Sävelet tämän päivän pelille olivat selkeät, voitolla Jokerit olisi mukana sarjassa, tappiolla taas tilanne alkaisi näyttää jo pahalta. Kokoonpanon osalta nähtiin kaksi muutosta, kun Jormakka korvasi Marjamäen ja Rissanen Jalvannin. Näiden muutosten seurauksena kokoonpanoon tuli myös muutama ketjumuutos, mutta isossa kuvassa Jokerit jatkoi samoin opein kuin tiistainakin.

Edellisen ottelun yksi kulmakivistä oli Jokerien jäähyily. Vaikka TsSKA ei ylivoimalla lopulta peliä ratkaissutkaan, jäähyjen suuri määrä rikkoi Jokerien peliä varsin tehokkaasti. Tänään peli alkoi Jokerien kannalta tältä osin vaikeasti, kun jo ensimmäisellä vitosella Niemi sai turhan ja melko tyhmänkin jäähyn koukkaamisesta. Onneksi sentään alivoima kesti, ja TsSKA ei saanut kunnon varaslähtöä otteluun.

Jos tähän otteluun loukkaantumistilanne parani Jormakan paluun myötä, ei onni kauaa kestänyt. Vaarattoman näköisessä tilanteessa Talaja nimittäin loukkasi jalkansa, ja pelaajan reaktion perusteella koko pudotuspelisarja saattoi hänen osaltaan olla siinä. Vaikka Talaja ei Jokerien tärkeimpiä hyökkääjiä olekaan, on hänen loukkaantumisensa Jokereille suuri murhe. Jo pelkästään rotaation takia ei näitä toivoisi Jokereille. TsSKA voi pyörittää kuutta kenttää, Jokereilla riittää juuri ja juuri pelaajat neljään.

Jäähyjen välttäminen ei kuitenkaan tänään alkuunsa onnistunut. Heti Talajan loukkaantumisen jälkeen Jokerit pääsi hetkeksi ylivoimalle, mutta Huhtalan korkeasta mailasta saama jäähy tasoitti voimasuhteet. Kun vielä Lauridsen otti tyhmän kaksiminuuttisen estämisestä lyötyään kaverin mailan käsistä, TsSKA sai yli minuutin ylivoimaa kahdella miehellä. Jokerit kuitenkin sai tärkeällä tavalla tapettua molemmat jäähyt.

Kun vielä Joensuukin otti turhan kaksiminuuttisen, ei jäähyttömyys tänään toteutunut avauserässä millään tasolla. Kuitenkin Zapolskin johdolla alivoima kesti esimerkillisesti, joten erätauolle päästiin maalittomassa tasatilanteessa. Jokerien jäähyihin peilaten luvut olivat vähintäänkin tyydyttävät, niin monta kertaa TsSKAlle tarjottiin paikkaa ylivoimamaaliin.

Toiseen erään jäähyt vähenivät, mutta se ei Jokereita pelastanut. Genowayn häviämän tilanteen päätteeksi Mamin pääsi nimittäin läpiajoon, ja yllätti Rissasen estelyistä huolimatta kotijoukkueen johtoon. Harmittava tilanne Jokerien kannalta, sillä tasaviisikoin peli oli varsin tasainen, ja yksilövirheet ovat pudotuspeleissä äärimmäisen raakoja.

Toisen erän ehkä kuitenkin puhuttavin tilanne oli Reginin taklaus Zharkovin päähän. Zharkov oli tilanteessa kiekoton, taklaus osui päähän ja Zharkov loukkaantui. Ainakin hetkellisesti, nimittäin hän poistui isoista ovista ja palasi peliin myöhemmin. Kaksi minuuttia estämisestä oli äärimmäisen lievä tuomio, ja jatkoseuraamuksia saattaa tulla pelikiellon muodossa. Näistä on ennenkin tullut isoja jäähyjä, ja rehellisyyden nimissä se olisi nyt ollut paikallaan. Alivoiman aikana vielä Pihlström sai 2+10 taklattuaan Scottia päähän, joten toinen kahden miehen alivoima oli kestettävissä. Hidastuksen perusteella toki on vaikea sanoa mikä lopulta osui Scottia päähän, sen verran pahasti näytti Pihlström menevän miehestään ohi. Vaikka Scottin kuoleva joutsen olisikin ollut filmi, Jokerit kesti jo toisen pitkän kahden miehen alivoiman kunnialla.

