Uutisoinnin perusteella ottelu Kunlunia vastaan oli kaikkien aikojen toisiksi seuratuin Suomesta tuleva livelähetys, jääden vain Euroviisujen taakse. Syykin tähän on varsin selvä, Kiinassa katsojia riittää, vaikkei laji itsessään ole maan suosituimpia. Kunlun on joukkueena varsin suomalaishenkinen kaikilta osin, mitattiin sitä Suomessa valmennusuraa luoneella päävalmentajalla, suomalaispelaajien määrällä kentällä tai vaikka loukkaantumisten takia sivussa olleilla suomalaisilla. Kunlun onkin KHL:n toiseksi suomalaisin seura pelaajien määrällä mitattuna.

Ottelun avauserään molemmat joukkueet lähtivät hyvällä liikkeellä ja taklauksia hakien. Kumpikin oli tullut kaukaloon sillä asenteella, että momentumia on tultu hakemaan. Kunlunin kohdalla täytyy myös kehua pelaajien asennetta laukausten blokkaamisessa, muun muassa Pereskokov sai ”nauttia” kumisen pelivälineen osumasta varsin kivuliaasti. Ensimmäinen maali nähtiin ajassa 13:19, kun kolmivuotisen jatkosopimuksen juuri tenhyt Peter Regin tulitti kotijoukkueen ylivoimalla johtoon Genowayn syötöstä. Varsinkin Genowayn peli ykkösylivoimassa oli taas vahva näyttö siitä, että alkukaudella Jaakolan peluuttaminen samalla paikalla oli suuri virhe.

Ensimmäisen erän erikoisin tilanne nähtiin erän loppuvaiheilla Jokerien alivoiman aikana. Jensenin purkaessa kiekon tuomari ja Kunlunin ruotsalaishyökkääjä Linus Videll törmäsivät kevyesti toisiinsa. Kaatuessaan tuomari loukkasi hieman itseään, ja löysikin tiensä Jokerien vaihtopenkille. Televisiokuvan perusteella tuomari näytti loukkaavan olkapäätään, mutta alustavien tietojen perusteella hänen pitäisi selvitä säikähdyksellä. KHL:n sivujen liveseuranta väitti hänen palanneen peliin vielä samassa erässä, tätä en tosin itse pysty vahvistamaan tai kumoamaan. Toisessa erässä hän oli jo sitten kehissä, selostajien mukaan Esau Maunulan tuiman katseen siivittämänä.

Toiseen erään Jokerit lähti heikolla jalalla liikenteeseen. Ensimmäiset erät menivät puhtaasti Kunlunin nimiin, ja ainakin allekirjoittaneelle tuli heti mieleen tämän kauden luokattomat toiset erät. Erän kuluessa Jokerit pääsi kuitenkin paremmin ja paremmin mukaan, luoden jopa muutamia hyviä tekopaikkoja. Mutta kuten ennenkin, lopulta jäähyily taas alkoi. Lopulta Kunlun tuli ylivoimalla tasoihin Janne Jalasvaaran ohjattua Chad Raun vetosyötön komeasti sisälle. Tilannetta edelsi myös Lauridsenin hajonnut maila, jolloin tilanne puolustusalueella oli varsin vaikea.

Ja kun jäähyjen makuun päästiin, niin antaa mennä vaan. Tuomareista harvemmin jaksan enää valittaa, mutta tänään varsinkin toisessa erässä ei voi tuomareita ainakaan kehua. Periaatteessa Jokereille vihellettiin jäähyjä sääntökirjan mukaisesti, mutta linja ei vaikuttanut olevan molemmille joukkueille sama. Vaikka salaliittoteorioista tai foliopipoista en lämpenekään, en voi välttyä ajatukselta siitä, että aivan sattumasta ei ole kyse. Kiina on jääkiekon osalta neitseellinen mutta jättimäinen markkina-alue, eikä noiden markkinoiden valloittaminen ainakaan vaikeudu uuden joukkueen menestyessä.

Kokonaisuutena toinen erä oli Jokereilta huono, ja Kunlunin johtoasemakaan ei olisi ollut suuri vääryys. Jokerit jäi säännöllisesti toiseksi kaksinkamppailuissa, hutiloi kiekon kanssa ja antoi tuomareille lukuisia syitä viheltää jäähyjä. Toiset erät ovat olleet pääsääntöisesti tällä kaudella Jokereille heikkoja, eikä lauantainen suuri kotiyleisö saanut kokea positiivista poikkeusta. Vikaa voidaan etsiä vaikka mistä, mutta tässä vaiheessa se on turhaa. Yksinkertaisesti parannettavaa on paljon.

