kontakti maalivahtiin tapahtui. Kontaktilla ei kuitenkaan ollut merkitystä maalin syntyyn ja Ohtamaa avitti Joensuuta maalivahdin suunnille. Aluksi tuomari näyttikin hylättyä maalia, mutta haaston jälkeen tuomio muuttui oikeudenmukaisemmaksi. Sinänsä toki naurettavaa, että nämä pitää haastaa. Jos tuomari ei ole varma tai maali on kyseenalainen, pitäisi nämä tarkistaa automaattisesti. Nyt kyse ei kuitenkaan ollut viisi minuuttia aiemmin tapahtuneesta mahdollisesta paitsiosta, vaan tilanteesta, jota tuomari katsoi lähietäisyydeltä.

Mutta ei. Jokerit on Jokerit. Joskus aiemminkin olen nähnyt tässä hallissa, kun kevään korvilla sama tapahtuu. Nimittäin Azevedo maalinteossa. Siniviivan tuntumasta komea veto, liikkuva maski molempien joukkueiden pelaajista ja sehän riittää. Pakkien oppikirjassa tällaisissa tilanteissa pitää joko pelata maski pois tai pysäyttää kiekko, ei tehdä lisämaskia. Ja tämä ei ollut ensimmäinen kerta, ei edes tässä ottelussa.

Lopulta Jokerit haki lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, mutta tolppaa lähemmäs ei päästy. Ehkä kiekko liikkui ratkaisevan silmänräpäyksen verran liian hitaasti tai haettiin liian hienoa kuviota, mutta aivan viimeinen puristus jäi puuttumaan. Ehkä peli olisi näyttänyt toiselta, jos tasoitusmaalille olisi ollut sarjasijoituksen kannalta merkitystä.

Ottelun kannalta taisi olla suuri virhe kuuluttaa Pietarin tilanne. Tällöin tyhmemmällekin pelaajalle muistui mieleen, että homma on selvä. Ehkä muutama liikkuva maski olisi muuttunut ratkaisevaksi blokiksi, jos ottelun lopputuloksen merkityksettömyys ei olisi ollut tiedossa. Vaikka someaikakaudella tieto olisikin vuotanut yksittäisille pelaajille ja nämä jakaneet tietoa, niin aina voi jossitella.

Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa kohti pudotuspelejä. Tällä hetkellä vastustajaksi näyttäisi tulevan TsSKA, mutta vielä teoriassa SKA saattaa tulla vastaan. Tuli kumpi tahansa, helpolla ei Jokerit tule pääsemään. Eikä toivottavasti vastustajakaan.