Yhteenveto jäi sitten SKA-pelistä välistä, osittain tarkoituksellakin. Tiukka oma aikataulu, Jokerien tappioputken katkeaminen ja kova vastustaja heti maanantaina olivat vain yhdistelmä, joka vain pakotti ottamaan välikatsauksen.

Ennen tämän päivän ottelua mielessäni oli yksi asia: Miten Jokerit pystyisi valmistautumaan tähän? Ennätyksellinen voittoputki katkesi, kolme kertaa johdon menettäminen ja katkera tappio jatkoajalla. Nuo seikat syövät miestä rotan lailla. Toisaalta Jokerit pystyi täysin uskottavasti haastamaan SKAn Pietarissa, eikä kolmetta pistettä olisi ollut suurikaan vääryys. Se kertoo paljon joukkueesta. Oleellista oli nähdä se, miten Jokerit pystyi käsittelemään ensimmäisen tappion pitkään aikaan. Ja erityisen sen, mikä tulisi olemaan joukkueen fokus.

Ottelu Pietarin SKAta vastaan oli periaatteessa hyvää kiekkoa. Jokerit pakotti pietarilaiset juuri niin ahtaalle, kuin sen vain voi pakottaa. Jos näin pelattaisiin pudotuspelisarja, se ei päättyisi 4-0 kummallekaan joukkueelle. Game7 olisi hyvinkin mahdollinen, vaikkakin mitä pidemmälle sarja etenisi, sitä enemmän pietarilaiset saisivat etua huomattavasti laajemmasta rosteristaan. Lauantaisen pelin perusteella en kuitenkaan pitäisi mahdottomana, että niin lännen todellinen kuin koko sarjan henkinenkin finaali pelattaisiin juuri näiden kahden joukkueen välillä.

Karu fakta on kuitenkin se, että Pietarissa Jokerit johti kolmesti, menetti johtoaseman kolmesti ja lopulta sai vain yhden pisteen. Vaikka vastassa oli kovin mahdollinen mittari, johtoasemaa ei saisi menettää kolmea kertaa missään olosuhteissa.

Tänään Jokerit lähti otteluun tälle kaudelle melko poikkeuksellisista lähtökohdista. Alla oli katkera tappio ja peli tuli nopeasti. Alkuun Jokerit pelasikin suoraan sanoen luokattomasti. Joukkueen fokus ei pysynyt pelissä vaadittavalla tasolla, vaan tuomarit varastivat liian paljon huomiota. Samoin virheet, niin kiekollisessa kuin kiekottomassakin pelissä, olivat poikkeuksellisen suuressa osassa.

Lopulta Jokerit sai toisessa erässä 4-1 tilanteessa kasattua rivinsä. Toisen erän lopussa Jokerit pääsi jo maalin päähän ylivoimamaalien ansiosta, mutta kolmannen erän hurja painostus ei tuottanut kaivattua tasoitusta. Avauserässä Lokomotiville kiekko pomppi, kolmannessa se ei pomppinut Jokereille. Toisissa olosuhteissa ehkä olisi käynyt toisin.

Jokerien pitkä voittoputki siis katkesi, ja nyt Jokerit on kahden ottelun tappioputkessa. Molemmissa peleissä oli tarjolla kolmekin pistettä, mutta lopulta Jokerit ei olisi kuutta pistettä ansainnut. Lauantaina kolme kertaa menetetty johtoasema on seikka, jonka jälkeen kolmea pistettä ei ansaitse. Tänään taas Jokerit lähti otteluun niin huonolla jalalla ja mielellä, kohdistaen samalla fokusta liiaksi tuomareihin, että vierasvoitto oli ansaittu. Vaikka näissä otteluissa toisesta olisikin voitto ollut kohtuullisen realistinen seikka, ei molempia pelejä ansaitse voittaa näillä otteilla.

Kaksi peliä ja yksi piste. Se tulos ei mairittele. Toisaalta 56 ottelun runkosarjassa näitä tulee, ja käsi sydämellä on todettava, että suurta ongelmaa ei tullut. Lauantainen ottelu varmasti on muistutus joukkueelle siitä, että hyvillä otteilla Jokerit pärjää ketä tahansa vastaan. Samoin se muistutti siitä, että johtoaseman pitäminen jättiläistä vastaan poikkeaa johtoaseman pitämistä kääpiötä vastaan. Tänään taas Jokerit sai opetuksen siitä, miten otteluun ei tulla tai sitä pelata. Tuomarin väärä, huono tai epäoikeudenmukainen tuomio ei saa sotkea peliä tyystin. Samoin jos oma tekeminen ei ole alusta asti hyvällä tasolla, tässä sarjassa se näkyy heti tulostaululla.

Keskiviikkona Barys Astana luistelee Jokerien vieraaksi. Se tulee olemaan hyvä mittari joukkueen henkisestä tilanteesta. Näiden kahden ottelun jälkeen jokaisen pitäisi ymmärtää se, että Jokerit on yksi sarjan kovimmista joukkueista. Samoin jokaisen pelaajan on pakko ymmärtää se, että puolittaisella tekemisellä ei voittoputkia rakenneta tai tappioputkia katkaista.

Katsotaan keskiviikkona, miten Jokerit pystyy kauden ensimmäisen tappioputken nollaamaan. Ottelu tulee nopeasti, mutta toisaalta ehkä jopa hyvä niin.