Ennen peliä hieman pelkäsin, että yhteenvedossa täytyy referoida Jokereita esittämässä Boratia. Pelkona oli, että Jokerien peli olisi tälle kaudelle stereotyyppistä, ja tekisi stereotypioihin perustuen itsestään pellen suuren yleisön edessä. Tästä ottelusta kuitenkin oli huumori kaukana, ja elokuvien maailmasta löytyisi useita parempia verrokkeja. Siltikin, sankaritarinoita tästä on turha vedellä, ja ehkä joku Aku Ankka voisi olla parempi verrokki.

Kokoonpanon osalta pieni yllätys oli Genowayn huilaaminen. Vaikka mies oli tähdistöottelussa ja matkustanut aina Ufaan asti, voi päätöstä pitää terveiden puolustajien määrästä huolimatta yllätys. Erätaukohaastattelussa Genoway kertoi kyseessä olleen valmennuksen päätös, ja hän olisi itse ollut valmis hyppäämään kaukaloon. Vaikka sinänsä perustelut ovatkin järkeviä, nyt eletään Jokerien kannalta kriittisiä hetkiä. Yhtään pistettä ei ole varaa menettää, ja joukkueen ehdottoman kärkipuolustajan lepuuttaminen juuri nyt tuntuu oudolta ja erittäin riskialttiilta vedolta. Vaikka on jossittelua miten olisi Genowayn kanssa käynyt, ei valmennusjohto saa tästä uhkapelistä puhtaita papereita.

Peli alkoi Jokerien osalta hyvissä merkeissä, kun alle kolmen minuutin pelin jälkeen O’Neill pääsi iskemään kiekon ohi Karlssonin. Barysin puolustaja haki Dustin Boydia, mutta väärin sijoittunut pohjoisamerikkalainen ei saanut kiekkoa haltuunsa. Kiekon saikin haltuunsa viivassa Jensen, jonka toimituksen O’Neill nappasi haltuunsa, pyörähti keskustaan ja niittasi Jokerit johtoon. Heti perään Barysille tarjoiltiin tyylipuhdas läpiajo, mutta Zapolski hoiti hommansa virkaveljeään paremmin.

Jokerit on tällä kaudella usein lepsuillut päästyään johtoon ottelun alkuvaiheissa. Nyt siitä ei kuitenkaan ollut tiedossa, vaan ottelun toisenkin maalin latoi Jokerien ykkösketju. Pekka Jormakka toi kiekkoa laidasta maalille, kiekko pomppi Reginille ja kapteeni laukoi suoraan syötöstä (tai ”syötöstä”) Jokerit jo kahden maalin etumatkalle.

Peli ei kuitenkaan ole ohi ennen päätössummeria, ja kahden maalin johto on kurottavissa nopeastikin. Tämä nähtiin viime ottelussa, kun Jokerit nousi SKAta vastaan kahden maalin takaa tasoihin ja ohi. Ensin Jesse Joensuu sai helpohkon jäähyn, ja alivoimalla Jokerit ei saanut Huhtalan hyvästä työstä huolimatta saanut kiekkoa yli viivan. Tämän päätteeksi Dustin Boyd pääsikin iskemään kiekon helposti ohi Zapolskin, ja peli oli taas yhden maalin peli. Jos Zapolski veti läpiajossa pidemmän korren, tämä maali meni puhtaasti Zapolskin piikkiin. Etukulmaan ei voi jäädä näin paljon tilaa, eikä noin pienestä kulmasta voi yksinkertaisesti päästää maalia. Jalonen vielä haastoi tilanteen paitsiona purkutilannetta edeltäneen sisääntulon osalta, mutta ainakaan televisiokuvaan ei täysin yksiselitteistä tilannetta tullut. Nähtyjen kuvakulmien perusteella tilanne näytti kuitenkin hyväksyttävältä maalilta, ja tähän päätyi tuomaristokin.

Ensimmäinen erä oli Jokereilta varsin hyvä, ja ennakkoon verrattuna jopa odotuksia parempi. Jokerit pystyi pitämään tempoa yllä, luomaan paikkoja ja pistämään paikoista sisälle. Barys päästettiin aivan liian helposti kaventamaan, mutta momentum ei kääntynyt tässäkään kohdin. Toiset erät ovat kuitenkin varsinkin kotona olleet pääsääntöisesti vaikeita, joten ainakaan helppoa erää tuskin uskalsi kukaan povata.

Toinen erä oli ensimmäiseen verrattuna tarkempi ja alkuun tasaisempi. Erän ensimmäinen maali nähtiin yli 13 minuutin pelin jälkeen, kun alivoimalla Mika Niemi pääsi yksi läpi ja laukoi kiekon ohi Karlssonin. Hyvä työ palkittiin, ja kentän ehkä hitain mies pääsi rauhassa iskemään kiekon kazakkipuolustuksen lievällä avustuksella. Kyseessä oli vielä Viasatin selostajien mukaan Jokerien kauden ensimmäinen alivoimamaali, enkä ainakaan ulkomuistista pysty tätä faktaa kumoamaan. Vaikka Barysin ensimmäinen maali meni tyystin Zapolskin piikkiin, ei Karlsson ainakaan parempi ollut.

