TsSKA on yksi koko maanosan jättiläisistä. TsSKA on niitä joukkueita, joiden tasolle on päästävä, jos keväällä haluaa pelata pitkään. Ja tänään Jokerit oli tämän haasteen edessä. Toinen kotiottelu, voittoputki ja jättiläinen vastassa näyttivätkin motivoivan joukkuetta, sen verran hyvältä tämä vaikutti.

Ottelu alkoi Jokerien kannalta varsin mukavasti. Ajassa 2:43 Roman Ljubimovin maila leikkasi vekin Jensenin naamaan, ja tuloksena oli neljän minuutin ylivoima. Vähän reilu minuutin jälkeen Matt Gilroy sai kiekon viivaan, odotti maskia paikalle ja antoi ranteen laulaa. Tarkka kuti ohittikin ennakossa hehkuttamani Sorokinin aivan tyystin, ja Jokerit oli saanut mitä parhaan alun otteluun.

Ljubimovin jäähyn jälkeen Jokerit ei passivoitunut, vaan jaksoi painaa, karvata ja pelata kiekolla. Jokerit ei arkaillut tai ujostellut, vaan taklasi, raastoi, repi ja suorastaan hallitsi peliä. Noin puolessavälissä erää Jokerien painostus toi palkinnon, kun Anton Burdasoville vihellettiin jäähy. Tälläkin kertaa ylivoima ei kestänyt loppuun, kun Palolan johdolla päätettiin lähteä metsästämään gorillaa.

Jokerien kakkosylivoima ei nätisti veivannut ja leikitellyt kiekolla, vaan joutui kovasti taistelemaan kulmissa ja maksamaan hintaa. Lopulta Tolvanen sai jaettua maalin kulmalle Normanille, joka löysi toiselta laidalta Palolan. Nätti syöttö puolustajan jalkojen välistä päätyi suoraan ”Opan” lapaan, jonka onetimer puolittain epäonnistui. Kiekko kuitenkin päätyi maaliin, ja kovasti alkukaudesta maalia hakenut Opa sai gorillan selästään. Laukaus ei todellakaan ollut kaunis, mutta ei sen väliä. Maali on maali, ja maalintekijäksi hankitulle pelaajalle nämä ovat tärkeitä asioita. 2-0 taululle, avausmaali kotiyleisön edessä ja vastassa sarjan ja maanosan jättiläinen. Nämä jos mitkä ovat hyviä itseluottamukselle.

Maalien jälkeen Jokerit jatkoi kovaa suorittamistaan. O’Neillin tolppaa lähemmäs ei enää päästy, mutta kokonaisuutena erä oli ehkä joka kauden paras siihen mennessä. Jokerit ei antanut moskovalaisille saumaa, vaan käytti paikkansa hyvin, teki töitä täydellä sydämellä ja ei antanut vastustajansa pelata vahvuuksillaan. Tällaisen erän jälkeen oli varsin luottavainen olo, ja päätinkin napata jääkaapista suosikkiolueni jo nyt. Rochefort 10 ei ole ihan Alepan valikoimassa, ja nyt rontti seiskan Alkossa kustantavan belgialaisen olin ajatellut säästäväni joko ottelun loppuun tai huomiselle, riippuen lopputuloksesta. Näin vahvan erän jälkeen kuitenkin suunnitelmiin tuli muutos.

Jos ensimmäinen erä alkoi Jokerien merkeissä, toinen erä oli päinvastainen. TsSKA tuli erittäin kovaa toiseen erään, haki asetelmia peluuttamalla kärkiäijiä tiiviisti ja tekemällä entistä enemmän töitä. Ensimmäisen erän dominointi muuttuikin toisen erän alkupuoliskolle puolustussodaksi. Puolustussota suorataan korostui ajassa 26:11, kun avauserässä mailan kasvoihinsa saanut Jesper Jensen sai kaksiminuuttisen ironisesti korkeasta mailasta. Jokerit ei kuitenkaan jäänyt telineisin, vaan tärkeään paikkaan tappoi alivoiman. Jo TsSKA olisi saanut kavennuksen aikaan jo tässä vaiheessa hallittuaan koko alkuerän, olisi peli voinut muuttua melkoisesti.

Jäähyn jälkeen sitten Jokerit näytti taas kaapin paikan. Palola ja Regin katkaisivat TsSKAn lähdön hyökkäykseen, ja kapteeni löysi Jensenin vasemmalta laidalta. Kova ja tarkkaus kaarelta veikin Jokerit jo kolmen maalin johtoon. Ja mikäs sen parempi tapa olisikaan tappaa vastustajan vahva alkuerä, kuin niitata erän ensimmäisestä paikasta. Syöttö oli samalla myös Reginin sadas Jokerien paikassa, mikä nosti hänet harvojen ja valittujen ulkomaalaisten kolminumeroisen pistemäärän säästäneiden pelaajien joukkoon. Työelämässä en tanskalaisten kollegoiden ylin ystävä ole, mutta nämä Jokerien tanskalaiset ovat suorastaan mahtavia jamppoja.

