Liigavuosina reissaaminen vierasotteluihin oli järjettömän helppoa. Pelkästään Helsingissä ja Espoossa pelattavat vierasottelut täyttivät ison osan kalenterista ja inhimillisen ajo- tai junamatkan päässä oli tukku muitakin vastustajia. Yhteenkään otteluun ei tarvinnut viisumia ja kielimuuri saattoi haitata vain Raumalla, jos sielläkään.

KHL:n aikana tilanne on muuttunut huomattavasti. Valtaosaan vierasotteluista tarvitaa viisumi, samaksi yöksi harvemmin on edes mahdollista päästä omaan sänkyyn ja ainakin jonkintasoinen kielimuuri on monen ongelmana. Nyt Jokerit kuitenkin järjestää lauantaina 26.11.2016 Riga Roadtripin faneille ja matkavaihtoehtoja on kestosta, matkustustavasta ja hinnasta alkaen. Lisätietoa Jokerien sivuilta.

Riika on Jokerifaneille mitä parhain paikka vierailla, joko osana Roadtripiä tai omin neuvoin. Eikä Riika noin muutenkaan ole hassumpi paikka esimerkiksi pitkää viikonloppua ajatellen. Olenkin nyt tähän artikkeliin koonnut fanin näkökulmasta oleellista tietoa Riiasta. 

Omin päin Riikaan on helppo lähteä Suomesta. Air Baltic lentää Helsingin kautta kohtuullisella hinnalla ja muun muassa Turusta on ainakin aiemmin ollut lentoja muilta lentoyhtiöiltä. Riian lentokenttä on välipysäkki käytännössä kaikkialle ja siten helposti saavutettavissa. Lentomatka on hieman säästä riippuen noin 45-60 minuuttia Helsingistä, eli matkaväsymys tuskin pahemmin vaivaa. Aikaeroakaan ei ole.

Riian lentokenttä on varsin tuore ja erittäin selkeä. Opasteet ovat usealla eri kielellä ja tarjolla on lentokentille tyypilliseen tapaan matkamuistoja, ylihintaista ruokaa ja ruokaa. Myöskin ainakin aiemmin yksittäisiä nettiin kytkettyjä tabletteja on ollut konettaan odottaville tarjolla. Lentokentältä bussi numero 22 vie Riian keskustaan, hintaa tulee lipulle n. 2e kuskilta ostettaessa. Taksi puolestaan kustantaa n. 15 euroa, eli varsinkin kimppamatkustajille hinta on erittäin kilpailukykyinen. Bussilla matka on n. 40 minuuttia ja taksilla aavistuksen vähemmän.

Arena Riga sijaitsee kadun Skanstens Iela varressa. Kävelymatkaa keskusta tullee vähintään 20 minuuttia, joten joko taksi tai bussi numero 24 voivat olla kilpailukykyisiä vaihtoehtoja. Keskustasta taksin ei pitäisi millään yli kymmentä euroa (tilaa taksi keskuksesta!) ja bussi on muutaman euron kun lipun ostaa kuljettajalta. 

Noin yleisesti Riian julkinen liikenne ei ole kovin kummoista. Busseja ja rautiovaunuja kulkee, mutta varsin rajallisesti. Kannattaa melkein tässä kohdin miettiä jalkaisin liikkumista tai taksia. Taksit taas kannattaa suoraan tilata keskuksesta, lennosta otettujen taksien kanssa voi hyvinkin tulla epäselvyyksiä matkan kustannuksista. 

Suomalainen ei tarvitse viisumia toiseen EU-maahan ja 2014 Latvia otti euron viralliseksi valuutakseen. Eipä siis tarvitse sen kummemmin miettiä valuutanvaihtoa tai laskeskella mielessään muuntokursseja. Korttimaksaminen yleistyy Latviassa jatkuvasti, mutta omien kokemusteni perusteella käteinen on silti varsin mukava asia: muun muassa monet jätskibaarit elävät käteisellä ja hämyisempiin paikkoihin en uskaltaisi korttia skimmausvaaran takia tarjota. 

Noin yleisesti Riika on turvallinen kaupunki jos pitää järjen päässä ja välttää pahimmat sudenkuopat. Ongelmia etsivä löytää kaikkialta ja valitettavasti Riiassa ongelmat saattavat etsiä sinuakin. Lähtökohtaisesti kannattaa pitää mielessä se, että latvialaiset vaalivaat omaa yksityisyyttään ja odottavat sitä muiltakin. Jos joku vastakkaisen sukupuolen edustaja rupeaa tekemään tuttavuutta yllättävän hanakasti esimerkiksi kadulla, kyseessä on mitä todennäköisimmin yritys saada sinut huijausbaariin. Näissä baareissa juomat ovat oikeasti järjettömän kalliita ja "turvamiehet" pitävät huolen siitä, että saatavat myös peritään. Sama laskutuspuolen epämääräisyys on olemassa myös joissakin yökerhoissa ja erityisesti strippiluolissa: yön menomestat on paras valita etukäteen mahdollisimman tuoreiden raporttien perusteella ja tyttöbaarit on syytä kiertää kaukaa. 

Noin yleisesti latvialaiset naiset ovat jumalattoman kaunista väkeä. Lämpimään vuodenaikaan ei paljon sukkia isompia vaatteita usein ole. Kielitaito on kuitenkin ajoittain varsin rajallista ja latvialaiset eivät ole turistien suurimpia ystäviä. Silmänruokaa on tarjolla, mutta järki on syytä pitää päässä jo ihan omankin turvallisuuden takia. 

