Jo yli kuukausi takaperin uutisoitiin Joonas Järvisen siirtymisestä Kiinaan Red Star Kunlunin riveihin. HIFK:ssa viime kaudella luutineen puolustajan siirtymisessä oli kuitenkin yksi iso mutta: Järvisen KHL-oikeudet olivat Jokereilla. Lopulta eilen selvisi, että Jokerit ja Kunlun saivat yli kuukauden väännön valmiiksi, ja Järvinen on niiltä osin valmis siirtymään kiinalaisjoukkueen muonavahvuuteen.

Jokereilla ei tällä kaudella ollut varsinaista käyttöä Järviselle. Järvinen on omassa roolissaan loistava, mutta Jokerien kokoonpano puutteineen ja vahvuuksineen ei häntä kaivannut. Jokereilla oli vastaavaan roolin jo tarjolla muita pelaajia, eikä Jokerien budjetilla tai puutteilla häntä olisi ollut järkevää edes palkata. Jokereilla ei yksinkertaisesti ole varaa palkata tasonsa näyttänyttä pelaajaa ”varmuuden varalta”, vaan jokainen hankinta pitää harkita tarkkaan. Vaikka Järvinen olisi vahvistus todennäköisesti Jalvantiin, Lauridseniin tai Rissaseen verrattuna, ei hänen tuoma lisäarvo olisi kuitenkaan ollut ennakkoon sitä luokkaa, että hänet olisi kannattanut hankkia hyökkäyspään hankintojenkin uhalla.

Mutta vaikka Jokereilla ei tälle kaudelle varsinaisesti käyttöä ollutkaan, ei pelaajaoikeuksista pidä luopua ilmaiseksi. Jokereille ne voivat olla hyvä tapa lisätä tuloja ja vähentää riippuvuutta venäläisomistajien lompakoista. Pienissä piireissä myös tarinat leviävät nopeasti, ja heikoksi mielletty neuvottelukumppani nopeasti yritetään talloa maanrakoon tulevaisuudessakin. Jos pelaajaoikeuksilla on rahallista arvoa, ei Jokerien ole syytä luopua pelaajaoikeuksista alle markkinahinnan, saati ilmaiseksi.

Realistina on kuitenkin muistettava Jokerien asema pelaajien keskuudessa. Jokerit houkuttelee pelaajia länsimaisen kaupungin, ruplaa vakaamman valuutan ja ammattimaisen organisaation avulla. Nettopalkan osalta taas Jokerit on sarjan ehdoton lilliputti. Pelaajabudjetti on erittäin rajallinen, ja viimeistään Suomen korkea veroprosentti estää varsin tehokkaasti Jokerien kilpailun palkalla muita KHL-joukkueita vastaan. Jos Jokerit haluaa pysyä kilpailukykyisenä ja vetovoimaisena tekijänä pelimarkkinoilla, ei Jokereilla ole varaa polttaa siltoja pelaajien suuntaan. SKA pystyy polttamaan siltoja pelaajien suuntaan, vaikka sitten vapauttamalla Artjuhinin sopimuksestaan päivä siirtorajan jälkeen. Jokereista pois haluava on syytä päästää pois rehellisten neuvottelujen jälkeen. Se on kaikkien osapuolten tosiasiallinen etu.

Joukkueena Kunlun on varsin mielenkiintoinen. Kiina ei ole perinteinen kiekkomaa, eikä Kunlun ole rosterinsa puolesta lähelläkään sarjan valovoimaisimpia joukkueita. Kunlun on kuitenkin onnistunut haalimaan nopealla aikataululla kasaan joukkueen, joka pystyy uskottavasti haastamaan muut KHL-joukkueet. Se ei ole sarjan nimettömin joukkue, vaan sen riveissä on kasa kansainvälisiä arvoturnauksia läpikäyneitä ja KHL-kokemusta omaavia europelaajia. Varsinkin kotonaan joukkue on erittäin yllätysvalmis, pienistä yleisömääristä huolimatta. Kun Moskovaan on lähes 6000km matka ja Helsinkiin vielä satoja kilometrejä enemmän, Peking saattaa olla yllättävän vaikea pelipaikka vierailijoille.

Pelaajan näkökulmasta Peking on varmasti mieluisa kaupunki. Kaupunki on kuitenkin varsin viihtyisä, palveluita on tarjolla ja perheillekin löytyy varmasti sekä turvallisuutta että aktiviteetteja. Novokuznetsk, Hanty-Mansijsk ja vastaavat ovat varmasti ikävämpiä paikkoja pelata ja ennen kaikkea asua. Vaikka Kiina ei olekaan perinteinen kiekkomaa, saa se varmasti paljon anteeksi pelaajien osalta. Ja Järvisen ei todellakaan tarvitse olla ulkopuolinen joukkueessa, siitä pitää huolen jo joukkueen muu suomalaislegioona ja suomea puhuva valmentaja Vladimir Jurzinov nuorempi.