Kolmanteen maaliin loppui ehkä se kovin paine vierasjoukkueelta. Yltiöpäiseen hyökkäämiseen joukkue ei enää lähtenyt, eikä myöskään peluutus ollut enää yhtä yksipuolista. Kun sen kaivatun kavennuksen sijaan kotijoukkue lisäsi johtoa, vaikutti se myös vierasjoukkueen peliin. Rehellisyyden nimissä loppuerä sujui TsSKAn hallinnassa, mutta Jokerien suunnitelmien mukaisesti. Vierasjoukkue ei päässyt tuhannen taalan paikoille, vaan Jokerien hyvä puolustuspelaaminen oli hyvällä tasolla. Jokerit puolestaan suojeli johtoasemaa, iski vastahyökkäyksistä ja pelasi muutenkin järkevästi.

Toinen erä oli Jokereille vaikeampi. TsSKA tuli erään kovalla tempolla, haki toisella erätauolla haastatellun Robinsonin mukaan maalia vaikka pompun kautta ja näytti juuri siltä, miltä jättiläisen pitääkin näyttää. Jokerit kuitenkin tappoi kaksi alivoimaa tyylikkäästi, teki erän ainoan maalin ja hötkyilyn sijaan pelasi viisaasti. Kolmanteen erään lähtiessä en sentään kokenut säästössä olevan pullon korkkaamista toistamiseen, mutta tyytyväisin mielin lähdin kolmanteen silti. Erän kannalta oleellista tulisikin olemaan seuraava maali. 4-0 tappaisi pelin, 3-1 taas pistäisi erän tiukaksi.

Kolmas erä alkoi Jokerien muutamalla turhalla jäähyllä. Onneksi sentään O’Neillin jäähyyn löydettiin myös vierasjoukkueelta rike, joten pitkää alivoimaputkea ei jouduttu kärsimään. Jokerien jäähyjen jälkeen peli näyttikin sitten jo ratkenneelta. TsSKA näytti juuri siltä, että he alistuivat tilanteeseen. Jokerien keskittyessä puolustuspeliin TsSKA toki piti kiekkoa ja peli oli Jokerien alueella, mutta käytännössä vierasjoukkue ei pystynyt realisoimaan tätä maalipaikkojen muodossa. Peli etenikin Jokerien käsikirjoituksen mukaisesti aivan loppuun asti.

Edellisessä kotiottelussa Dinamo Riika pääsi kuin varkain mukaan peliin, kun aivan kuin vahingossa joukkue onnistui kaventamaan lopussa. Mitä lähemmäs loppua tämä ottelu meni, sitä enemmän vastaava pelko hiipi puseroon. Vaikka tuhannen taalan paikat moskovalaisilta puuttuivatkin, vastustajan hallinnoidessa on aina olemassa vaara siitä, että vaaratonkin pomppu löytää tiensä verkkoon. Ja kun vastassa on jättiläinen, momentumin kääntyminen ei olisi hyvä asia.

Lopussa TsSKA lähti epävenäläiseen tapaan hakemaan kavennusta jo erittäin varhaisessa vaiheessa. Regin yritti ensin omalta alueelta tyhjiin, aiheuttaen pitkän kiekon. Jokerien aikalisän jälkeen puolustava viisikko sai huilattua, ja sen hyökkäävämmän Jensenin johdolla Jokerit sai kiekon hyökkäysalueelle. Lopulta Norman pääsi iskemään kiekon tyhjiin, ja peli oli käytännössä ohi. Alle kaksi minuuttia kellossa, taululla 4-0 ja yli 50 minuuttia Jokerien käsikirjoituksen mukaista peliä olivat liikaa.

Kokonaisuutena ottelu oli Jokereilta erittäin hyvä. 4-0 ei jätä jossiteltavaa. Jokaisen alivoiman tappaminen, muutama ylivoimamaali ja nollapeli Zapolskille kertovat paljon. Ennakossa nostin erikoistilanteet ratkaisukohdiksi, ja tänään Jokerit ratkaisi pelin juurikin näiden kautta. TsSKA oli vahva vieras, mutta tänään mentiin Jokerien suunnitelman mukaisesti. Voisin kirjoittaa tähän vaikka mitä, mutta tietyllä tavalla en halua. Jokerit pelasi hyvin, asenne oli loistava, erikoistilannepelaaminen toimi ja puhdas voitto ovat asioita, jotka kertovat kaiken. Kiitos Jokerit.