Sellainen ottelu tänään. Suurta juhlaa ei lauantain kunniaksi lopulta saatu, mutta ei tätä ottelua tarvitse hävetäkään. Jokerit teki tänään tarvittavan sarjan ehkä heikointa joukkuetta vastaan, nappasi täyden pistepotin ja veti sivussa hallin täyteen. Turha sitä enempää on toivoa tai vaatia.

Heti alkuun on todetta, että uudet projektorit näyttävät ainakin televisiokuvassa erittäin hyvältä. Juuri tällaiset asiat muistuttavat hyvin siitä, mikä joukkue edustaa Suomea. Tätä kehtaa näyttää ulkomailla, ja varmasti Siperiassakin huomioidaan ero on Jokereilla ja KHL:n pahimmilla VHS-tasoisilla kameroilla varustetuilla halleilla.

Dinamo Riika tuli otteluun kovalla asenteella ja liikkeellä. Ensimmäisen kympin ajan Riika näytti joukkueelta, joka tulisi tosissaan haastamaan Jokerit.  Ottelun 14. minuutilla Jokereille kuitenkin tarjoiltiin ylivoimaa, kun Arturs Guldan nuorempi veli Edgars sai jäähyn koukkaamisesta. Montaa sekuntia ei Edgarsin tarvinnut kuitenkaan istua, sillä aloitusvoiton jälkeen Gilroyn laukaus muutti suuntaa Jormakasta ja kädet oli aika nostaa kohti kattoa.

Näppituntumalla tällä kaudella maalien jälkeiset vaihdot ovat toimineet edelliskautta paremmin. Tällä kertaa homma toimi nätisti, eikä Dinamo päässyt mukaan otteluun. Sen sijaan loistavan alkukauden pelannut nelosketju päätti käydä näpäyttämässä. Anttilan tuonti sisään ja Niemen jatkopeli veivätkin Jokerit jo kahden maalin johtoon. Maali ei todellakaan ollut kaunis, mutta ei sen väliä. Tämä oli duunariosaston työmaali, ja aivan yhtä arvokas kuin highlighteihin päätyvä maalikin.

Loppuerään ei enää nähty lisää maaleja. Varsinkin ensimmäisen maalin jälkeen Dinamon peli näytti muuttuvan tyystin. Ensimmäisellä kympillä nähty hyvä asenne oli kadonnut jonnekin, ja voittoa hakevan joukkueen sijaan Dinamon peli näytti juuri siltä, mitä tappioputkessa olevalta sarjajumbolta voikin odottaa. Itseluottamus ei näkynyt ainakaan omalle kotisohvalleni.

Toinen erä alkoi Jokerien näkökulmasta hyvin. Alle minuutin pelin jälkeen McMillan huitoi itsensä jäähylle, ja Jokerit käytti taas ylivoimansa edukseen. Tällä kertaa Niklas Jensen ohitti Dinamon maalilla torjuneen Petersin, ja peli alkoi näyttää jo selvältä. Kolmen maalin johtoasema, vastustajan selkäranka poikki ja kaikki näytti hyvältä.

Maalin jälkeen toisen erän tempo hiipui selvästi. Ottelutapahtumista tulikin mieleen pelailu pelaamisen sijaan, eikä kumpikaan näyttänyt pelaavan täydellä fokuksella. Tämä on juuri niitä hetkiä, jolloin loistava peli ja pelillinen ilotulitus olisivat olleet ihme. Kun ottelu näyttää selvältä, ei johtoasemassa olevalla joukkueella yleensä enää ole mukana sitä viimeistä puristusta. Ja jos tappioasemassa oleva joukkue on maansa myynyt, ei heiltäkään kannata liikaa odottaa.

Kolmanteen erään lähdettiin siis kolmen maalin johtoasemassa. Johtoasema oli turvallinen, mutta myös äärimmäisen petollinen. Muutama vuosi takaperin juurikin Dinamo Riika tuli viiden maalin takaa tasoihin ja voitti rankkareilla tällä samaisella jäällä. Jokerien osalta teema olikin selvä: vierasjoukkueelle ei pitäisi antaa saumaa saada otetta pelistä. Kerran historiansa saatossa Jokerit on sen virheen tehnyt, ja se virhe maksoi tuolloin kaksi pistettä.

