Alkuviikosta kuultiin muutoksesta kokoonpanoon, kun Joonas Jalvannin sopimus purettiin jokerit.comin mukaan yhteisymmärryksessä. Pienelle roolille jääneen puolustajan toinen kausi Jokereissa jäi kahteen otteluun, ja kokoonpanoon saatiin samalla yhden sopimuksen verran sijaa. Käydään siis hieman läpi Jalvannin ja Jokerien tilannetta.

Örebrosta edelliskaudeksi saapunut peruspuolustaja sai vyölleen ensimmäisellä kaudellaan 37 ottelua runkosarjassa ja yhden pudotuspelin. Alusta lähtien hänen roolinsa oli selkeä. Hän tarjosi lepoaikaa muille, pelasi maltillisia minuutteja ja pisteitä häneltä ei odotettu. Ehkä kuitenkaan se ei ollut se rooli, jota hänelle kaavailtiin silloin, kun Jokerit solmi kahden vuoden sopimuksen isoja minuutteja SHL:ssa pelanneen ja EHT:lle murtautuneen puolustajan kanssa. Lopulta taso ei vain riittänyt, vaan Jensenin, Lauridsenin ja Rissasen taakse jääminen vei pelipaikan.

Tälle kaudelle Jalvannin tilanne muuttui entistä heikommaksi. Puolustuksesta lähtivät Genoway, Jaakola ja Lajunen. Näistä lähtökohtaisesti kukaan ei taistellut samoista minuuteista. Sen sijaan Lundinin ja Kivistön tulo pitivät huolen siitä, että Jalvanti putosi entisestään hierarkiassa. Hänelle ei yksinkertaisesti olisi ollut tarjolla mitään pelaavaa roolia ilman poikkeuksellisen pahaa loukkaantumissumaa. Jos Jalvanti halusi pelata, oli hänellä tasan yksi vaihtoehto: pelata jonkun muun joukkueen paidassa. Joko lainalla tai purkamalla sopimuksen Jokerien kanssa ja siirtymällä toisen palkanmaksajan leipiin.

Jokerien osalta tilanne oli varsin selkeä. Jalvanti tulisi olemaan riippakivi sopimuksensa takia. Järkevää roolia hänelle ei ollut tarjolla, mutta siitä huolimatta hän vei sopimuspelaajien paikan. Toisin sanoen hänestä ei olisi ollut pelillisesti juurikaan iloa, mutta hänen sopimuksensa saattaisi estää tärkeämmän pelaajan hankinnan akuutimmalla hetkellä.

Kun laskee 1+1, tilanne on täysin selvä. Jalvannin etu ei olisi ollut roikkua Jokereissa kiinni. Kausi minimiminuuteilla olisi tarkoittanut käytännössä sitä, että seuraavaa sopimusta sorvatessa hän olisi ollut 30 ikävuoden kieppeillä ollut pelaaja, jolta puuttuvat tuoreet näytöt ja pelituntuma. Se olisi ollut jo seuraavaa sopimusta ajatellen suuri murhe. Jokerien etu ei ollut roikkua kiinni Jalvannissa. Puolustajista oli jo ylitarjontaa, eikä Jalvannin asema ravintoketjussa ollut kovinkaan korkealla. Toisaalta Rämön tilanne huomioiden maalivahtikaupoille voidaan päätyä, samoin laadukas keskushyökkääjä saattaa tulla tarpeeseen yhdenkin loukkaantumisen jälkeen. Oli siis molempien etu päätyä tähän ratkaisuun. Jalvanti jatkaa uraansa Ruotsissa, ja saa paikan pelata isompia minuutteja. Jokerit sai tilaa sopimustilanteeseensa, ja on valmis katsomaan mitä markkinoille tulee.

Jalvannin ongelmaksi tuli lopulta Jokerien puolustajatilanne. KHL vaatii laajaa kokoonpanoa, ja ensimmäisellä kaudellaan hän ei pystynyt ottamaan tarvittavia kehitysaskelia. Toiselle kaudelle puolustusta vahvistettiin sarjaa jo pelanneilla puolustajilla, ja hänen kohtalonsa oli sinetöity. Jos hän olisi onnistunut avauskaudellaan odotetusti tai ainakin toivotusti, lähtijä olisi voinut olla Rissanen, Jensen tai Lauridsen. Ehkä Kivistö olisi jäänyt kotiuttamatta, jos kokoonpanossa olisi ollut KHL:ssa tasonsa todistanut ja top6 puolustajaksi noussut Jalvanti. Tämä on kuitenkin jossittelua. Karu fakta on se, että Jalvanti ei onnistunut ottamaan paikkaansa, vaikka viime kaudella paikkaa tarjottiin.

