Ennakko jäi tälläkin kertaa välistä, osittain tietoisesti ja jo aiemmin varoitellusti. Aika on sen verran kortilla tällä hetkellä, että aina ei vain riitä aikaa joko kirjoittaa tai perehtyä vastustajaan. Mutta mitäpä noista, lukijamäärät ovat pieniä, laadukkaita ennakkoja netti pullollaan ja omaksi iloksihan tätä tehdään. Tänään iloa riitti myös kaukalossa, sillä 12. voittoaan hakeva joukkue oli matkustanut Tšeljabinskiin Traktorin vieraaksi. Vaikka Traktor ei ole ihan idän rautaisimpia joukkueita, Tšeljabinsk on kuitenkin kiekkokaupunki. Eikä se ole aina KHL:ssa aivan täysin selvä asia sekään. Pienenä pelkona oli Neuvostoliiton ajoilta periytyvä tekniikka, mutta iloinen yllätys oli se, että kuvasta erotti jopa pelaajat ja kameramies ei heilunut kuin miliisi vodkapäissään.

Ottelun avauserän alkupuolisko oli suoraan sanoen yhtä maalia. Vain kolmen minuutin pelin jälkeen Traktorin Nick Bailen vihellettiin jäähyboxiin hänen mailansa osuttua Peter Reginiä kasvoihin. Alkuun ylivoima näytti jo valuvan kasaan, ja ylivoiman vaarallisimman paikan oli saanut kotijoukkue Palolan harhasyötön seurauksena. Sivuhuomiona, että laukausta maalia kohden ei tilanteesta tullut. Lopulta, kun yhdeksän sekuntia ylivoimaa oli jäljellä, Gilroyn siniviivalaukaus löysi tiensä verkkoon.

Avauserän kovanonnen soturiksi näytti kotijoukkueelta nousevan Bailen. Alle puoliminuuttia Jokerien maalista hänet vihellettiin toistamiseen jäähyaitioon, tällä kertaa koukkaamisesta. Tälläkin ylivoimalla tuli tulosta, kun John Norman hiljensi Tšeljabinskin yleisön 2-0 maalillaan. Ajassa 6:42 Bailen oli todistanut kahta maalia jäähyaitiosta, kotijoukkueella ei ollut yhtään laukausta maalia kohden ja Jokerit oli saanut mitä parhaimman startin ottelulle.

Hyvän alun jälkeen Trakor kuitenkin päästettiin mukaan peliin Jokerien jäähyillessä. Kolme jäähyä, vaikkakin pari ehkä helpohkoa vahinkojäähyä, ovat liikaa. Tällä kertaa alivoima pelasi hyvin ja Zapolski hoiti paikat kiitettävästi, mutta isoja kehuja ei jäähyistä voi antaa. Traktorille annettiin turhaan paikka tulla takaisin mukaan peliin, ja momentumin kääntyessä 2-0 on nopeasti kääntynyt tappioasemaksi.

Kokonaisuudessaan erä oli Jokereilta vähintäänkin kelvollinen. 2-0 erätaukolukemat ovat aina hyvä uutinen, samoin kaksi ylivoimamaalia kahdella kokeilulla, samalla kun alivoimia tapettiin yhteensä kuuden minuutin edestä. Vaikka jäähyjen avulla Traktorille annettiin mahdollisuus tulla mukaan peliin, ei se sinänsä heikennä erän kulkua. Täydellisyyttä tavoiteltaessa on tästä annettava kritiikkiä, realistina taas hyväksyttävä se, että 20 minuutin täydellinen dominointi ei käytännössä toteudu koskaan ja erän aikana tapahtuvat aaltoilevat. Erätauolle olikin siis mukava lähteä näin vierasjoukkueen lasit silmillä.

Aivan kuten avauserässäkin kävi, toisen erän alussa Jokerit sai taas ylivoimatilaisuuden. Tällä kertaa Tolvasen lyömät tahdit eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta, vaan ottelun ensimmäinen maaliton ylivoimatilanne Jokereille näki päivänvalon.