Kokonaisuutena toinen erä oli Jokereilta varsin hyvää kiekkoa, ja kotisohvallekin peli välittyi viihdyttävänä. Jokerit passivoitunut, Barys paransi otteitaan ja peli oli varsin tasaista. Päälle vielä alivoimamaali ja useiden hyökkääjien raikas liike takasivat sen, että erästä jäi plusmerkkinen piirustus omiin papereihini. Karu fakta on kuitenkin se, että kaksi maalia on hyvin nopeasti kurottu umpeen, ja Barysilta löytyy miehiä, joilta tällaisia tekoja voi odottaa. Kolmanteen erään päästiinkin varsin kutkuttavissa tunnelmissa.

Kolmas erä lähti tilavissa merkeissä liikkeelle, kun Jokereilta Lauridsen ja Barysilta Shinnimin istuivat toisen erän loppuun saatuja väkivaltaisuuskakkosia. Erän alkuun Jalvanti sai helpohkon, vaikkakin vihellettävissä olevan, jäähyn, joten kentällä oli tilaa. Pitkän pyörityksen jälkeen Dawes pääsi laukomaan huonosta asennosta, mutta maailmanluokan veto löysi tiensä verkkoon. Erä siis alkoi Jokerien kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla, kun Barys oli tullut maalin päähän ennen kuin Karlssonia oli päästy edes testaamaan. Harmittavasti vielä jäähy oli helpohko, vaikka sääntökirjan mukaan vihellystä ei missään nimessä voi vääränä pitääkään. Vanhan viisauden mukaan ei tuomareille saa antaa syytä viheltää, ja nyt se syy annettiin.

Jokereille avautui paikkoja, mutta Karlsson otti varsinkin Salmisen ja Niemen järjestelemän paikan kiinni upeasti. Lopulta taas vaihteeksi vanha viisaus piti paikkansa, ja vastustaja rokotti, kun itse ei tehty. Kun ottelua oli jäljellä nelisen minuuttia, Ivan Kuchin pääsi iskemään vastahyökkäyksen päätteeksi pelin tasoihin. Jokerit oli menettänyt kahden maalin johtoaseman kolmannessa erässä ilman, ett se olisi täydellisesti passivoitunut. Toki peli oli ensimmäistä erää heikompi, mutta pelitapahtumiin nähden tämä tuntui jopa pienoiselta vääryydeltä.

Kolmannen erän loppuun nähtiin vielä kyseenalainen tilanne, kun kesken vaihtotilanteen Barysin pelaaja selkeästi osallistui peliin ollessaan vielä vaihtoaitiossa. Televisiokuvasta en pysty sanomaan oliko hän kuudes kenttäpelaaja vai oliko vaihto jo ehtinyt tapahtua, mutta ei sillä niin merkitystä lopulta ole. Jokerit menetti kolmannessa erässä kahden maalin johtoaseman, osittain omalla tekemisellään, ja joutui jatkoajalla kolmella kolmea vastaan. Tilanne huolestutti, sillä Barysilla oli iskeä jäälle kovempia kolmikkoja kuin kotijoukkueella.

Jatkoajalla Jokerit joutui vaikeuksiin, kun Anttilalle tuomittiin huitomisesta kaksi minuuttia. Ironista kyllä, mutta vihellys oli aivan täysi susi. Huitomista tilanne ei ollut nähnytkään, ja tilanteessa oli kaikki mahdollisuudet sekä viheltää molemmille, että jättää kokonaan viheltämättä. Alivoima kostautuikin, kun lopulta sekavan tilanteen päätteeksi kiekko pomppi verkkoon. Harvoin tuomarit ovat näissä tilanteissa olleet näin epävarmoja, mutta itse hyväksyisin maalin. Ja niin lopulta hyväksyivät tuomaritkin.

Karu fakta on se, että ylivoimatilanteet vihellettiin 5-1 vastustajalle. Vaikka suuri osa jäähyistä oli sääntökirjan mukaisia, ei linja tuntunut yhtenevältä molemmille joukkueille. Jos lasketaan potentiaaliset vihellyspaikat, ei tilanne ollut 5-1. Barys hyötyi tuomarien linjasta, tai tarkemminkin linjattomuudesta, ja tästä jäi jossiteltavaa. Ottelu itsessään oli tasainen ja Barysin voittoa ei voi pitää minään suurena vääryytenä, mutta tämä tuomaritoiminta on joskus suorastaan masentavaa. Pelit pitäisi ratkaista kaukalossa, eikä tuomarien pitäisi tällaista roolia itselleen ottaa.

Nyt suoraan sanoen vituttaa. Jokerit pelasi hyvän ottelun, mutta kiitokseksi tuli yksi piste. Kolme pistettä oli tarjolla, ja Jokereille peliä ei ainakaan tehty tuomariston osalta helpommaksi. Tämä on katkeraa, sillä jo pelkästään maksavan yleisön kannalta olisi suotavaa, ettei tuomarien panosta voi pitää merkittävänä. Aleksi Rantalaa en toivo takaisin kaukaloihin, kuten en Japa Levostakaan. Sen kuitenkin toivon, että kumpikaan joukkue, ei edes Jokerit, saa ylimääräistä etua tuomarilinjasta.