Eilisen pettymys ei ole vielä ainakaan allekirjoittaneelta unohtunut, mutta joukkueen on syytä keskittyä kunnolla huomiseen kamppailuun. Kuten ottelu Slovania vastaan osoitti, aina voittoon ei riitä se, että itse hoitaa hommansa kunnolla. Joskus vastustaja saa kohtuuttoman paljon tukea tuomaristolta, eikä näiden jälkeen voi jäädä tuleen makaamaan. Huomenna Jokereilla onkin mahdollisuus kääntää taas fiilis päälaelleen, kun alkuillasta joukkue luistelee Medvescakin vieraaksi Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa.

Vastustaja tullee olemaan melko pitkälti Slovanin kaltainen. Fanit tukevat joukkuettaan keskimääräistä KHL-joukkuetta enemmän, kärki muodostuu ulkomaalaisista ja pelissä on mahdollista nähdä mitä tahansa. Äärimmäisen tasaisessa lännessä Medvescak onkin juuri tasan kolme pistettä Slovania jäljessä, juuri sen verran kuin Slovan sai eilen tuomariston suotuisalla avustuksella. Näiltä osin siis huomenna pelataan tiistain jatko-osa, vastanäyttelijä vain vaihtuu. Ja toivottavasti tuomarit.

Medvescakin joukkueessa on perinteisesti pelannut vain noin kentällisen verran Kroatian passin omaavia pelaajia, näistä vieläpä yleisesti valtaosa kuuluu kaksoiskansalaisten joukkoon. Ei ole erityisen yllättävää, että monella pelaajalla onkin joko kotimaa, junnutausta tai ainakin juuret Pohjois-Amerikassa. Balkanin alueelta on muuttanut vuosikymmenten saatossa suuret määrät siirtolaisia niin Yhdysvaltoihin kuin Kanadaankin, ja osa näistä, näiden jälkeläisistä tai jälkeläisten jälkeläisistä pelaakin Medvescakin riveissä.

Joukkueen pistepörssin kärki on suomalaisittain tuttua luettavaa. Sekä Colby Genoway että Francis Paré ovat tuttuja pelaajia Suomesta, ja Colby Genoway sattuu olemaan vielä Jokerien puolustajan Chad Genowayn velipoika. Suomalaisia ei seurassa tällä kaudella enää ole, kun surkean alkukauden pelannut Niko Hovinen sai lähtöpassit ja päätyi lopulta KalPaan Kilpeläisen loukkaantumisen ajaksi. Hovisen lisäksi seuraa on KHL-historian edustanut Mikko Kousa, Ville Leino, Tuukka Mäntylä, Hannu Pikkarainen ja Jesse Saarinen. Ja jokaisen heidän tilastoistaan voikin lukea sen, mikä on yksi Medvescakin ongelmista ollut KHL-aikakaudella: jatkuvuus on vähissä, eikä suomalaisista kukaan ole joukkueesta pelannut yli yhtä kautta, eikä liioin Hovinen ole ensimmäinen Medvescakista lähtöpassit kesken kauden saanut suomalainen.

Medvescakin vetovoima pohjautuu maahan juuret, joko kiinteät tai varsin kaukaiset, omaavien pelaavien lisäksi myös säästä. Vaikka sadepäiviä on lähtökohtaisesti lukumääräisesti melko paljon, mutta eteläisen sijainnin takia lämpimiä ilmoja voi sattua lähes mihin vuodenaikaan tahansa. Esimerkiksi timeanddate.com ilmoittaa Helsingissä olleen viime perjantaina kylmimmillään -15c, siinä missä Zagrebissa mitattiin samana päivänä kylmimmillään nollatila ja lämpimimmillään oltiin +8C tietämillä. Tähän aikaan vuodesta ei lämpötila enää haittaa, mutta huonoina hetkinä Zagrebin ilma onkin aiheuttanut sumua kaukaloon.

Genowayn ja Parén johdolla Medvescak on vaarallinen joukkue, joka voi varsinkin kotikaukalossaan olla ilkeä vieras. Eteläeurooppalaiseen tyyliin joukkueen fanit pitävät ääntä, reagoivat pelin tapahtumiin ja seisovat omiensa takana. Jokerit onkin menneinä kausina ollut ajoittain suuremmassa pulassa Kroatiassa kuin lähtökohtaisesti on pelätty. Eilen Bratislavassa tuomaristo hyytyi varsinkin Cheechoon jäähystä alkaneesta läpi erätauon kestäneestä vihellyskonsertista, eikä vastaavan tapahtuminen olisi suurikaan yllätys huomenna. Toivottavasti kuitenkin sekä Jokerit että tuomarit pystyvät käsittelemään mahdollisen yleisöstä tulevan paineen.

Kokoonpanon osalta Keränen on huilannut nyt terveenä ollessaan useamman ottelun putkeen. Pitkät penkitykset eivät ole olleet Jokereille tyypillisiä tällä kaudella, joten onkin mahdollista, että hän saattaisi jopa palata kaukaloon huomenna. Vaikka pelaajasta olisi tarkoitus päästä eroon, ei pelaajaa ole syytä pitää jatkuvasti kaukalon laidalla: pelaajasta voi olla apua joukkueelleen, vaikka sitten tarjoamalla rotaatiomahdollisuuden muille. Lisäksi vaikka pelaamiseen sisältyy aina loukkaantumisriski, on kuitenkin epäonnistunut pelituntuman omaava pelaaja ujuttaa muualle, kuin epäonnistunut ja pelituntuman puutteesta kärsivä pelaaja.

Jokerien osalta pelissä on mielestäni kaksi keskeistä asiaa, jotka voi yhdistää yhdeksi teemaksi. Ensimmäinen seikka on edellispelin tappion nollaaminen, ja negatiivisten tuntojen kääntäminen positiiviseksi energiaksi. Jokereilta ryöstettiin erittäin röyhkeästi pisteet, ja usealla pelaajalla kihisi ottelun jälkeen. Henkinen kantti mitataan juuri tällaisissa tilanteissa. Toisena seikkana on kotiyleisön paineiden kestäminen. Medvescakin yleisö tukee varmasti omiaan, ja monelle pelaajalle kyseessä ei ole jokailtainen tapahtuma. Yhdessä nämä kaksi tekijää muodostavatkin ottelun tärkeimmän teeman: Jokerien henkisen kantin. Jos kantti kestää, Jokerit on erittäin lähellä voittoa.