Eletään vuoden pimeimpiä aikoja, ja huomenna Ilmatieteenlaitoksen mukaan aurinko Helsingissä laskee noin 15:13. Mutta sehän ei meitä haittaa, sillä huomenna Jokerit palaa tauolta ja aloittaa ottelunsa Omskin vieraana jo kello 15:00 Suomen aikaa. Ei ehkä fanin näkökulmasta optisimpana aikana, mutta ei voi mitään. KHL:ssa aikaerot voivat olla mitä ovat, ja sen mukaan on elettävä.

Helsingin ja Omskin välinen etäisyys on noin 3500 kilometriä, ja maa sijaitsee erittäin lähellä Kazakstanin rajaa. Nykyinen miljoonakaupunki onkin kartasta katsoen ”keskellä ei mitään”, ja vähemmän yllättäen Tsaarien aikakaudella Omsk oli lähinnä vain karkotuspaikka. Siperian rautatien varrella sijaitseva öljykaupunki kasvoi kuitenkin varsinkin toisen maailmansodan jälkeen paljon, ja erityisesti siperialaisen kiekkoilun osalta se on äärimmäisen keskeinen kaupunki. Vaikka Novosibirsk saattaa olla tunnetumpi pelaajahautomo, Omsk on alueen isoveli.

Taukoa edeltänyt ottelu Slovania vastaan oli melkoinen ulospuhallus, ja tauko olisikin ollut mukavampi viettää toisissa merkeissä. Nyt vastaan tulee joukkue, jota vastaan tuskin on pelkoa vastaavasta: joukkueesta valtaosa on pystynyt keskittymään treeniin ja lepoon, eikä Omskia vastaan tarvitse miettiä pelaako joukkue täydellä sydämellä vai valittaako vain palkoista. Omsk idän kakkosena on varmasti motivoiva vastus, eikä tuskin yhdelläkään pelaajalla ole varaa ylimielisyyteen.

Joukkueena Omsk on melko tasainen. Se ei ole yhden kentän varassa hyökkäyssuuntaan, ja tuntuu pelaavan hyvin pitkälti puolustuksen kautta. Maaliero 105-79 kertookin karua kieltään: Omskille on vaikea tehdä maaleja, mutta myöskään se itse ei mässäile maaleilla. Omskia vastaan avausmaalin merkitys korostuukin, sillä takaa-ajajan asemasta ei Lounas-Siperian ylpeyttä vastaan ole helppo pelata.

Johtuen jo etäisyyksistä ja konferenssijaosta, ei Omskin ja Jokerien välille ole vuosien saatossa syntynyt suurtakaan kilpailuasetelmaa. Lähtökohtaisesti Omsk on runkosarjassa Jokereille ”pakollinen paha”, jolta pisteitä olisi hyvä kaapia, mutta pistemenetysten hinta on pienempi kuin lännessä pelaavia joukkueita vastaan. Suomalaisittain Omsk kuitenkin muistetaan erityisesti yhden henkilön takia: Raimo Summanen vaikutti aikanaan kaupungissa, ja muun muassa Jaromir Jagr on aiheesta puhunut muutamaan otteeseen.

Jokerien osalta suurin mielenkiintoni kohdistuu kokoonpanoon. Joukkue sai onneksi lyhyen tauon, ja maajoukkue-edustuksia ei tullut ihan pelättyä määrää. Vielä jos sairastuvalta olisi saatavilla väkeä, niin paljon hyvää voi odottaa kovasta vastustajasta huolimatta. Kunhan vain ikäviä uutisia ei tulisi joko kokoonpanon julkistamisen yhteydessä tai viimeistään ottelun kuluessa…

Nyt alkaa Jokerien viimeinen rutistus ennen pudotuspelejä. Siperia ja Venäjän Kaukoitä osuvat kalenteriin, kuten myös back-to-back peliään parantanutta Dinamo Riikaa vastaan. Vaikka KHL:ssa ei helppoja otteluita ole, 19.1.2017 ottelu Pietarissa kertoo paljon missä joukkue tulee lumien sulaessa olemaan. Siihen mennessä pudotuspelipaikan pitäisi olla viimeistä sinettiä vaille omissa käsissä, muussa tapauksessa kauden viimeisestä rypistyksestä tulee armoton.

Lähtökohdat otteluun ovat selkeät. Jokerit on altavastaajana, mutta ei toivottomassa tilanteessa. Omsk on sarjan jättiläisiä ja Siperia on aina vaikea paikka pelata, mutta voitto on realistinen tavoite. Ennen taukoa Jokerit oli alkanut saada enemmän ja enemmän kiinni Jalosen pelikirjasta, ja suurempi murhe oli tiiviin pelitahdin yhdistäminen loukkaantumisiin ja farmittomuuteen.

Katsellaan millainen yhteenveto huomisesta lopulta saadaan aikaan, ja ennen kaikkea millä aikataululla. Alkamisajankohdasta johtuen joudun katsomaan ainakin ensimmäisen erän joko mobiilialustalta töiden lomassa tai jälkilähetyksenä myöhemmin. Ja ainakin ajatus Siperiasta tulevan nettilähetyksen ja mobiililaitteen yhdistelmästä ei kuulosta kovinkaan houkuttelevalta, varsinkaan sivusilmällä ottelua katsoessa.