Lopulta toinen erä noudatteli ensimmäisen erän jälkiä. Jokerit otti liikaa jäähyjä, TsSKA prässäsi kovaa ja Jokereilla oli vaikeuksia päästä tekopaikoille. Vaikka alivoima toimikin hyvin, on erästä vaikea löytää liian positiivista sävyä. Jokerit teki itse erän vaikeaksi jäähyjen takia, ja pitkät alivoimat rikkoivat peliä myös tasakentällisin. TsSKAn peli ei ollut lopulta mitään erityisen kaunista, mutta futispuolen esimerkit kuvaavat hyvin kotijoukkueen peliä: se ei ollut brasilialaisen kaunista, mutta saksalaisen tehokasta. TsSKA jyräs konemaisesti, jokainen osa toimi yhteen ja that’s it.

Kolmas erä alkoi sitten Huhtalan show’lla. Ensin hän hankki ylivoiman ottamalla osumaa maalin edessä. Seuranneella ylivoimalla Genoway tarjoili mainion viivapelin päätteeksi keikon Huhtalalle, ja one timer tasoittikin pelin. Samalla Genoway paikkasi TsSKAn maalin parhaalla mahdollisella tavalla, kauniin valelaukauksen jälkeen millimetrin tarkka syöttö olivat avainasemassa maalin syntymisessä.

Kolmannessa erässä ei enää enempää maaleja nähty. Kolmannen erän teema oli myös Jokerien tasoituksen jälkeen varsin selvä: Jokerit keskittyi puolustamaan, TsSKA karvasi puolestaan kovaa ja korkealta. Jokerit vältteli virheitä, eikä antanut karvauspelissään painetta, ellei tilanne ollut aivan selvä. Tuloksena ei montaa laukausta maalia kohti tullut, mutta toisaalta materiaaliero ja ottelusarjan tilanne huomioiden tämä oli varsin perusteltu valinta. Jokerien oli helpompi odotella vastahyökkäyksiä, vältellä tappiota ja pitää kovempi rosteri poissa maalipaikoilta. Hyökkäyskilpailussa tai maalintekopelissä Jokerit eivät olisi pärjänneet, kuten otteluparin ennakossa olin jo kaavaillutkin.

Jatkoerän alkuun nähtiin mielenkiintoinen episodi, kun maalia paikallaan pitävää jäässä olevaa tolppaa ei tunnuttu millään saavan kuntoon. Niinkin yksinkertaisen instrumentin asentaminen tuntui olevan täysin mahdoton urakka, ja kotisohvalla nauru muuttui hyvin nopeasti epäuskoksi. Aikanaan Brent Brückler kirjoitti kirjan nimellä This is Russia. Vahvasti tuli taas mielikuva siitä, että tämä tosiaan on Venäjä. Niin käsittämättömän kädetöntä toiminta oli. Ehkä jatkoerän voi hyvinkin korvata kiss camilla.

Jatkoerän alkuun Jokerit tuli hyvällä jalalla, mutta mitä pidemmälle erä eteni, sitä enemmän TsSKA sai juonesta kiinni. Lopulta Jokerit joutui alistumaan, kun pitkän pyörityksen jälkeen Andronov pääsi aloitusvoiton jälkitilanteessa iskemään TsSKAn kahden ottelupallon johtoon. Tilannetta edelsi kismittävästi Wirtasen aloituksessa katkennut maila.

Kaksi peliä Moskovassa takana, kaksi kertaa mahdollisuus voittaa ja ottelupallot 2-0 paremmalle joukkueelle kertovat karua kieltään. TsSKA ei ole päässyt Jokereita vastaan helpolla, mutta sen laajempi kokoonpano, laadukkaammat pelaajat ja Jokerien jäähyt ovat maksaneet hintaa. Tämän ottelusarjan kannalta olisi voitto Moskovasta ollut pakko ottaa, ja nyt Jokerit on kovassa tilanteessa. TsSKA on yksi Euroopan laadukkaimmista joukkueista, ja neljän voiton ottaminen tämän jälkeen tuntuu kaukaiselta asialta. Lauantaina pitäisi paikan päälle kömpiä, ja toivottavasti silloin Jokerit ottaa sen voiton, jota on tarjottu. Muutoin sarja on ohi.