Lopulta erä päättyi maalittomana. Molemmilla oli omat paikkansa, mutta niin Zapolski kuin Traktorin Vitali Demchenko hoitivat hommansa kiitettävästi. Erikoista kyllä, molemmille avautui alivoimalla jopa ylivoimaa parempia tekopaikkoja. Jokerien näkökulmasta erä oli periaatteessa ihan hyvää tekemistä, mutta käytännössä alivoimalla pelaavaa vastustajaa ei saa päästää läpiajoon, ja omat ylivoimat tulisi käyttää avauserän tapaa. Kolmanteen erään lähdettäessä siis tilanne oli kutkuttava. Kahden maalin johtoasema on nopeasti käännetty, mutta tällä kaudella Jokerit ei ole pahemmin puristanut kolmannessa erässä mailaa. Käsikirjoitus kuitenkin oli selvä. 3-0 olisi melkoinen niitti ottelulle, kavennusmaali taas saattaisi johtaa pitkään iltaan.

Kolmas erä ei kahden ensimmäisen mukaisesti alkanutkaan nopealla Traktorin jäähyllä. Sen sijaan erityisesti ensimmäinen viisiminuuttinen oli melkoisen sekavaa peliä. Molemmat joukkueet syyllistyivät poikkeuksellisen suureen määrään harhasyöttöjä, saaden silti hyviäkin tekopaikkoja aikaan. Jokerit oli myös aavistuksen laskenut hyökkäysintoaan, keskittyen enemmän johdon varjelemiseen. Mistään passiivisesta peruuttelusta ei kuitenkaan vielä ensimmäisellä vitosella ollut kyse, vaan pikemminkin viisaasta pelaamisesta.

Mitä pidemmälle erä eteni, sitä enemmän Traktor nosti hyökkäystään. Jokereille avautui tätä kautta muun muassa Eeli Tolvasen läpiajo, mutta myös kotijoukkue sai omat paikkansa. Vajaa pari minuuttia ennen loppua Jokerit pääsi jo tolppaan asti Palolan laukauksen seurauksena, mutta ottelun lopullinen niitti tuli vain reilu minuutti ennen peliajan päätöstä.

Avauserän maali oli Gilroylle hänen KHL-uransa 99. Ja kun Gretzkyn kunniaksi tuplaysiin päästiin, niin turha siihen on pidemmäksi aikaa jäädä. Vain reilu minuutti ennen peliajan loppua Gilroyn siniviivalaukaus löysi tiensä verkkoon, ja Jokerien 12. voitto putkeen oli selviö. Lopun suurin jännitys oli enää se, kestääkö loistavan illan pelanneen Zapolskin nolla. Ja kestihän se.

12 täynnä, se on kova suoritus. Tänään Jokerit pelasi kelpo ottelun, mutta parannettavaakin jäi. Ja se on hyvän joukkueen merkki. Vaikka ollaan vasta lokakuussa, tältä joukkueelta voi odottaa paljon pudotuspeleissä. Jokerit ei tällä kaudella jäädy pahoissa paikoissa, pelaa fiksusti ja erikoistilanteissa joukkue on vahvimmillaan. Seuraava ottelu onkin mielenkiintoinen, sillä voittoa numero 13 käydään hakemassa Jokereille AJ Niemen kautta niin rakkaan Lada Toljatin vieraana. Sitä odotellessa.

40 ottelua olisi vielä runkosarjaa jäljellä. Se on paljon, ja vielä Jokerit ehtii katkaisemaan voittoputkensa, häviämään otteluita putkeen ja pettymään useita kertoja. Nyt on kuitenkin hyvä fiilis näin kannattajan näkökulmasta. Tärkeät pelaajat suorittavat kovalla tasolla, voittoja tulee yksi toisensa jälkeen ja joukkueen rutiinitaso on kova. Katsotaan, miten iloinen tai surullinen tästä kaudesta lopulta tuleekaan.