Ei tarvinnut tänään aamulla uutisia selaillessa liikaa hymyillä. Pietarin eilinen pommi-isku luonnollisesti veti mielen mustaksi jo ennen nukkumaanmenoa, mutta se on toisen foorumin paikka. Tämän blogin teemaan sopinee paremmin se, että NHL päätti jättäytyä pois olympialaisista. Se on jääkiekkomaailman osalta surullinen uutinen, ja Jokerien kannalta uhan lisäksi mahdollisuus. Mutta silti, uhkan näen mahdollisuuksia suurempana. 

Ensinnäkin päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että KHL:n edustus on odotettua suurempi. Vaikutus on erittäin suuri, sillä käytännössä Kanadan ja Yhdysvaltojen joukkueet on koottu täysin NHL-pelaajista, Ruotsi ja Suomi suurilta osin ja sekä Venäjä että Tshekki hieman tilanteesta riippuen. Lopullista vaikutusta KHL:lle on vaikea arvioida, sillä myös esimerkiksi Liiga, SHL ja NLA vaikuttavat tilanteeseen.

Toisekseen, monelle Euroopassa pelaavalle avautuu päätöksen kautta ehkä uran ensimmäinen ja viimeinen paikka tavoitella realistisesti paikkaa olympiajoukkueesta. Vaikka kyseessä on B-tason kisat ilman NHL-miehiä, monelle pelaajalle jo pelkästään olympiatunnelma ja olympialaisten asema urheilumaailmassa tuovat esille konkreettisen eron MM-kisoihin nähden.

Jokerien osalta tämä on, kuten jo totesin, uhka ja mahdollisuus. Yksittäisille pelaajille olympiaunelma tuo varmasti lisämotivaatiota kesäharjoitteluun ja alkukauden otteisiin. Jos NHL-osallistuisi kisoihin, alkukausi olisi monelle Jokerien pelaajille käytännössä normikausi ilman sen suurempaa näytöntarvetta tai -paikkaa. Samoin mahdollisuus pelata kovimmassa olympialaisiin osallistuvassa sarjassa ei ainakaan vähennä Jokerien vetovoimaa niiden pelaajien keskuudessa, jotka nousivat yhdessä yössä kategoriasta ”ynnä muut” potentiaalisten kisapelaajien joukkoon.

Uhka taas perustuu erityisesti KHL:n sääntöihin ja aikatauluihin. Karu fakta on se, että helmikuussa sarjaa ei voida pistää kolmeksi viikoksi tauolle. Vaikka pudotuspelit siirrettäisiin maaliskuun alkuun, ei sarjaa voida pistää kriittisessä vaiheessa tauolle noin ehkä 80 pelaajan takia.  Tilanne on verrattain ikävä varsinkin Jokereille, sillä KHL:n suomalaispelaajien määrän huomioiden paine tulee olemaan Jokereille kova. Yksikään Liigajoukkue ei potentiaalisesti menetä 5-10 pelaajaa kesken kauden olympialaisiin, ja esimerkiksi venäläiset huippunimet jakautuvat tasaisemmin eri joukkueisiin.

Pelaajahankintojen osalta taas olympialaiset ovat, jo mainitun vetovoimatekijän lisäksi, myös omalla tavallaan kimurantti juttu. Jokereilla on jo nyt potentiaalisia olympialaisiin osallistuvia pelaajia riveissä verrattain paljon. Toimisto joutuukin miettiä tosissaan, kuinka verisesti nyt tapellaan potentiaalisista kisapelaajista passista riippumatta. Jokereissa onnistuva yhdysvaltalainen on varmasti lähellä kisapaikkaa, mutta Jokereissa loistava tanskalainen ei tule kisoissa pelaamaan vaihtoakaan. Budjetti huomioiden Jokereilla ei pitäisi olla varaa jättää hankkimatta pelaajia potentiaalisen kisapelaamisen takia, mutta toisaalta Jokereilla ei myöskään olisi varaa päästää yhtään enempää pelaajia kisoihin, kun on tarve. Vaikka NHL:n päätös saattoi tuoda Jokereille jonkin verran enemmän valinnanvaraa pelaajamarkkinoilla, se toi myös aivan uuden haasteen.

Lisäksi jos sopimuspelaajien määrää ei nosteta nyt tulevalle kaudelle, voidaan helmikuussa nähdä Jokereilta melkoisia huumorikokoonpanoja. Kaiken mennessä nappiin voi Jokereilta olla jopa kaksi kentällistä pelaajia eri maiden kokoonpanoissa. Pois loukkaantuneet, niin lyhyelläkään matematiikalla yhtälö ei näytä hyvältä. Ja vaikka sopimuspelaajien määrää nostettaisiinkin, pitäisi vielä jostain löytyä rahat hankkia korvaavia pelaajia kauden tärkeimpään vaiheeseen.

Jos oletetaan Jokerien pääsevän pudotuspeleihin ja pudotuspelien siirtyvän maaliskuulle, ei tilanne vieläkään ole täydellinen. Turnaukseen osallistuville pelaajille aikaero on melko massiivinen. Idästä länteen tultaessa kuuden tunnin aikaero on verrattain ilkeä korjata kesken kauden, varsinkin kun idän aikaan on pakko tottua, toisin kuin lyhyillä vieraskiertueilla.

Jokerien kannalta onkin ironista, että NHL:n päätös saattaa olla jopa voimavara alkukaudesta, mutta todellinen kirous loppukaudesta. Mitä paremmin alkukausi menee, sitä todennäköisemmin useita pelaajia lähtee olympialaisiin. Ja mitä useampi pelaaja lähtee olympialaisiin, sitä todennäköisemmin loppukaudesta turnauksessa olleet kärsivät rasituksesta ja ”kotiin jääneet” ovat joutuneet pelaamaan ylisuuria minuutteja ilman reserviä.

Oma luottoni KHL:n toimintaan ei ole järin suurta. Näin politisoituneessa venäläisessä sarjassa kaikki on mahdollista, ja ainakaan Jokerien näkökulmasta ei päätöksiä tehdä koskien peliohjelmaa tai kokoonpanon kokoa. Kaikille täydellisesti sopivaa kompromissia tuskin pystyy kukaan tuomaan, mutta joihinkin seuroihin NHL:n päätös tulee sattumaan toisia enemmän. Jokerien farmittomuus, budjetti ja suomalaisvetoisuus asettavatkin Jokerit siihen asemaan, että Jokerit saattaa olla NHL:n päätöksestä eniten kärsivä seurajoukkue.