Joulupyhät jatkuvat vielä huomenna, mutta Jokerit joutuvat taas takaisin arkeen ja peleihin. Eikä työnteko lopu huomiseen, vaan heti tiistaina pelataan sen jälkeen toisen kerran. Molemmat ottelut ovat Dinamo Riikaa vastaan Helsingissä, joten pientä erikoisuutta on siis illassa. Hyvin harvoin runkosarjassa yksikään joukkue pelaa peräkkäisinä päivinä kotihallissaan samaa vastustajaa vastaan.

Tämän erikoisuuden takia olenkin päätynyt siihen, että tiistain ottelun ennakko tulee yhdistymään huomisen ottelun yhteenvetoon. Erillinen ennakko molemmista otteluista olisi aikataulut ja sanottava huomioiden täysin turha veto.

Riika on järisyttävän heikon startin takia jäänyt jo aikapäivää sitten pois pudotuspelijunasta. Kun 18 latvialaisilla on 18 ottelua jäljellä, pisteitä on plakkarissa vasta 37. Vaikka teoriassa Riika voisi vielä päätyä 91 pisteeseen, ei pudotuspelejä tarvitse Latviassa pelata. 29 pisteen ero viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävälle Jokereille on vain liikaa reaalimaailmassa.

Joulukuussa Dinamon kausi on ollut vuoristorataa. Kuun alussa se pystyi voittamaan Metallurg Magnitogorskin kolikonheitossa ja edellisessä ottelussaan se pesi Metallurg Novokuznetskin puhtaasti 0-6. Toisaalta mukaan mahtuu myös tappioita, niin selkeitä kuin tiukkojakin. Jokerien näkökulmasta tämä lyhyt ottelusarja tuleekin pahaan paikkaan: Dinamo pystyy pelaaman tyystin paineitta, ja se on saanut hieman pakkaansa kuntoon syksyyn verrattuna.

Edellisissä otteluissa maalinteko on ollut Jokereille täyttä tuskaa. Novokuznetskia vastaan maalinteko oli kahden erän verran täysin luokatonta, Omskia vastaan ei maaleilla odotetusti mässäilty ja Sibiriä vastaan jäätiin nollille. Dinamo on lännessä selkeästi vähiten maaleja tehnyt joukkue, mutta vastaavasti se on maalivahtipelin onnistuessa pystynyt haastamaan isompia.

Kun huomioi Jokerien otteet pieniä seuroja vastaan tällä kaudella, on aivan liian usein ryhdytty pelaamaan vasta tappioasemassa ja kolmannessa erässä. Riikaa vastaan Jokerit on taas selkeä ennakkosuosikki, mikä ei välttämättä ole hyvä asia. Jokerit on onnistunut vastaavissa tilanteissa menettämään tukun pisteitä, ja nyt henkilökohtaisesti pelkään eniten avonaista takkia vähintäänkin toisessa ottelussa. Jos työhaalarit eivät ole kuutta erää kiinni, pistemenetyksien mahdollisuus on täysin mahdollinen. Ja jos tiukassa runkosarjassa ei selkeää jumboa saada kahdesti kotona kaadettua varsinaisella peliajalla, voidaan puhua epäonnistumisesta.

Maalivahtivalinta tulee Jokerien osalta olemaan mielenkiintoinen. Zapolski on napannut itselleen ykkösvahdin tontin, ja muun muassa maalivahtivalmennuksesta vastaava entinen NHL-maalivahti Markus Ketterer on myöntänyt tämän. Samaan aikaan kun vaakakuppi on heilatanut Zapolskin eduksi, on Heleniuksen otteissa nähty sama trendi kuin kahdella edelliselläkin kaudella: taso tipahtaa liiaksi. Kaiken järjen mukaan ainakin toisessa ottelussa Heleniuksen on pelattava, eikä välttämättä olisi miehen itseluottamuksen ja Zapolskin kropan kohdalla huono asia, jos Helenius aloittaisi huomenna ja pelaisi tiistain, jos kiekko tarttuu ensimmäisessä ottelussa.

Kenttäpelaajien osalta puolestaan tilanne näyttää varsin selkeältä. Kun mitä ilmeisimmin vahvistuksia ei tullut, on loppukausi potkittava nykyisellä miehistöllä. Ottaen huomioon rajallisen kokoonpanon, suuria muutoksia tuskin on tulossa. Nyt olisi kuitenkin taas vaihteeksi hyvä aika saada Mäkisille, Gymerille ja kumppaneille minuutteja KHL:ssa; ei kaikille nuorille ehkä samassa ottelussa, mutta tässä otteluparissa kuitenkin. Sarjajumbo ja kotiottelu ovat yhdistelmä, joka pitäisi käyttää hyödyksi myös kokemuksen karttumisen ja pelituntuman ylläpidon kautta.

Yleisön osalta tämä putki on äärimmäisen haastava. Sama joukkue, maanantaina pyhäpäivä ja vieläpä idän heikoin, niin irtolipuilla tulevia on vaikea motivoida paikalle, eikä välttämättä yrityksetkään ihan jonoksi asti ole tuomassa asiakkaitaan otteluihin. En olisi ollenkaan yllättynyt, jos esimerkiksi tiistaina nähtäisiin KHL-historian heikoin yleisömäärä Jokerien ottelussa. Vaikka konsepti saman vastustajan kohtaamisesta peräkkäisinä päivinä on varsin kiinnostava, ei nyt joukkuevalinta ainakaan ole yleisömäärien osalta se paras mahdollinen.

Kotisohvakatsojan osalta paluu Helsingin aikavyöhykkeelle on kuitenkin positiivinen asia. Siperian reissun osalta otteluiden alkamisajankohdat asettivat omat haasteensa, ja nyt on taas paluu ”arkeen” näiden kohdalla. Samoin luotto Suomen tekniikkaan ja kameramiehiin on ”himpun verran” korkeammalla tasolla kuin mitä oli siperialaisten vastaaviin tuli, joten eiköhän huominen mene mukavissa merkeissä kinkun jämiä raapiessa ja kiekkoa katsellessa.