Maassa ruoka ja alkoholi ovat kohtuullisen edullisia heti aivan keskeisimmiltä alueilta poistuttaessa ja keskeisilläkin paikoilla korkeintaan Helsingin hinnoissa. Esimerkiksi 0,5 litran tuoppi Staropramenia maksoi hurjat 4 euroa aivan Kristuksen syntymän katedraalin kupeessa puistoalueella. Kaupungin yleiseen tasoon nähden tuo oli kallis, mutta varsinkin sijainti huomioiden ei suomipoika välittänyt. 

Hyviä ruokapaikkoja saattaisivat olla esimerkiksi Steiku Haoss Terbatas Ielalla ja Pelmeni XL aivan keskustassa. Ensimmäinen on pihveihin erikoistunut paikka, toinen taas tarjoaa jumalaisia pelmenejä. Ruokajuomana olut ei ole mitenkään poikkeuksellinen valinta, eli turisti voi huoletta ottaa huurteisen kyytipojaksi. Pahaa silmää ei tule samoissa määrin kuin Helsingissä lounasaikaan saattaisi tulla. 

Tupakka Riiassa maksaa merkistä riippuen n. 2-3 euroa askilta. Paikalliseen tulotasoon nähden tupakka on siis kallista, mutta Suomen hintoihin tottunut ketjupolttaja on varmasti näiltä osin tyytyväinen. Tupakointi Riiassa on varsin yleistä, mutta tässä kohdin maa on mennyt tietyiltä osin jopa Suomea pidemmälle: esimerkiksi koulujen ja museoiden välittömässä läheisyydessä tupakointi on ainakin teoriassa kiellettyä. Nuuskaa maasta on omien kokemusteni perusteella turha etsiä: nuuskan myynti on EU:n myötä kielletty ja kun valmiita perinteitä (vrt. Suomi) tai markkinarakoa (vrt. Viro) ei ole, ei myöskään ole tarjontaa. 

Noin yleisesti Riika ei ole shoppaajien paratiisi. Merkkituotteita on tarjolla, mutta hinnat ovat vähintäänkin Helsingin tasolla. Matkaan ei siis kannata lähteä sillä mentaliteetilla, että passilla ja hammasharjalla pärjää, loput ostetaan kohteesta. Torit ovat toki sympaattisia paikkoja kiertää ja varsinkin herkkuja hakeva saattaa tehdä löytöjä. 

Paikallinen kielitaito on kaikkea laidasta laitaan. Varsinkin nuorempi väki puhuu lähtökohtaisesti varsin hyvää englantia tarpeen vaatiessa, mutta vanhemman sukupolven kanssa kannattaa varautua elekieleen ja yksittäisiin sanoihin kokonaisten lauseiden sijaan jos latvia ja/tai venäjä ei suju. Venäjää väestöstä puhui ainakin jossain vaiheessa äidinkielenään noin kolmannes ja kouluopetus on tuonut sitten vähintäänkin toiselle mokomalle kyvyn kommunikoida venäjäksi, joten venäjän hallitseva matkakumppani on kovaa valuuttaa tiukoissa tilanteissa. Lähtökohtaisesti venäjän asema on huomattavasti dominoivampi Riiassa kuin ruotsin asema Helsingissä. 

Nähtävyyksien osalta Riika on varsin kompakti kaupunki kokoonsa nähden. Käytännössä näkemisen arvoiset paikat ovat hyvin vahvasti samoilla alueilla ja kävelykään ei ole ongelma. Varsinkin vanhakaupunki on näkemisen arvoinen paikka, samoin keskustan tuntumassa olevat laajat puistoalueet. Näiden kylkeen sitten tulee helposti Freedom Toweria ja vastaavaa. Paljon kehuttu miehitysmuseo ei ollut omaan mieleeni vaikka kyseistä paikkaa on kehuttu ja museon aihe on lähellä sydäntäni. Muutama huone, pari hassua näytillä olevaa esinettä ja muuten joko lyhyitä filmejä tai koululuokkamaisia tekstitauluja parilla kuvalla höystettynä. Sisäänpääsy on ilmainen, mutta käytännössä lahjoitus on syytä silti antaa: tätä suorastaan pyydetään sisälle astuttaessa. 

Riiassa liikkuva ei voi välttyä näkemästä "graffitteja" käytännössä kaikkialla. Lähes kaikkialle on töhritty lyhyitä sanoja tai kirjainyhdistelmiä hätäpäissään. Tätä ei kannata säikähtää, vaan ottaa se esimerkiksi paikallisena tapana tai kaupunkikuvaan kuuluvana (valitettavana) elementtinä. Riiassa kuitenkin rakennetaan paljon jatkuvasti ja rakennuskanta siistitytyy vuosi vuodelta. 

Sään puolesta kannattaa huomioida Riian asema. n. 350-400km Helsingistä etelään säät ovat hieman armeliaampia, mutta talvet ovat silti kylmiä ja syksyt sateisia. Hyvä nyrkkisääntö pukeutumisen osalta on kuitenkin se, että jos Helsingissä ei tule kylmä, ei tule Riiassakaan. Ja jos Helsingissä hikoiluttaa, niin Riiassa hikoiluttaa vielä enemmän. Noin yleisesti Riiassa pukeudutaan kuitenkin erittäin siististi, eli jos katukuvasta ei tahdo erottua selkeänä turistina, on syytä vaatekaapista kaivaa mukaan muutakin kuin pieruverkkarit ja rikkinäiset lenkkarit. 

Kärjistetysti Riika on kuin pari pykälää isompi Tallinna ilman vastaavaa suomituristilaumaa. Hinnat ovat molemmissa kohonneet, vaikeuksia etsivä löytää vaikeuksia ja terveellä järjellä viihtyy varmasti.