Kolmanteenkaan erään ei Jokerit lähtenyt erityisen hyvällä jalalla tai asenteella. Pelaajat olivat kuin töissä, sen verran näennäiseltä toiminta vaikutti. Periaatteessa Salmista voisi pitää Jokerien kolmannen erän symbolina: hän teki näennäisesti oikeita asioita, mutta käytännössä hän ei kuitenkaan tehnyt niitä sillä palolla, jota ammattiurheilu vaatii tulosten saamiseksi. Ironista kyllä, Salminen onnistui myös malinteossa.

Ylivoimamaalit olivat tänään ottelussa kova sana, ja ylivoimalla Jokerit pääsikin ottelussa toisen kerran johtoon. Bellemoren maila osui vahingossa Huhtalaa kasvoihin, ja Jokerit pääsi ylivoimalle. Ylivoimalla maestrona taas hääri Genoway, joka hyvän viivapelaamisen jälkeen laukoi kiekon maalille. Lopulta Jormakka oli ensimmäinen irtokiekossa, siirtäen näin Jokerit toisen kerran johtoon.

Jokerien kolmas maali sitten oli hullujen porilaisten käsialaa. Hyvän rupeaman aikana Jokerit pyöritti peliä pitkään Kunlunin päässä, päästen samalla myös vaihtamaan hyökkääjiä. Lopulta Joensuu tarjoilu bulgarialaisen syötön Niemelle maalin takaa, joka taas löysi bulgarialaisella syötöllä vapaan Salmisen maalin edestä. Porilainen ketju selittyy sillä, että muun muassa O’Neill oli jo ehtinyt vaihtoon, mutta Joensuu oli vielä ykkösketjusta jäällä.

Mutta suomalaiset ovat olleet perinteisesti Jokereille suuri paha. Kun peliä oli nelisen minuuttia jäljellä, Tuukka Mäntylä toi tulisella lyöntilaukauksella Kunlunin taas maalin päähän. Tässäkin tilanteessa maalia edesauttoi yhden Jokerin pelaaminen ilman mailaa. Vaikka Jokerit näytti saavan virtaa Jormakan maalista ja painelevan Salmisen maalilla tavoittamattomiin, Kunlun teki ottelusta vielä jännittävän. Lopulta Kunlunin rynnistys jäi kuitenkin aika näennäisesti. Kuudella pelatessaan Kunlun ei saanut kunnollisia tekopaikkoja, ja Jokerien hyvin ajoitetut purkukiekot ja taistelu pitkien kiekkojen estämiseksi tuottivat tulosta.

Kokonaisuutena ottelua voi pitää Jokerien näkökulmasta tyydyttävänä. Ottelussa oli paljon hyviä elementtejä ja yhtäkään pistettä ei menetetty, mutta toisaalta parannettavaa jäi vielä reippaasti. Kuvaavaa, että tänään yksi mies, Genoway, oli käytännössä ero täyden pistesaldon ja pistemenestysten välillä. Ilman Genowayn loistavaa peliä olisi hämärtyvä Helsinki vaipunut täyteen pimeyteen.

Kolme kotiottelua tällä viikolla kolmea idän ihmettä vastaan tuotti lopulta kahdeksan pistettä yhdeksästä mahdollisesta. Saldoa voi pitää vähintäänkin hyvänä, eikä tyylipisteillä ole tässä vaiheessa Jokereille sen suurempaa merkitystä. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että joukkue seilaa liian paljon väärillä raiteilla ja ottelujen sisälläkin pelin taso heittelee huimasti. Näillä otteilla seuraavista kolmesta ottelusta (Slovan Bratislava, Medvescak Zagreb ja Dynamo Minsk) voi odottaa useita pisteitä, mutta 24.11 Jokerien nykytaso pistetään kovimpaan mahdolliseen testiin. Kun Ilmalassa seuraavan kerran pelataan, vastaan tulee SKA. Näillä otteilla tuo ottelu pelottaa jo nyt, vaikka liput on ollut hankittuna jo hyvissä ajoin.