Kolmannen erän alkuun Jokerit sai ylivoiman, ja kaikki näytti hyvältä. Joukkueelle tarjottiin paikkaa lopullisesti lopettaa vierasjoukkueen pyristely. Jokerien ylivoima oli kuitenkin melkoisen poikkeuksellinen. Se oli nimittäin suoraan sanoen laimeaa. Pieni pelko hiipikin puseroon, että Jokerit oli jo henkisesti muualla, mikä ei ole ikinä hyvä asia. Enkä sano tätä pahalla. Jokerit teki oikeita asioita ylivoimallakin, mutta kokonaisuutena se katsomoihin asti näkyvä kiima oli poissa.

Noin ajassa 52:10 aloitus oli Jokerien alueelta. Molemmat joukkueet näyttivät olevan jo valmiita lopettamaan pelailun, eikä oma mielenkiintonikaan ollut enää ihan parhaalla tasolla. Dinamon Galiardi kuitenkin otti puhtaan aloitusvoiton taakse, Jokereissa kymmenen vuotta sitten tryoutilla käynyt Georgijs Pujacs otti kiekon jalalla haltuun, heitti rannelaukauksen maalille ja peli olikin taas käynnissä. Lauridsenin kautta suuntaa muuttanut laukaus yllätti tyystin kovassa maskissa olleen Zapolskin, ja Dinamo oli kuin varkain taas mukana pelissä.

Reilu minuutti maalista, ja Sami Lepistö komennettiin jäähylle. Pieni pelko hiipikin puseroon, sillä peliaikaa oli vielä runsaasti jäljellä, Jokerit henkisesti muualla ja Dinamo oli selvästi piristynyt maalistaan. Jokerit kuitenkin kesti jäähyn kunnialla, vain päästääkseen Dinamon maalin päähän heti perään. Ajassa 55:39 Kristo yllätti Zapolskin, ja mietin jo hetken yhtä synkkää iltaa, jolloin Dinamo oli tullut kolmannessa erässä takaisin peliin.

Dinamo haki selvästi tasoitusta, mutta lopulta onnikin oli Jokerien puolella. Kun ottelua oli jäljellä noin kaksi ja puoli minuuttia, Pujacs komennettiin kampituksesta jäähylle. Ylivoimalla Jokerit ei puolestaan ottanut riskejä, vaan peluutti neljän hyökkääjän ja yhden puolustajan sijaan kahta puolustajaa ja kolmea hyökkääjää. Muutos toki vaikutti mahdollisuuksiin iskeä neljäs maali taululle, mutta samalla se helpotti valmistautumista vastahyökkäyksiin.

Ottelun loppuun nelosketju Niemen johdolla teki miehen työn. Pujacsin jäähyn jälkeen nelonen hallinnoi kiekkoa, paini ja piti huolen siitä, että Dinamo ei pystynyt vetämään maalivahtia luukultaan tai muutoinkaan hakea tasoitusta. Lopulta Niemen taistelun päätteeksi summeri soi ja kolme pistettä jäi kotiin. Jokerit oli tehnyt tarvittavan.

Kokonaisuutena ottelu oli verrattain vaisu. Hyvän alun jälkeen Dinamo vaipui varjojen maille, vain noustakseen aivan lopussa haudan partaalta taas pelaamaan voitosta. Jokerit taas pelasi juuri sen verran, mitä voitto vaati. Tämä ottelu ei tehnyt kunniaa vieraana olleille ensimmäisen joukkueen veteraaneille, eikä tästä saatu sitä ilotulitusta, mitä kotiavaukselta olisi voinut odottaa. Toisaalta, ehkä tästä on hyötyäkin. Ainakin saatiin muistutus siitä, että ottelu kestää 60 minuuttia.