Jokerien tilanne huomioiden lienee selvää, että puolustajaa ei ole tulossa sisälle. Lepistö, Gilroy, Kivistö, Lundin, Jensen, Lauridsen, Rissanen ja ikänsä puolesta kokoonpanoon mahtuva Rautanen eivät kaipaa vahvistusta. Jokerien puolustus kestää loukkaantumisia niin sanotun normaalin määrän, ja laadukkaita puolustajia on katsomoon asti. Jotta tuohon puolustukseen lisäarvoa pelaajia tuotaisiin kokoonpanoon, puhuttaisiin käytännössä sellaisista pelaajista, joita tuskin kesken kauden Jokereihin on mahdollista saada. Puhuttaisiin täysin varmoista onnistujista, joita on tarjolla hyvin vähän tässä vaiheessa kiekkokautta.

O’Neillin onnistuttua keskellä ja Niemen nostettua tasoaan ollaan tilanteessa, jossa kauden alussa ongelmaksi koettu keskusta on melko hyvin kunnossa. Näiltä osin akuuttia tarvetta senttereille ei ole, vaikkakin keskusta ei kestä loukkaantumisia puolustusosaston vertaa.

Laituriosasto on tällä kaudella ollut puolustuksen tavoin Jokerien syömähammas. Tolvanen ja kumppanit ovat onnistuneet melkoisen hyvin, ja kokoonpanossa on hyvä yhdistelmä työntekijöitä, maalintekijöitä ja joka tilanteeseen sopivia pelaajia. Jos puolustajan hankinta olisi erikoista, niin olisi laiturinkin. Kun katsoo minkä tason pelaajia Jokereilla kiertää rotaation mukana katsomossa, ei uutta yrittäjää varsinaisesti tarjota.

Ehkä hieman yllättäen maalivahtiosasto on akuuteimmassa tarpeessa. Tällä hetkellä Zapolski on pelannut yhtä vaille jokaisen ottelun, Rämö on telakalla ja Zapolskin loukkaantuessa seuraavana vuorossa olevat pelaajat ovat vielä toistaiseksi kannuksensa A:ssa ja/tai Mestiksessä hankkineita. Toisaalta jos Rämö saadaan parsittua kasaan, kolmas maalivahti olisi vielä Jalvantiakin epätoivoisemmassa tilanteessa. Jokereilla on paljon kiinni kahdessa maalivahdissa. Näistä toinen on pelannut hyvän alkukauden, toisessa on potentiaalia palata sarjan parhaiden maalivahtien joukkoon.

Tilanne on Jokerien kannalta samaan aikaan hyvä ja huono. Akuuttia tarvetta ei ole hankkia välttämättä ketään. Toisaalta kysymysmerkkejä on niin keskustan kuin maalivahtiosastonkin kohdalla. Jos nyt veikkaa yhtä hevosta, vaarana on väärän hevosen veikkaaminen. Toisaalta jos ei veikkaa mitään, voi sekin olla ongelmallista. Ehkä turvallisin tilanne olisi hakea lyhyellä pätkäsopimuksella backup Zapolskille kohta alkavalle vieraskiertueelle, katsoa rauhassa tilannetta ja hakea pelaajaa, josta voisi olla hyötyä kaudella 2018-19.

Katsotaan rauhassa. Turha voittavaa joukkuetta on vahvistaa vain vahvistamisen takia, vaan sen täytyy pohjautua oikeisiin tarpeisiin. Hätiköidyin liikkein vain hukataan mahdollisuus, minkä Jalvannin sopimuksen purku avasi. Jokereilla on nyt hyvä tilanne runkosarjassa ja varaa jopa hävitä useampikin peli putkeen. Tässä tilanteessa Jokerien ei tarvitse tarttua ensimmäiseen vapaaseen pelaajaan hinnalla millä hyvänsä, vaan katsoa rauhassa mitä on tarjolla, mitä tarvitaan ja miten kysyntä ja tarjonta kohtaavat.